A murit marele actor roman Ion Dichiseanu

Actorul Ion Dichiseanu a murit, Joi, la Spitalul Floreasca din  București, în jurul orei 15.00, unde era internat de la începutul anului. Actorul era internat de mai bine de trei luni la Spitalul Floreasca. Ion Dishiseanu, în vîrstă de 87 de ani, a fost infectat cu o bacterie periculoasă în timpul unei analize făcute la o clinică privată.

Viaţa şi cariera actorului Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 Octombrie 1933 în Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru, din Bucureşti, în 1959. Actorul este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat. A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), „Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1981), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate pînzele sus", regizat de Mircea Mureşan în 1976. Filmografia lui mai cuprinde titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Călinescu, 1965), „Revanşa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) şi „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986).

La sfîrşitul anilor ’80, Dichiseanu a colaborat şi cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria şi Mirabela în Tranzistoria”.  

Dragostea ”interzisă” a celebrului Ion Dichiseanu cu sex-simbolul spaniol Sara Montiel de la Hollywood

Actriţa spaniolă Sara Montiel, sex-simbol al Hollywood-ului în anii '60, i-a furat inima marelui actor Ion Dichiseanu. Vedeta a fost îndrăgostită de actorul român, pentru care a înfruntat un soţ şi o Ambasadă, doar pentru a-i fi alături în timpul filmărilor de la „Tunelul”, peliculă semnată de Francisc Munteanu, avîndu-i ca protagonişti pe Ion Dichiseanu şi Florin Piersic.  

"Trăiam ceva ca un miraj. Topiţi unul după altul, nu vedeam şi nu auzeam nimic, eram doar noi doi. Ca doi adolescenţi… Nu am putut uita nici o clipă această dragoste nebunească şi, aşa cum s-a şi dovedit, imposibilă”, declara Ion Dichiseanu în 2018.    Sara Montiel este considerată una dintre cele mai frumoase actriţe de origine spaniolă şi a jucat în peste 55 de producţii cinematografice  

.Actorul român Ion Dichiseanu şi regretata actriţă Sara Montiel s-au cunoscut la jumătatea anilor '60, la Festivalul Internaţional de Film de la Beirut, la care Dichiseanu, invitat la o recepţie, era trecut pe listă cu numele John Dicksen. Aşa începe povestea lor de iubire, descrisă de regretatul actor în volumul „Am fost rivalul Regelui.

a un an după ce s-au cunoscut, Sarita Montiel a venit în România pentru a susţine concerte la Sala Palatului, unde a fost prezentată de John Dicksen care i-a adus un trandafir roşu pe scenă. Artista a mai rămas două luni la Bucureşti şi îl însoţeşte peste tot, în restaurantele şi cluburile din Bucureşti, la teatru sau la filmări, dar şi în excursii prin ţară. Fiind nevoită să se întoarcă în Spania, pentru a-şi onora diverse contracte, i-a propus lui Dichiseanu să o urmeze, pentru a juca într-un film spaniol. Însă el nu a fost lăsat să părăsească ţara şi au continuat relaţia de la distanţă, iar apoi s-au despărţit.   

Montiel a fost considerată cea mai renumită actriţă a Spaniei la Hollywood, devenind cunoscută în întreaga lume în 1954, după ce a jucat alături de Gary Cooper în filmul Veracruz.  

Legenda Hollywood-ului şi-a abandonat cariera de actriţă în anul 1975, dedicîndu-se exclusiv muzicii, informează El Mundo. Autoare a numeroase albume, cu hituri precum "Fumando espero" şi "Bésame mucho", Montiel a fost totodată şi un simbol sexual şi artistic al culturii spaniole din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea.