UE și Peter Michalko vs. traditiile crestine ale RM și Constitutia

Sandu, complice activ, cu zvastică mascată, cu cei care au furat miliardul

Mihai CONȚIU

Republica Moldova și moldovenii conștienți nu au cum să nu fie recunoscători Uniunii Europene (UE) pentru multiplele și consistentele ajutoare oferite Țării. UE are propriile principii și valori democratice. Republica Moldova, ca Țară asociată UE, la rîndu-i, este un Stat democratic tînăr, ca și aceleași Țări ex-comuniste care acum sunt membre ale UE. Republica Moldova nu neagă existența corupției, iar asta pentru că negarea ei ar presupune stagnarea procesului de eradicare a acestui fenomen. Obiectiv vorbind, corupția din Republica Moldova nu este mai periculoasă pentru UE, în sine, decît cea existentă în România, Bulgaria etc., care sunt Țări membre ale UE. Plecînd de la această stare de fapt, constrîngerile și condițiile impuse Republicii Moldova sunt cu mult mai dure decît cele impuse ”celor de acasă”, adică Statelor membre ale UE, care au cam aceleași probleme. Aici ne referim, cu precădere, la faptul că structuri al UE vor să domine și să coordoneze inclusiv procesele politice de aici, chiar și într-o flagrantă sfidare a Constituției.

Valorile și principiile UE vs. tradițiile naționale creștine

Dincolo de toate acestea, ca și în cazul unor Țări membre ale UE, ”anumite valori și principii” comunitare nu doar că vor să se suprapună specificului național moldovenesc – cultură și spiritualitate, tradiții strămoșești etc. –, ci se intenționează chiar anularea lor, prin deznaționalizare. Aici, în mod special, ne referim la Corectitudinea Politică agresivă, cu tot ce derivă din aceasta, impusă ca o condiție pentru asistența externă a Republicii Moldova. În proporție de peste 95%, moldovenii sunt de religie creștin-ortodoxă. Anume din dogmele biblice ale ortodoxismului își extrag moldovenii cele mai multe dintre tradițiile naționale strămoșești.

Fiind, totuși, un Stat laic, își respectă legile și Constituția, acestea nefiind în contradicție flagrantă cu învățăturile creștin-ortodoxe. Pe de altă parte, moldovenii au acceptat realitatea că, de exemplu, homosexualitate ori lesbianismul nu trebuie să fie inculpate penal, conform Codului de Procedură Penală. Cu toate acestea, structurile UE supralicitează în condiționalități, recomandînd Republicii Moldova ”proiecte de legi” de natură să favorizeze o minoritate sexuală în defavorizarea, pînă la persecuție, a unei majorități de peste 95% de creștin-ortodocși.

Dacă, de exemplu, homosexualii și lesbienele nu sunt inculpați penal, de ce, prin lege, această minoritate trebuie să aibă dreptul la manifestații publice pentru a-și cîștiga/corupe efectiv ”adepți activi” ca o ”normalitate de viitor”, inclusiv prin școli? Potrivit acestei ”logici provocatoare”, același lucru ar trebui să-l facă și cei peste 95% dintre creștinii moldoveni. De ce este nevoie să fie construite aceste baricade stradale în mod inutil, dar extrem de provocator? Nu suntem homofobi, ci raționali și îngrijorați că putem ajunge să fim terorizați efectiv de către o minoritate tot mai ofensivă, una care vrea să ne domine, să ne anuleze memoria creștină, tradițiile milenare culturale și istorice!

Cu aceeași îngrijorare legitimă, ne gîndim la agresivitatea Corectitudinii Politice care, mai devreme sau mai tîrziu, va impune Republicii Moldova, ca o condiție a livrării de asistență externă din partea partenerilor de dezvoltare, să emită și alte legi străine acestui popor creștin. Aici ne referim la cele privitoare la ”ofensare sensibilităților” cuplurilor de același sex ori a transgenderilor. Potrivit acestora, apelativele de ”tată” și de ”mamă” trebuie să fie substituite cu cele de ”părinte 1” și ”părinte 2”, precum și  interzicerea legiferată a apelativelor ”doamnă” și ”domnule”, tot din aceleași considerent. Ne oprim aici pentru că sunt foarte multe!

Repetăm: Nu suntem homofobi, ci raționali și îngrijorați că putem ajunge să fim terorizați efectiv de către o minoritate tot mai ofensivă, una care vrea să ne domine, să ne anuleze memoria creștină, tradițiile milenare culturale și istorice!

Ce dorește UE, prin E. S., dl Peter Michalko, de la RM?

În ziua de 17 Februarie, Excelența Sa, dl Peter Michalko, șeful Delegației UE în RM, în cadrul emisiunii ”Cotidianul Live”, și-a expus o serie de convingeri/certitudini care, sub acoperire diplomatică, au suscitat suficiente semne de întrebare de-a dreptul provocatoare. Acestea au fost rostite în contextul politic actual de învestire a unui nou Guvern.

Peter Michalko: ”Este îngrijorător cînd persoane care <au făcut parte la frauda bancară> sunt implicate în negocieri sau procesul de decizie privind formarea Guvernului.”

Prin omisiuni impardonabile, Excelența Sa face referire la momentul în care, constituțional, o majoritate parlamentară formală a propus candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier, iar Președinta Sandu era obligată de Constituție să o accepte. Acest abuz al Președintei nu este pomenit de către dl Michalko, în condițiile în care ne este imposibil să admitem că nu cunoaște Constituția RM și cele două Hotărîri ale CC privitoare la obligațiile Președintei în acest sens! Indiferent de cît de mult ne-ar plăcea un demers politic, normele constituționale prevalează!

În schimb, dl ambasador își exprimă ”îngrijorarea”, tot prin omisiuni serioase, că unii au fost părtași la frauda bancară. De acord, așa o fi, dar nici unul nu este condamnat și toți au fost confirmați în Parlament de către CC. Referindu-ne la ”omisiunile” d-lui Michalko, considerăm că este imposibil ca domnia sa să nu cunoască următoarele realități:

Maia Sandu, în calitate de ministru al Educației în Guvernul controlat de către Plahotniuc, a fost complice la acoperirea furtului miliardului atunci cînd, la dorința oligarhului fugar, a votat, în Guvern, ca miliardul furat să fie recuperat din contul tuturor moldovenilor, inclusiv pentru concesionarea ilicită a aeroportului.

Maia Sandu, în calitate de ministru al Educației în Guvernul Filat, a fost un demnitar pasiv, tăcut ori cointeresat în timp ce se fura miliardul. Nu avea cum să NU știe că se fură, dată fiind experiența ei de la Banca Mondială! De ce a acceptat oferta guvernamentală a lui Filat – de la un salariu uriaș la BM la unul minuscul de ministru de aici? Atunci, cînd se fura miliardul, RM era ”o Țară de succes” pentru UE!

Peter Michalko: „Perspectiva care există are în vedere și voința care a fost arătată foarte clar de către cetățenii RM, inclusiv în recentele alegeri prezidențiale, cînd a fost un rezultat istoric de susținere a programului oferit de către doamna Sandu în ceea ce privește reforme și schimbări care sunt necesare pentru țară.”

Voința arătată de către cetățeni, despre care vorbește dl ambasador, se referă la alegerile prezidențiale, nu parlamentare. Sandu a fost aleasă conjunctural, dar nu și pentru ca PAS și ea să guverneze Țara și să dizolve neconstituțional Parlamentul. Programul electoral prezidențial oferit de Sandu este, din start, caduc prin faptul că promisiunile ei depășeau cadrul constituțional privitor la prerogativele concrete ale Președintelui.

Peter Michalko: „Este în mîinile cetățenilor și celor care iau decizii în Republica Moldova care va fi soluționarea situației de astăzi, dar este clar care sunt pozițiile actorilor politici”.

Această frază a d-lui ambasador nu este deloc așa de ambiguă cum ar părea la prima citire. „Este în mîinile cetățenilor…” înseamnă… liber la revolte populare, în frunte cu Renato Usatîi! Cu acceptul UE! Fiind ”clar care sunt pozițiile actorilor politici”, aceștia fiind cei din Parlament, înțelegem de ce dl ambasador a vorbit mai întîi despre ”mîinile cetățenilor”. Poziția d-lui Michalko, nu-i așa?, pare să fie un imbold-certitudine pentru CC ca să emită o Decizie favorabilă Maiei Sandu, una asupra căreia UE va închide ochii, indiferent cît de abuzivă ar fi!

După eșecul cu Filat și Plahotniuc, UE vrea să experimenteze neonazismul mascat în democrație?

Înainte și după campania electorală, acum și în perspectivă, Sandu și PAS au împărțit Țara în ”oameni buni” și ”oameni răi” – primii fiind cei care au votat-o, iar cei din a doua categorie fiind cei care nu sunt adepții ei! La fel a procedat și Hitler – arienii să trăiască, iar ceilalți trebuie să fie exterminați! Observați numai cu cît sadism și-a executat Sandu aliații cei mai de nădejde – Andrei Năstase și PPDA –, după ce ea s-a afirmat ”în contul lor popular”! Îngrijorătoare, pentru moldoveni și Țară, este realitate evidentă că discursurile radicale de tip nazist ale Maiei Sandu și ale acoliților ei din PAS sunt perfect corelate cu cele ale deja ”ne-tainicei” fundații germane și cu cele ale UE, inclusiv prin dl Michalko. Dl Michalko și-a ajustat mesajul după cel al Maiei Sandu sau amîndoi din aceeași sursă?

Nu Plahotniuc este modelul suprem pentru Sandu și PAS, ci Hitler! UE și SUA nu au reacționat deloc atunci cînd Sandu a spus că vrea să instituie, sub comanda sa directă, un Tribunal și o Procuratură ale Poporului. Deja, cei care nu o susțin, ”oamenii răi”, în prezent și în perspectivă, se simt în fața Maiei Sandu și a PAS așa cum se simțeau evreii în fața politicii lui Hitler. Asta cu susținere europeană! Sandu se pare că și-a asumat inclusiv antisemitismul tot mai agresiv al grupărilor radicale din Germania!

Pe ce bani?

Cînd a plecat de la guvernare, la o emisiune de la Pro Tv Chișinău, Sandu a fost întrebată dacă își va face un partid. Insuficient de ”racolată” fiind, bulversată de soarta lui Filat și, involuntar, sinceră, a răspuns dezarmant că așa ceva este imposibil deoarece este nevoie de bani mulți. Mai apoi, banii mulți s-au găsit și a înființat PAS. Mimetismul cu donațiile este valabil pentru proști. Nu degeaba UE a forțat RM, pe fondul euforiei alungării lui Plahotniuc de la Putere, să dea legea aia cu privire la ONG-urile finanțate din exterior, care nu sunt obligate să dea seamă de nimic. Încă de atunci se urzeau finanțările generoase și subversive pentru Maia Sandu!

Acum, devenind Președintă, ca prin miracol, la fel ca pe vremea lui Filat și Plahotniuc, oameni putred de bogați, cu salarii de multe mii de euro, cu afaceri profitabile, cu mașini de lux, terenuri, numeroase vile și apartamente au renunțat la veniturile lor lunare în schimbul unor salarii bugetare ridicole, în raport cu veniturile lor anterioare. Au făcut-o din patriotism? Serios??? Crede cineva că nu va veni o vreme cînd vor fi dezvăluite toate aceste crime? Pînă atunci, susținătorii ei conjuncturali vor striga: Heil fräulein!