VORBESTI DOUA LIMBI? VEI REZISTA MAI BINE DECLINULUI COGNITIV

Un studiu publicat în Journal of Neurolinguistics sugerează că persoanele în vîrstă, care au fost bilingvi timp de ani de zile, folosesc resursele creierului lor mai eficient şi mai economic decît cei care nu cunosc decît o singură limbă.

Aceasta deoarece un creier bilingv utilizează mai puţine regiuni atunci cînd se concentrează pe o sarcină, iar aceste arii sînt toate specializate.

Cercetătorii de la Universitatea din Montreal au ajuns la această concluzie după ce au studiat conexiunile cerebrale la persoanele în vîrstă în timp ce efectuau diferite sarcini.

Autorul principal al studiului, prof. Ana Inés Ansaldo, spune: „După ani de zile în care, zi cu zi, au gestionat interferenţa între cele două limbi, bilingvii devin experţi în selectarea informaţiilor relevante şi ignorarea informaţiilor care le pot distrage atenţia de la o sarcină”.

Atunci cînd sîntem angajaţi într-o activitate, creierul nostru utilizează reţele diferite, în funcţie de natura sarcinii. Prof. Ansaldo şi colegii săi au descoperit că, atunci cînd efectuează o sarcină care necesită concentrare pe o informaţie specifică, creierul seniorilor monolingvi a apelat la un circuit mare, cu mai multe conexiuni. Creierul bilingvilor a avut nevoie de un circuit mai mic, dar mai relevant pentru informaţiile solicitate. Atunci cînd se concentrează pe un obiect, creierul foloseşte circuite care se ocupă cu funcţia vizuală (culoare, de exemplu) şi funcţia motorie (cum ar fi informaţiile spaţiale).

Pentru acest studiu, echipa a invitat două grupuri de seniori, 10 monolingvi şi 10 bilingvi, să se concentreze pe culoarea unui obiect în timp ce îi ignoră poziţia. Sarcina le cerea să răspundă pe un ecran care pătrat, galben sau albastru, a apărut la un moment dat în stînga sau în dreapta. Participanţii au fost instruiţi să apese o tastă din stînga, dacă au văzut un pătrat galben, şi una din dreapta dacă au văzut un pătrat albastru, indiferent de poziţia obiectului de pe ecran. Astfel, subiectul era provocat să nu apese tasta doar pentru că aceasta corespunde poziţiei obiectului. Cam ca în cazul unei remorci. Ca să o deplasezi la stînga, roteşti volanul la dreapta (şi vice-versa).

Toţi participanţii (10 vorbitori de limba franceză şi 10 vorbitori de franceză şi engleză) s-au născut şi au crescut în Montreal şi au vîrste cuprinse între 63-84 de ani. Vîrsta la care au învăţat a doua limbă a variat de la 8-30 de ani.

Pe măsură ce participanţii au efectuat sarcina, cercetătorii au monitorizat activitatea creierului lor folosind aparatul RMN. Acest lucru le-a permis să compare conexiunile funcţionale ale creierului în diferite zone ale creierului.

Conform rezultatelor, creierul bilingvilor a avut o conectivitate mai mare între zonele de procesare vizuală, situate în partea din spate a creierului.

„Aceste descoperiri susţin ideea că un creier bilingv alocă mai puţine resurse şi mai specifice activităţii desfăşurate. În schimb, creierul monolingvului pare să se bazeze pe o reţea mai mare şi multifuncţională, care include un set larg de noduri de procesare dedicate execuţiei. Deci creierul bilingv este mai eficient şi mai economic.”

Creierul bilingv conservă resursele care au legături mai centralizate şi specializate, deci nu utilizează regiunile frontale, care sînt vulnerabile la îmbătrînire cognitivă, proces asociat demenţei.

Sursa:monitorulexpres.ro