Amnesty International: Majoritatea tarilor europene inca nu recunosc in legislatie ca sexul fara consimtamint este viol

Majoritatea ţărilor europene încă nu recunosc în legislaţie că sexul fără consimţămînt este viol, transmite Amnesty International înainte de Ziua Internaţională a eliminării violenţei împotriva femeilor, marcată la 25 Noiembrie, subliniind cum legislaţia defectuoasă şi cultura periculoasă a blamării victimei perpetuează impunitatea în Europa, potrivit Agerpres. Într-un raport făcut public Sîmbătă, Amnesty International analizează legislaţia privind violul în 31 de ţări. Pe baza analizei, organizaţia de apărare a drepturilor omului a stabilit că doar opt din aceste ţări au definiţii ale violului care să implice consimţămîntul, în timp ce marea majoritate recunosc violul numai cînd implică violenţă fizică, ameninţare sau coerciţie.

„Deşi mişcări precum #MeToo au inspirat multe femei să vorbească despre experienţele lor, este un fapt trist că violul rămîne extrem de puţin raportat în Europa. Teama femeilor de a nu fi crezute este confirmată iar şi iar, în contextul în care supravieţuitoare curajoase care caută justiţie au eşuat frecvent din cauza unor definiţii depăşite sau dăunătoare ale violului în legislaţie şi au fost tratate îngrozitor de reprezentanţii Justiţiei”, a spus Anna Blus, cercetătoare a Amnesty pentru Europa de Vest şi drepturile femeilor.

„Legile au puterea de a permite să se facă justiţie şi de a influenţa atitudini. În mod repetat, studiile arată că mulţi oameni consideră în continuare că nu este vorba de viol atunci cînd victima este sub influenţa alcoolului, cînd este îmbrăcată sumar sau cînd nu ripostează fizic. Sexul fără consimţămînt este viol, punct. Pînă cînd Guvernele nu vor face ca legislaţia să recunoască acest fapt simplu, autorii violurilor vor continua să rămînă nepedepsiţi”, a afirmat ea.

Conform celui mai recent sondaj realizat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), una din 20 de femei din UE a fost violată de la vîrsta de 15 ani – circa 9 milioane de femei în total. În ciuda acestor statistici şocante, puţine ţări europene tratează această infracţiune într-atît de serios pe cît ar trebui, conform Amnesty.

Din cele 31 de ţări europene acoperite de cercetarea Amnesty, numai Irlanda, Marea Britanie, Cipru, Germania, Islanda, Luxemburg şi Suedia definesc violul ca sex fără consimţămînt. Suedia a schimbat definiţia numai în ultimele luni, ca răspuns la anii în care Amnesty şi alte organizaţii au făcut campanie pentru asta.

Celelalte ţări menţionate în cercetarea Amnesty sunt: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Elveţia.

Toate aceste ţări au definiţii juridice ale violului bazate pe forţă, ameninţare cu forţa ori coerciţia sau incapacitatea victimei de a să apăra. Îngrijorător, notează Amnesty, unele ţări definesc sexul fără consimţămînt ca fiind un delict separat şi mai neînsemnat, ceea ce transmite un mesaj puternic că ‘violul real’ apare numai cînd este folosită violenţa fizică.

În unele ţări, legile privind violul şi violenţa sexuală sunt concepute în termen de delicte legate de ‘onoare’ sau ‘moralitate’, sprijinind ideea că societatea are dreptul să controleze corpurile femeilor, mai atrage atenţia Amnesty.