A murit Richard Leakey, renumit paleoantropolog Kenyan, care a contribuit la recunoasterea Africii drept locul de nastere al omenirii

Richard Leakey, paleoantropolog kenyan de reputaţie mondială şi om politic, a încetat din viaţă duminică, la vîrsta de 77 de ani, a anunţat preşedinţia kenyană. Munca lui de cercetare a contribuit la recunoașterea Africii drept locul de naștere al omenirii.

"În această după-amiază, am aflat cu profundă tristeţe vestea decesului dr. Richard Erskine Frere Leakey, fostul şef al Serviciului public din Kenya", a anunţat preşedintele Uhuru Kenyatta, într-un comunica emis Duminică seara.

Richard Leakey, al doilea din cei trei fii ai lui Louis şi Mary Leakey, amîndoi paleontologi şi arheologi, s-a făcut cunoscut prin aducerea la lumină a unor indicii care au ajutat la dovedirea evoluţiei omenirii în Africa.

Nu a avut studii oficiale de arheologie, dar a condus expediţii în anii 1970 care au permis descoperiri revoluţionare despre primele fosile hominide. Cea mai cunoscută descoperire a sa datează din 1984, în timpul unor prospecţiuni la lacul Turkana, în Kenya, unde a adus la lumină un schelet aproape complet de Homo erectus, ce a primit numele de "băiatul din Turkana".

În 1989 a fost solicitat de Preşedintele de atunci, Daniel arap Moi, să preia conducerea Serviciului kenyan al vieţii sălbatice (KWS), funcţie din care a purtat o campanie puternică împotriva braconajului cu fildeş de elefanţi.

În 1993 s-a prăbuşit cu micul său avion Cessna în Valea Riftului, în Kenya, accident în care şi-a pierdut ambele picioare.

Richard Leakey a avut şi o carieră politică, conducînd mai multe instituţii ale societăţii civile şi aflîndu-se pentru scurt timp în fruntea Serviciului civil kenyan.

În 2015, în ciuda unei sănătăţi fragile, şi-a asumat din noua conducerea KWS pentru un mandat de trei ani, la solicitarea Preşedintelui Kenyatta.