„Ucigasul tacut” cu simptome asemanatoare gripei si COVID-19

Emisfera nordică se îndreaptă spre Iarnă și, pe lîngă coronavirus, apare și amenințarea gripei sezoniere. Dar mai există un ucigaș tăcut care provoacă simptome similare și care ar putea exista chiar în casele noastre, relatează CNN.

Monoxidul de carbon este un gaz incolor și inodor, produs atunci cînd un combustibil fosil – cărbune, țiței sau gaz natural – este ars în cuptoare, încălzitoare portabile, vehicule, sobe, grătare, plite de gaz sau șemineuri. Riscul apare mai ales în cazul sistemelor de încălzire pe gaz și în lipsa unei aerisiri adecvate.

Intoxicarea cu monoxid de carbon poate duce la simptome asemănătoare gripei sau COVID-19 – inclusiv dureri de cap, stomac deranjat, amețeli, slăbiciune, vărsături, dureri în piept și confuzie, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Inhalarea unor concentrațiilor ridicate de monoxid de carbon poate fi mortală, mai ales dacă dormiți, beți sau faceți parte dintr-un grup cu risc crescut de boli grave. Monoxidul de carbon vă poate otrăvi și animalele de companie.

„Gripa și COVID-19 se instalează în celule, mai ales în plămîni, unde se reproduc, unde provoacă adesea principalele daune” și de unde provin simptomele, a spus medicul Jeremy Brown.

Monoxidul de carbon, pe de altă parte, se agață de hemoglobină, proteina din celulele roșii ale sîngelui care transportă oxigenul din plămîni către corp.

„Monoxidul de carbon elimină oxigenul de pe hemoglobină și începi să ai simptome ale lipsei de oxigen”, explică Brown.

Peste 20.000 de americani ajung anual la urgențe din cauza expunerii la monoxid de carbon, peste 4.000 sunt spitalizați și peste 400 mor. Deoarece mulți lucrează de acasă și pornesc sistemele de încălzire, este posibil ca numărul cazurilor de intoxicare cu monoxid de carbon este așteptat să crească.

Există însă metode de a evita acest lucru.

Intoxicația cu monoxid de carbon „poate fi prevenită prin comportamente sigure”, a spus Scott A. Damon, de la Filiala CDC pentru Astm și Comunitate.

Monoxidul de carbon este produsul secundar al arderii incomplete, a spus Brown – atunci cînd combustibilul din aparate sau vehicule este încălzit, dar nu arde complet. Sistemele de ventilație blocate și funcționarea generatoarelor portabile în spații închise sau pe bărci fără ventilație adecvată pot duce, de asemenea, la acumularea de monoxid de carbon.

Și pornirea motorului unei mașini în garaj poate fi periculoasă, a spus Damon.

Cea mai sigură modalitate de a vă proteja este instalarea unui detector de monoxid de carbon, a spus Brown. Instalați și testați detectoarele cu baterii și verificați și înlocuiți bateriile de două ori pe an, recomandă CDC.

De asemenea, un detector de fum ar trebui să indice dacă poate detecta și monoxidul de carbon.

Este important să aerisiți încăperile, dacă folosiți pentru încălzire centrale cu gaz.

Dacă aveți simptome care pot indica intoxicația cu monoxid de carbon, ieșiți imediat la aer.