AGENŢI ECONOMICI DIN MOLDOVA VOR FI INSTRUIŢI REFERITOR LA COMERŢUL LIBER CU UE
Agenţii economici din Republica Moldova vor fi instruiţi şi vor putea obţine consultanţă referitor la comerţul liber cu Uniunea Europeană. Cu acest scop pe 1 iulie la Camera de Comerţ şi Industrie a R. Moldova a fost lansat Proiectul "Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv RM-UE. Informarea şi consolidarea capacităţilor agenţilor economici".
Proiectul a fost iniţiat în contextul semnării Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană (DCFTA), avînd drept obiectiv de a pregăti agenţii economici din R. Moldova pentru procesul de adaptare la prevederile DCFTA şi de a consolida capacităţile acestora de export pe piaţa UE. Programul va fi realizat în perioada iunie-decembrie 2014 de CCI împreună cu Asociaţia Businessului European şi este finanţat de Corporaţia Financiară Internaţională, prin intermediul Guvernului Suediei, avînd un buget de 240 de mii de dolari SUA.
În discursul rostit la conferinţa de presă Gheorghe Cucu, preşedinte al CCI a Moldovei, a remarcat că pe parcursul celor 7 luni, se preconizează crearea unui sistem de servicii permanente de consultanţă prin intermediul căruia întreprinzătorilor, în special, reprezentanţilor micului business, le vor fi explicate aspectele practice ale prevederilor Acordului DCFTA, le vor fi oferite informaţii şi consultanţă. Pentru realizarea acestui obiectiv va fi lansată o Linie fierbinte şi vor fi instruiţi consultanţi în domeniu.
Totodată, vor fi organizate seminare practice şi de informare, precum şi alte activităţi pentru agenţii economici din diferite ramuri ale economiei naţionale din toate regiunile ţării, inclusiv din stînga Nistrului. În total vor avea loc 26 de seminare în municipiile Chişinău şi Bălţi şi în raioanele Edineţ, Soroca, Cahul, UTA Gagauz-Yeri şi în oraşul Rîbniţa. Tematicile abordate vor viza regulile şi cerinţele de acces pe piaţa UE, administrarea vamală, promovarea mărfurilor şi ofertelor comerciale în statele membre ale UE, încheierea contractelor de export/import, barierele tarifare şi netarifare şi instrumentele de finanţare pentru exportatori. Seminarele vor fi conduse de experţi din Olanda, Belgia, România, precum şi de către experţi locali în domeniul comerţului şi asistenţei financiare, a subliniat Gheorghe Cucu.
Prezent la eveniment, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a menţionat că "semnarea Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv între R. Moldova şi UE înseamnă noi oportunităţi în vederea creării unui cadru de cooperare. DCFTA reprezintă un început de cale pentru agenţii economici, cetăţenii, Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova în vederea integrării în UE. Moldova este o ţară mică, lucru pe care îl puteţi transforma într-un avantaj ce ar asigura realizarea tuturor reformelor de integrare europeană a ţării", a accentuat Tapiola.
Cu referire la Proiectul lansat, Ingrid Tersman, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Suediei în R. Moldova, a remarcat că dacă acest parteneriat se va dovedi funcţional, Moldova va avea posibilităţi de a crea noi parteneriate în vederea dezvoltării ţării. "Aveţi parteneri de încredere în această călătorie spre Europa", a afirmat diplomatul suedez.
La rîndul ei, Silvia Radu, preşedintele Asociaţiei Businessului European, a declarat că Proiectul lansat va contribui la îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţară. Scopul lui rezidă în extinderea colaborării reprezentanţilor businessului autohton cu parteneri externi, cu precădere din Europa. "Prin implementarea Acordului de Asociere cu UE şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv vom demonstra că sîntem o ţară modernă şi europeană”, a spus sursa citată.
Sursa: Moldpres