27 DE PRODUSE FARMACEUTICE NOI SINT AUTORIZATE DE AMDM

Douăzeci și șapte de produse farmaceutice au fost autorizate primar în Republica Moldova de către Comisia Medicamentului a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), transmite IPN.

Un comunicat de presă al instituției precizează că printre medicamentele autorizate primar este Dovprela 200 mg comprimate – indicat în tratamentul tuberculozei (TB) pulmonare drog-rezistență extinsă (XDR) sau tuberculozei (TB) multidrog-rezistente (MDR) neresponsivă la tratamentul standard pentru adulți.

Un alt medicament este Santini 10 mg comprimate filmate – utilizat în tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale la adulţi, și tratamentul hipertensiunii arteriale la copii şi adolescenţi cu vîrsta cuprinsă între 6 şi 18 ani.

În farmaciile din țară va apărea și Inovum HCT comprimate filmate – un preparat utilizat în tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale ca terapie de adiţie la pacienţii adulţi.

Ca urmare a recomandărilor Comitetului de Evaluare a Riscului în Materie de Farmacovigilență, a fost aprobată efectuarea modificărilor în informațiile de siguranță a produselor medicamentoase cu conținut de Piperacilină+Tazobactam (antibiotic cu spectru larg de acțiune utilizat în tratamentul infecțiilor bacteriene grave), la care s-a observat apariția tulburărilor hematologice, și a medicamentelor cu conținut de Warfarină (anticoagulant utilizat în tratamentul stărilor trombotice, precum și în profilaxia secundară a infarctului miocardic), la care s-a depistat apariția nefropatiei induse de anticoagulant.

Sursa: IPN