Actori celebri: Gregory Peck

Actorul Gregory Peck a fost distins, în 1963, cu premiul Oscar pentru rolul principal din filmul ''To Kill a Mockingbird'' (1962). Gregory Peck s-a născut la 5 Aprilie 1916, în La Jolla, California. Părinții au divorțat pe cînd el avea doar cinci ani, iar mare parte din copilărie și-a petrecut-o alături de bunică. Nu a simțit că în acea perioadă ar fi trăit într-un mediu stabil, notează site-ul imdb.com, amintirile cele mai pregnante de atunci fiind faptul că mergea în fiecare săptămînă la cinematograf, împreună cu bunica, și că peste tot era însoțit de cîinele său.

După terminarea liceului, a urmat școala militară și Colegiul de Stat San Diego, apoi s-a înscris la Universitatea California din Berkeley, pentru a studia Medicina. În perioada aceea, și-a descoperit pasiunea pentru actorie și, după absolvire, a plecat la New York City, unde s-a înscris de Școala de Actorie Neighborhood Playhouse. Imediat după ce și-a terminat studiile, a debutat pe Broadway, în piesa "The Morning Star" (1942), de Emlyn Williams. Anul următor era deja la Hollywood, unde a debutat în filmul ''Days of Glory'' (1944). 

Celebritatea a venit odată cu următorul film, ''The Keys of the Kingdom'' (1944), în care a interpret rolul unui preot misionar, care i-a adus și prima nominalizare la Oscar. A urmat filmul ''Spellbound'' (1945) al lui Alfred Hitchcock, apoi ''The Yearling'' (1946), care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar și un premiu Globul de Aur.

Rolurile care l-au consacrat pe marele actor al anilor '40-'60 erau cele eroice, impozante. S-a bucurat de succes și în western-uri, jucînd în filme precum ''Duel in the Sun'' (1946), ''Yellow Sky'' (1948) și ''The Gunfighter'' (1950). A primit alte nominalizări la Oscar pentru rolurile din filmele ''Gentleman's Agreement'' (1947), ce tratează problema anti-semitismului, și ''Twelve O'Clock High'' (1949). A continuat să interpreteze genul de personaje care-i aduseseră faima în filme precum ''Captain Horatio Hornblower R.N.'' (1951) sau ''Moby Dick'' (1956). A jucat alături de Audrey Hepburn, pentru filmul acesteia de debut, ''Roman Holiday'' (1953).

Unul dintre cele mai importante roluri ale sale a fost însă cel al avocatului Atticus Finch, din filmul ''To Kill a Mockingbird'' (1962), după cartea lui Harper Lee, publicată în 1960, care i-a și adus premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare.

La începutul anilor '60, a jucat și în ''Cape Fear'' (1962) și ''Captain Newman, M.D.'' (1963). De asemenea, a avut o prestație extraordinară și în rolul Căpitanului Keith Mallory din ''The Guns of Navarone'' (1961), unul dintre cele mai mari succese de box-office din anul respectiv.

Anii '70 au venit cu noi proiecte pentru Gregory Peck, acesta aflîndu-se, de data aceasta, în postura de producător pentru filmele ''The Trial of the Catonsville Nine'' (1972) și ''The Dove'' (1974). Cariera sa actoricească se afla într-un moment de cotitură, dar Peck a încercat o revenire, fără succes, cu rolul lui Robert Thorn din filmul horror ''The Omen'' (1976). După aceea, a revenit însă la rolurile impunătoare care-l consacraseră, în filmele ''MacArthur ''(1977) și ''The Boys from Brazil'' (1978). 

În anii '80, face o nouă schimbare, îndreptîndu-se către televiziune cu mini-seriile ''The Blue and the Gray'' (1982) și ''The Scarlet and the Black'' (1983). În 1991, apare într-o reecranizare a filmului din 1962, ''Cape Fear'' (1991), în regia lui Martin Scorsese, de data aceasta interpretînd un rol diferit. În același an, a jucat și în ''Other People's Money'' (1991).

Pe lîngă cariera strălucită în actorie, Peck s-a implicat în numeroase cauze sociale, militînd împotriva războiului și pentru respectarea drepturilor omului și ale muncitorilor. De asemenea, a fost președinte al Societății Americane de Cancer, membru în consiliul de administrație al Institutului American de Film și președinte al Academiei de Arte și Științe Cinematografice.

Pentru implicarea sa în numeroase acte caritabile, Gregory Peck fost distins, în 1967, cu Premiul Umanitar Jean Hersholt. De asemenea, i-a fost acordată, în 1969, Medalia Libertății, cea mai înaltă distincție a SUA, de către Președintele Lyndon Johnson. Treizeci de ani mai tîrziu, în 1999, Institutul American de Film l-a numit pe Peck - unul dintre cele mai mari staruri ale tuturor timpurilor, notează site-ul biography.com
La 12 Iunie 2003, Gregory Peck s-a stins din viață, în somn, la locuința sa din Los Angeles, în urma unei bronhopneumonii. Avea 87 de ani. A lăsat-o în urmă pe soția sa, Veronique Passani, și pe cei doi copii ai lor.