ABUZURILE COMISE DE AUTORITATI SI ALTE FARADELEGI POT FI SEMNALIZATE PE PLATFORMA ANONIM.MD

Cetățenii vor putea semnaliza, în mod anonim și securizat, abuzurile și fărădelegile comise de către autorități sau pe care le-au observat în societate, prin intermediul paginii anonim.md. Platforma a fost lansată astăzi, 11 decembrie, de către asociația obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului”.

Potrivit coordonatoarei de proiect, Olga Cebanu, prin intermediul platformei, expeditorii vor putea să aleagă destinatarul spre care va transmite informația. Aici va fi prezentată o listă cu instituții media, jurnaliști sau ONG-uri. Platforma permite atît destinatarului, cît și expeditorului să continue discuția, expeditorul rămînînd în continuare anonim. Sarcina destinatarilor este de a verifica informația primită înainte de a iniția o investigație sau a o lansa public.

Instituțiile care vor să devină destinatari trebuie să expedieze un mesaj la poșta electronică a asociației „Juriștii pentru Drepturile Omului”, pentru a primi un mail cu nume de utilizator și parolă la site. Expeditorii nu trebuie să-și creeze cont.

Radu Ștefănescu, reprezentant Code4Romania, realizator al platformei, precizează că o platformă similară a fost creată și în Romania.

Viorica Zaharia, jurnalistă la MoldovaCurata.md, vede platforma ca pe un instrument eficient și cu un grad sporit de încredere, pentru că este securizat. Poate deveni un instrument bun pentru jurnaliști, inclusiv pentru cei de investigație, care vor putea transforma niște semnale din partea cetățenilor în materiale bine documentate.

Platforma este deja funcțională. La această etapă sînt înregistrate mai mult de zece instituții, persoane și ONG-uri în calitate de destinatari.

Sursa: IPN