UCRAINA TREBUIE TINUTA CIT MAI DEPARTE DE NATO

Washingtonul ar trebui să înceteze extinderea alianței prin acceptarea noilor membri, membri care devin o povară și o amenințare la adresa propriei securități. Noua criză dintre Moscova și Kiev ne arată clar de ce Ucraina nu trebuie primită în NATO și ținută cît mai departe de această organizație.

Este posibil un război de proporții? Ambele state dispun de forțe militare în regiune. Însă președintele rus Vladimir Putin nu recurge la isteria naționalistă, spre deosebire de ucraineanul Petro Poroșenko, care participă la scrutinul prezidențial, în care e departe de poziția de favorit.

Moscova are motivele ei pentru îngrijorare. În luna mai, comentatorul publicaţiei Washington Examiner, Tom Rogan, a chemat la modul deschis ucrainenii să distrugă podul peste strîmtoarea Kerci. ”În această acțiune SUA trebuie să susțină Ucraina, bazîndu-ne pe forța militară”, a mai spus Rogan.

Deocamdată conflictul nu escaladează. Consiliul de Securitate al ONU a organizat o ședință formală, fără a întreprinde alte acțiuni, deoarece Rusia este membru permanent. Poroșenko a solicitat ajutor pe rețelele de socializare. Însă putem fi siguri că statele europene nu vor întreprinde nimic. Uniunea Europeană a făcut o declarație prin care cheamă părțile la ”abținere și dezamorsarea conflictului”. Însă majoritatea statelor europene nici pe ele însele nu vor să se apere, fiind sub umbrela NATO. Cu atît mai puţin nu vor porni o cruciadă pentru Ucraina, pe care nu o vor nici în Uniunea Europeană, nici în NATO.

Situația asta ar trebui să le amintească americanilor ce noroc au avut de eșecul președintelui Bush de a include în NATO Ucraina și Georgia. Dacă ar fi reușit, Washingtonul astăzi avea să fie obligat să ajute Kievul. Iar cu susținerea NATO ucrainenii s-ar fi comportat și mai agresiv și iresponsabil.

Alianțele militare sînt bune, dar ele reprezintă și anumite curse. Dacă începe un război, Washingtonul e implicat din start. Iar șansele unui război cresc atunci cînd unii lideri consideră că pot împrumuta forțele militare NATO pentru atingerea propriilor scopuri.

Mai mult ca atît – la situația asta s-a ajuns deoarece nici Kievul, nici UE, nici SUA nu au procedat conform standardelor pe care ei înșiși le declară. Ucraina e departe de un ideal de democrație. După ani de ”revoluții colorate”, Washingtonul și Bruxelles-ul l-au sprijinit pe Victor Iușenko, care s-a dovedit a fi catastrofal de incompetent. Apoi au uneltit contra președintelui ales Ianukovici. În plus, americanii declarau fără nici o jenă pe cine ar prefera să-l vadă președinte. Acum închipuiți-va cît de mult i-ar plăcea Washingtonului dacă Moscova ar recurge la acțiuni similare în Mexic.

NATO s-a epuizat și folos de pe urma acestei structuri este prea puțin. Însă această organizație poate implica America într-un război inutil, în care majoritatea aliaților europeni nu vor face nimic. Pentru a evita această situație, Trump trebuie să înceapă negocierile cu Putin în scopul încetării acestui nou război rece.

După National Interest, SUA