A TREIA REUNIUNE A CONFERINTEI DONATORILOR PLATFORMA DE SPRIJIN PENTRU R. MOLDOVA

Vicepremierul Nicu Popescu desfășoară o vizită de lucru la Paris cu prilejul participării la ediția a treia a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, în cadrul delegației conduse de șefa statului Maia Sandu. La reuniunea de nivel înalt participă mai mulți membri ai Guvernului de la Chișinău – inclusiv vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, ministra afacerilor interne Ana Revenco, ministrul justiției Sergiu Litvinenco, ministrul finanțelor Dumitru Budianschi, ministrul muncii și protecției sociale Marcel Spatari, secretar general al Guvernului, Dumitru Udrea, dar și alți oficiali ai instituțiilor publice din țara noastră.

La conferința ministerială vor participa președintele Franței, Emmanuel Macron, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Reuniunea de la Paris are loc în contextul provocărilor majore pe care le resimte țara noastră în plan energetic, socio-economic, și umanitar, pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Delegații, reprezentanții din statele membre ale UE, ale G7, ale Asociației Europene a Liberului Schimb, peste zece organizații internaționale, instituții financiare, instituții europene (Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă) și agenții ale Organizației Națiunilor Unite opțiunilor de asistență de urgență în acest domeniu în beneficiul Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului, co-președinții celor șase Grupuri de lucru ale Platformei vor prezenta concluziile activității desfășurate premergător evenimentului în următoarele sectoare:

(1) situația umanitară a refugiaților din Ucraina (grup de lucru co-prezidat de Germania și Canada);

(2) combaterea corupției (co-prezidat de România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord);

(3) securitatea energetică (co-prezidat de Franța și Italia);

(4) asistența financiară (prezidat de Comisia Europeană);

(5) managementul frontierelor (prezidat de SUA) și

(6) reforma administrației publice și administrării finanțelor publice (co-prezidat de Regatul Țărilor de Jos și Suedia).

Sursa: mfa.gov.md