4 Iulie – Ziua Independenţei SUA
Statele Unite ale Americii, cu o suprafață totală de 9.826.675 kmp (a treia din lume) și o populație de 318.881.992 locuitori, sărbătorește Ziua Națională la 4 Iulie. Cunoscută ca Ziua Independenței, aceasta marchează aniversarea declarației de independență din 1776, față de Marea Britanie, semnată de 13 colonii de pe continentul Nord-american.
Pe coasta Atlanticului iau ființă, între 1607 și 1733, potrivit mae.ro, 13 colonii engleze – Massachusetts (1620), Maryland (1634), Pennsylvania (1682), Georgia (1733) ș.a. În urma măsurilor discriminatorii adoptate de Londra, la 4 Iulie 1776, cele 13 colonii engleze își proclamă independența. Thomas Jefferson redactează ''Declarația de independență'' care este adoptată de Congresul american. Independența este recunoscută prin Tratatul de la Paris din 3 Septembrie 1783.
În 1787 este adoptată Constituția SUA (în vigoare, cu amendamente, pînă astăzi), care proclamă SUA stat federal și introduce sistemul prezidențial de guvernămînt. George Washington (1789-1797) este primul președinte al țării.
În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, SUA continuă expansiunea pe continent prin adăugarea unor noi state, numărul lor ajungînd la 50. Contradicțiile dintre statele sudice, partizane ale sclaviei, și cele nordice, aboliționiste, conduc la părăsirea uniunii de către 10 state sudice și la izbucnirea Războiului de secesiune (1861-1865). După victoria Nordului, SUA cunosc o dezvoltare economică rapidă, devenind, la sfîrșitul secolului al XIX-lea, prima putere industrială a lumii.
Capitala Statelor Unite este Washington D.C. Numit după primul președinte, George Washington (1732-1799), orașul fondat la 16 Iulie 1790, găzduiește nenumărate memoriale și monumente, biblioteci și muzee, galerii și grădini, printre care se află cele mai importante simboluri americane: Casa Albă, Clădirea Capitoliului, Lincoln Memorial, Monumentul Washington, Memorialul Thomas Jefferson, toate reunite sub forma unui parc uriaș - National Mall.
Casa Albă este reședința oficială a președinților Statelor Unite ale Americii, fiind ridicată pe un loc ales de președintele George Washington și Pierre Charles l'Enfant, arhitectul care a creat planul pentru noua capitală americană, potrivit www.portalturism.ro.
Lucruri mai puţin ştiute
Există cîteva lucruri care nu prea sunt știute despre 4 Iulie, după cum nota TheFw.com. Cum ar fi faptul că America nu și-a declarat independența pe 4 Iulie. Se crede că primul Congres Continental al Americii a declarat independența față de monarhia britanică pe 4 Iulie 1776, dar votul oficial a avut loc cu două zile înainte, Declarația fiind publicată în ziare pe 4 Iulie.
De asemenea, legenda americană spune că atunci cînd votul a fost oficiat, toți delegații au semnat Declarația în aceeași zi, moment ilustrat adesea în picturile populare. Însă, în realitate, a trecut o lună de zile pînă au semnat toți reprezentanții documentul. Singura persoană care semnase Declarația pe 4 Iulie a fost John Hancock.
Totodată, dacă data publicării Declarației de Independență a creat impresia că 4 Iulie este ziua oficială a independenței Americii, moartea celor doi fondatori ai Declarației în această zi a marcat în istorie Ziua Independenței, 4 Iulie: președinții SUA Thomas Jefferson și John Adams au decedat amîndoi pe 4 Iulie, în același an 1826, la o diferență de cinci ore. Și, nu în ultimul rînd, nici o Zi a Independenței în America nu poate fi sărbătorită fără... hot-dog. Însă, originea hot-dog-ului este necunoscută. Un caricaturist de la New York Evening Journal susține că la începutul secolului XX un vînzător a inventat pe loc acest sandviș la un meci al New York Giants și l-a numit „red hots”. Cînd caricaturistul de la ziar a desenat momentul ilustrînd un cîine teckel într-o chiflă, el a botezat produsul „hot-dog” fiindcă nu știa cum se scrie „dachshund” (numele german al rasei). Un alt istoric susține că un vînzător din New Jersey a dat denumirea de „hot-dogs”.
Lăsînd la o parte „statisticile”, 4 Iulie reprezintă o zi importantă în istoria celei mai mari puteri economice din lume. Pentru Statele Unite ale Americii, această dată este un simbol al realizării democrației și unității în diversitate.
Expresia „God bless America (Dumnezeu să binecuvînteze America”) a devenit tot mai populară, fiind recunoscută ca element de identificare a poporului american. De unde vine și care este semnificația? Expresia s-a auzit prima dată pe 30 Aprilie 1973, cînd președintele Richard Nixon a folosit-o în mijlocul scandalului Watergate, scrie Huffington Post. Dar care a fost motivul pentru care Nixon a apelat la Divinitate? Se pare că președintele a implorat public națiunea să se roage pentru el, înainte de a rosti „Dumnezeu să binecuvînteze America”. Ulterior, președintele Ronald Reagan a început să o folosească în mod regulat. Potrivit analiștilor, de-a lungul vremii, expresia și-a pierdut sensul și a fost tratată de către președinți ca o modalitate de a inspira poporului american protecție divină și stabilitatea traiului.