UMORUL, ÎN FUNCŢIE DE SEX

Psihologii de la Şcoala Medicală din cadrul Universităţii Stanford au descoperit că creierele femeilor prezintă o activitate mai intensă decît cele ale bărbaţilor în regiunile relaţionate cu sistemul de recompensă, ca reacţie la umor. Altfel spus, femeile au evoluat astfel încît să aprecieze umorul, iar bărbaţii au evoluat astfel încît să îl producă.

Potrivit acestei perspective, reprezentantele sexului frumos evaluează abilitatea unui bărbat de a le face să rîdă ca pe un criteriu de „cîntărire” a potrivirii lui genetice ca partener şi potenţial tată. Concluzia a fost trasă de psihologi în urma unui studiu care a implicat scanarea creierelor a 22 de fete şi de băieţi cu vîrste cuprinse între şase şi 13 ani în timp ce urmăreau videoclipuri amuzante, ce prezentau oameni căzînd sau animale jucăuşe.

Imaginile RMN au indicat, în cazul creierelor fetelor, o activitate sporită comparativ cu cazul băieţilor, într-o gamă de regiuni, inclusiv în mezencefal şi în amigdală. Acest lucru a indicat că fetele au experimentat o veselie mai mare şi sentimente pozitive mai puternice, susţin specialiştii implicate în experiment.

„Datele noastre dezvăluie în premieră că diferenţele dirijate de sex în sensul aprecierii umorului există deja în copilărie. Aceleaşi date sugerează că sistemul de selecţie a unui partener ca răspuns la umor este mai eficient la femei, deoarece creierul feminin, şi în special circuitul de recompensă, este biologic mai pregătit să reacţioneze adecvat la acest stimul. Mai mult, aceste diferenţe între masculin şi feminin probabil au evolut, mai degrabă decît să fie învăţate”, susţin psihologii.

Alexandru SAFTA