AMBASADORUL SUA DESPRE SCĂDEREA INVESTIŢIILOR STRĂINE ÎN RM

Justiţia coruptă bagă în boală oamenii de afaceri

Investiţiile sînt tot atît de necesare pentru economie ca aerul, apa şi hrana pentru om. Bunăoară, rezultatele economice proaste de anul trecut se datorează nu doar secetei cumplite, ci şi reducerii fluxului de bani alocaţi pentru dezvoltare. Da, statul, anul trecut, a mărit simţitor investiţiile în economie, cu peste 22 procente. Dar ce folos, dacă agenţii economici privaţi au redus în mod radical sumele pentru dezvoltare, inclusiv pentru lucrări de construcţii-montaj, pentru procurarea utilajelor şi maşinilor, adică investiţiile în active materiale pe termen lung, cu aproape 17 procente comparativ cu anul precedent. Iar în privinţa investiţiilor străine chiar e catastrofă. Acestea, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, s-au împuţinat de aproape 2 ori. Aşa că, încă rămîne de văzut ce a provocat căderea economiei de anul trecut: lipsa ploilor sau lipsa investiţiilor.

Prin ce se explică reţinerea accentuată a agenţilor economici privaţi, mai ales din străinătate, de a băga bani în economia Moldovei? De exemplu, William Moser, ambasadorul SUA în RM, a explicat nu demult la un canal TV că nici un investitor străin nu se va grăbi să-şi plaseze banii într-o ţară, precum e Moldova, unde un om de afaceri că să-şi facă dreptate trebuie neapărat să dea mită judecătorului ca să i se facă dreptate. Deci, rezultă din spusele diplomatului american că judecătorii corupţi din ţara noastră îi sperie cel mai mult pe investitorii străini.

La fel, William Mozer a mai specificat că există încă două probleme în ţara noastră care descurajează companiile străine să-şi plaseze profiturile în economia Moldovei. Dînsul a spus că lipseşte o aplicare consecventă a legislaţiei şi a politicilor fiscale, care trebuie să fie extrem de transparente. Şi mediul de reglementare, din Republica Moldova, potrivit ambasadorului american, lasă mult de dorit. Investitorii se arată descumpăniţi atunci cînd, pentru a primi o autorizaţie, a subliniat William Mozer, aceştia trebuie să stea ore, dar poate şi zile în şir, la uşa birocraţilor sau să achite o plată ilegală, pentru a primi documentul respectiv. El a remarcat că Guvernul RM a făcut multe pentru a înlesni venirea investitorilor străini în ţara noastră, dar este crucial important de a asigura nivelul maxim de transparenţă în aplicarea legislaţiei.

Aceasta este, cum s-ar zice, o viziune din exterior în ce priveşte scăderea dramatică a investiţiilor, mai ales, a acelor străine, în economia Moldovei. Dar ce cred cei care nemijlocit poartă răspunderea pentru asigurarea unui mediu de afaceri atrăgător pentru investiţiile companiilor străine? În opinia lui Valeriu Lazăr, ministru în exerciţiu al Economiei, anul trecut, Republica Moldova s-a confruntat cu un proces de stagnare investiţională. Aceasta pentru că investitorii, atît cei din ţară, cît şi din afară, au fost marcaţi de o stare de incertitudine economică, din care cauză aceştia au preferat să-şi ţină banii în buzunarele lor. Situaţia economică confuză, precizează acesta, nu este una internă, ci regională. Nu au apucat bine să se rezolve problemele Greciei, că s-a declanşat o criză financiară în Cipru. Pe acest fundal, spune Lazăr, investitorii, inclusiv cei autohtoni, preferă să mai aştepte.

Ministrul în exerciţiu al Economiei este părerea că potenţialul intern investiţional al RM este foarte înalt şi, cel mai important, se află în creştere. Drept dovadă, el a invocat faptul că suma globală a banilor depuşi în băncile comerciale din ţară au crescut cu 20 procente. Prin urmare, bani în ţara noastră sînt suficienţi, însă nici cetăţeni şi nici agenţii economici nu se pripesc să-i scoată de pe conturile bancare, pentru că nu văd semnale optimiste dinspre piaţă, crede Lazăr. Mai pe scurt, ar reieşi că investitorii stau cu ochii pe consumatori, aşteaptă să vadă cum se vor comporta ultimii.

La rîndul lor, consumatorii nu se prea reped să cheltuiască, dar nu de aceea că nu dispun de bani, ci tot din cauza incertitudinii care domină întregul continent european. Or, nu există o siguranţă pentru ziua de mîine. În aceste condiţii, banii se acumulează în bănci, sau după ce s-a întîmplat în Cipru, unde deponenţii nu au avut acces la proprii lor economii, sînt ţinuţi la ciorap. Chiar şi datele statistice oficiale de la noi vorbesc de o creştere considerabilă a veniturilor populaţiei, rezultată, potrivit lui Lazăr, din ezitarea de a cheltui. Prin urmare, avem de a face cu aşa-zisul fenomen al consumului amînat.

Mai grav este că starea de incertitudine economică este alimentată de haosul politic din ţară. Bunăoară, nu demult, la Chişinău s-a desfăşurat Forumul Investiţional Internaţional, la care au participat companii din peste 20 ţări ale lumii. Deşi mulţi agenţi economici străini au fost prezenţi la acest eveniment, puţini s-au decis să investească în economia noastră. Reprezentanţii lor au fost unanimi în ce priveşte cauzele: cine va investi într-o ţară în care a căzut Guvernul?!

Vlad LOGHIN

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
01.12.24 - 15:08
02.12.24 - 14:59
04.12.24 - 00:36
05.12.24 - 00:24
03.12.24 - 01:00
06.12.24 - 16:26
05.12.24 - 15:13
05.12.24 - 15:15
03.12.24 - 00:51
06.12.24 - 16:24
04.12.24 - 00:32
02.12.24 - 15:12