ALEGERILE LOCALE ÎN CONTEXTUL OPŢIUNII EUROPENE

Succese dar și pierderi cu bătaie lungă pentru guvernanți

Autor: Mihai CONȚIU

Dacă este vorba să ne referim doar la actorii politici cei mai semnificativi, în urma alegerilor de Duminica trecută, PAS a obținut 357 de mandate, iar PSRM îi suflă în spate cu 256 de mandate. Spun că PSRM ”îi suflă în spate” PAS luînd în considerare nu doar desfășurarea turului doi de scrutin într-o serie importantă de localități, ci și iminenta erodare a partidului de guvernămînt, în perspectiva alegerilor parlamentare.
Dintre cele 34 de Consilii raionale și municipale, în 7 va exista o majoritate absolută constituită de o singură formațiune politică. PAS are majoritatea doar în 4 Consilii locale (Călărași, Criuleni, Ialoveni și Strășeni) și PSRM – în 3 (Briceni, Dondușeni și Ocnița).

În Consiliul municipal Chișinău, PAS și Partidul Mișcarea Alternativa Națională vor avea cîte 20 de mandate. PSRM va avea șase mandate, iar Partidului Comuniștilor îi revin două mandate. Partidul politic „Renaștere”, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul politic Partidul Nostru vor avea cîte un consilier în CMC. Aceste statistici ne arată că PAS a pierdut nu doar postul de primar, ci și o majoritate decizională în Consiliul municipal Chișinău.

”Tradițional”, Primăria Chișinăului nu a fost niciodată un fief electoral al forțelor de Stînga. Opțional politic, alegătorii din Chișinău, votîndu-l pe Ceban în primul mandat de primar, ”au rupt tradiția proeuropeană”. Din pricina cui? A ”pro-românilor și proeuropenilor” Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu! Această ”dezamăgire proeuropeană”, însă, trădează infantilismul, oportunismul și lipsa de luciditate a alegătorilor din Chișinău, dar și lipsa de imaginație și inventivitate a PAS, care nu a fost capabil să scoată în față un candidat charismatic și convingător. Este o pierdere teribilă pentru PAS!

La nivel național, PAS a înregistrat un succes oarecum notabil, dar și pe muchie de cuțit, totuși! Așa cum și era de așteptat, PAS nu prea a avut loc la Bălți, în condițiile în care Consiliul municipal va fi dominat de PPPN cu 11 mandate, urmat de PSRM cu 9 mandate, PAS cu 6, Partidul politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” cu 4, Partidul „Renaștere” și Partidul Schimbării cîte 2, iar Partidul Comuniștilor are un mandat. În privința turului al doilea pentru alegerea primarului, PAS este spectator.

Demn de reținut este faptul că în 265 de localități va avea loc al doilea tur de scrutin, iar în 8 localități vor avea loc alegeri repetate. Asta înseamnă noi reconfigurări electorale opționale. În acest scop, Renato Usatîi, Șor și ”tăcutul” Plahotniuc vor acționa subversiv și cu disperare nu doar la alegerile din turul doi din Bălți, ci și la cele din absolut toate localitățile în care au candidați, iar acolo unde nu au, fiți siguri, vor încerca tot felul de manevre de cumpărare a unor candidați ai altor partide.

Revenind la pierderea dureroasă a Primăriei Chișinăului de către PAS, nu putem să nu constatăm că victoria lui Ion Ceban a cam fost o dezamăgire totală pentru toți ceilalți concurenți, de umplutură, la această funcție. Acești ”neica nimeni” s-au înscris în cursa electorală spre a deveni primari ai Chișinăului, convinși din start că nu au nici o șansă, doar spre a-și negocia, contra cost, în eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, susținerea lor pentru unul dintre candidați.