A INCEPUT PERIOADA ELECTORALA PENTRU ALEGERILE DIN 11 IULIE

Perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a început din 5 mai. În perioada 12-14 mai, Comisia Electorală Centrală urmează să stabilească locul și timpul recepționării documentelor necesare pentru înregistrarea candidaților. După, urmează desemnarea pretendenților la funcția de deputat, proces care va avea loc până pe 11 iunie, adică cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Acțiunile se regăsesc în programul calendaristic aprobat de CEC, transmite IPN.

Până pe 16 mai, urmează să fie constituite circumscripțiile electorale de nivelul al doilea, iar până pe 21 mai – consiliile electorale ale circumscripțiilor de nivelul al doilea.

Secțiile de votare vor fi constituite până pe 5 iunie, în baza propunerilor primarilor. Totodată, cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua alegerilor urmează să fie constituite secțiile de votare în străinătate. Această responsabilitate îi revine Comisiei Electorale, Guvernului și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În același termen, cu implicarea Biroului politici de reintegrare, urmează să fie formate secțiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Până pe 6 iunie, urmează să fie adusă la cunoștința publică informația despre hotarele secției de votare, iar până pe 15 iunie vor fi constituite birourile electorale ale secțiilor de votare. Urmează alegerea președintelui, vicepreședintelui și a secretarului Biroului.

Odată cu depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților, în decursul a șapte zile, urmează să fie adoptată hotărârea cu privire la înregistrare. Până pe 18 iunie, vor fi publicate listele de candidați.

Efectuarea agitației electorale este permisă doar după înregistrarea în calitate de concurent electoral și până pe 9 iulie, inclusiv.

După încheierea înregistrării concurenților electorali, CEC va aproba modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Concurenții electorali vor fi înscriși în buletinul de vot în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată în ziua depunerii documentelor pentru doi sau mai mulți candidați. Buletinele de vot vor fi tipărite până pe data de 6 iulie, iar până pe 9 iulie acestea vor fi transmise, împreună cu ștampilele speciale, consiliilor electorale.

Conform programului calendaristic, pe 11 iulie, votarea va avea loc, ca și la scrutinele precedente, de la ora 07.00 până la ora 21.00. După caz, procesul de vot va fi prelungit cu cel mult două ore.

În termen de 48 de ore după închiderea secțiilor de votare, CEC va prezenta procesele-verbale cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție, documentele și materialele electorale. Până pe 20 iulie, Comisia va transmite Curții Constituționale documentele electorale privind organizarea şi desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, a rezultatelor totalizării voturilor pe țară. Curtea, până pe 25 iulie, va confirma sau va infirma legalitatea scrutinului.

Sursa: IPN