ALEXANDRU SLUSARI: PROPRIETATI ALE TARII AU FOST TRANSMISE NETRANSPARENT UCRAINENILOR

Mai multe proprietăți care aparțin Republicii Moldova pe teritoriul ucrainean au fost transmise netransparent unor întreprinderi mixte moldo-ucrainene, afirmă deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului. Deputatul a anunțat, într-o conferință de presă, că va face un demers către Curtea de Conturi să verifice modul de gestionare a patrimoniului public peste hotare, iar pe unele cazuri va sesiza Procuratura Generală.

Alexandru Slusari a solicitat Agenției Proprietății Publice informații despre proprietățile Republicii Moldova pe malul Mării Negre. „Am primit informația despre 16 obiecte care sînt în gestiunea Agenției Proprietăți publice sau a unor instituții publice. Și despre opt obiecte care au fost în proprietatea sindicatelor”, a precizat deputatul.

În cazul a trei obiective nu există confirmarea dreptului de proprietate a Republicii Moldova. E vorba de stațiile de odihnă „Jemciujina”, „Automobilist” și „Luminița albastră”. „Nu e clar cum activează, sînt diverse întreprinderi individuale care cumva gestionează aceste obiecte. Nu sînt la evidența APP și nu e clar dacă se depun eforturi pentru a legaliza aceste obiecte. După mine, situația este inadmisibilă”, a opinat parlamentarul.

Stația de odihnă „Luminița albastră” a fost transmisă în locațiune unui întreprinzător individual din Ucraina, însă contractul a expirat în 2014. „Nu e clar care a fost statutul juridic al acestei baze timp de șase ani”. APP menționează că, pe parcursul anilor, condițiile climaterice au dus la degradarea căsuțelor din lemn, utilizarea lor fiind imposibilă. Astfel, acestea au fost casate. „De către cine au fost casate?””, se întreabă vicepreședintele Platformei DA.

Stația de odihnă „Mechta”, în urma unei decizii din 2016, a fost transmisă cu titlul de gratuit de Agenția Proprietății Publice către Ministerul Justiției. După trei ani, în 2019, s-a constatat că pe adresa juridică nu mai există bunuri imobile conform planului cadastral, a rămas doar fundamentul, precizează deputatul.

„Din 16 obiecte, la marea majoritate nu a fost încasat niciun bănuț în bugetul de stat. Noi vom face tot posibilul ca cei vinovați să fie trași la răspundere”, a declarat Alexandru Slusari, precizînd că Platforma DA va monitoriza evoluția situației.

Sursa: IPN