TUPEUL DE BORFAS INTERLOP AL „RAFINATULUI DOMN” SOR FATA DE MOLDOVENI

Am certitudinea că, în sinea lui, Ilan Şor, pitorescul şi penalul primar al Orheiului, îi dispreţuieşte profund pe moldoveni. Acest lucru este demonstrat de ieşirile lui de-a dreptul golăneşti, agresive împotriva anumitor lideri politici, jurnalişti ori membri ai societăţii civile care nu-i convin lui sau „aliatului şi protectorului său ascuns”. Oricît ar părea de paradoxal, chiar şi magazinele sociale pe care le patronează reprezintă tot o formă ascunsă de dispreţ faţă de „amărîţii de moldoveni”. Dispreţul lui faţă de moldoveni capătă un contur şi mai pregnant în momentele în care îi manipulează de aşa manieră pe unii moldoveni încît să-i facă „să-i ofere ceva în schimbul binefacerilor cu care îi milostiveşte el”. Aici mă refer la mobilizarea lor la acţiuni protestatare dintre cele mai ciudate şi dezonorante pentru participanţi, la mobilizări cu caracter de susţinere politică a sa etc.

La acest ultim punct, mă voi referi la cîteva exemple. Este vorba despre „protestele” simpatizanţilor lui împotriva conferinţelor de presă ale lui Andrei Năstase şi Maiei Sandu, dar şi împotriva protestelor acestora. Ce om sănătos şi cu o minimă raţiune poate striga „jos” împotriva cuiva din opoziţia parlamentară, căci alt „jos” politic nu mai există, şi împotriva unor conferinţe de presă? Nu-i aşa că şi aceste acţiuni trădează dispreţul lui Şor faţă de moldovenii din care crede că poate face ce vrea el?

„Fenomenul Şor” de la Orhei, al cărui „patron spiritual” este Plahotniuc, a transformat Republica Moldova într-un Stat-prostituată. Am stat de vorbă cu mai mulţi locuitori din Orhei care n-au furat niciodată ceva în viaţa lor, dar care acum sînt incapabili să priceapă că sînt necinstiţi şi complici la furt din clipa în care spun că sînt conştienţi că Şor a furat, dar sînt satisfăcuţi că le restituie din banii luaţi de la ei prin acţiunile lui „caritabile”. Ei nu pot înţelege că dacă Şor a furat, nu a sustras doar din banii publici ai celor din Orhei, ci din visteria naţională. Mai apoi, despre ce moralitate sau demnitate mai poate fi vorba atunci cînd cineva acceptă pomeni de la un condamnat penal? Ceea ce face Şor acum în Orhei, trebuia să facă fiecare primar, începînd cu anul 1991, din bani cinstiţi. „Fenomenul Şor” riscă să cuprindă întreaga ţară.

 

„Aristocratul, intelectualul rafinat şi elegantul om de lume” Şor

Dispreţul lui Şor faţă de moldoveni are şi forme de manifestare agresivă, de tip interlop. Ca un golan analfabet de ultimă speţă Șor a mulțumit celor care s-au alăturat protestului „împotriva nemernicilor care se opun magazinelor sociale” şi a proferat următoarea ameninţare: „Este centura mea „fartovaia” (cureaua lui de la pantaloni despre care presa scrie că valorează peste o mie de dolari), am purtat-o și o voi purta mereu, și mai apoi o voi da peste poponeața ta, Andrei, și a ta, Maicika (Maia Sandu). O să vă purtați așa, aşa o să o primiți, eu v-am avertizat”, a scris, ca un „domn cu carte”, Şor într-un mesaj pe Facebook.

De ameninţările lui dispreţuitoare nu au scăpat nici jurnaliștii care scriu „porcării despre oameni”: „Vreau să vă atenționez: cum voi ajunge la putere, și asta va fi curînd, pe fiecare din voi îl așteaptă o realitate dură, de aceea încetați sau vă va fi dureros. Eu v-am atenționat”, a scris, nu a grohăit, „cu eleganţă de intelectual rasat”, Ilan Șor. În vizorul lui au intrat şi reprezentanţii ONG-urilor, spre care a răcnit „aristocratic” astfel:

„90% dintre voi sînteți doar niște afaceriști. De ce? – cînd unii așa-ziși politicieni moldoveni mă atacau dur pe mine, pe Reghina Apostolova, pe Marina Tauber, dar, la urma urmei, pe simplii cetățeni, beneficiari ai proiectelor sociale, nu doar că nu i-ați apărat, dar ați tăcut băgîndu-vă limba undeva. De ce? Pentru că nu primiți bani pentru asta, iar voi nu știți să lucrați gratuit”. „Primiți bani grei de la Uncle Sam (SUA), dar nu plătiți nici un ban ca impozite la bugetul de stat, care ar trebui să ajungă la cetățeni, la bătrîni”. „Mulți dintre voi sînteți beneficiari ai banilor de la Filat. Dacă Procuratura ar face percheziții la foști lideri ai PLDM, iar dacă va fi cazul eu chiar îi pot sugera la cine anume să meargă. Credeți-mă, vor fi găsite liste pe care se regăsesc și multe dintre numele voastre de familie, printre persoanele care primeau ilegal bani de la Filat”. „Cînd voi veni la guvernare voi adopta o lege, ca în multe state civilizate, inclusiv în SUA, despre agenții străini. Și această activitate ca a voastră va fi declarată ilegală. Și va trebui să mergeți să lucrați în cîmp, în fabrici, măturători, adică să faceți muncă în folosul comunității. Vă voi asigura cu locuri de muncă pe fiecare dintre voi”.

Nu-mi este greu să-mi imaginez cum ar putea reacţiona dacă aude şi de acest articol obiectiv, căci de citit nu-l poate citi pentru că nu-şi poate băga limba lui în limba mea ca să mi-o pîngărească!

 

„Un penal protejat” ca să-i dispreţuiască pe moldoveni

În orice ţară democratică în care funcţionează corect Justiţia, Şor ar fi trebuit să se afle de multă vreme la puşcărie, nu în „libertate condiţionată” ca să scuipe dispreţuitor în capul moldovenilor. Se ştie prea bine că figurează în Raportul Kroll în calitate de beneficiar al furtului miliardului, însă, la modul real, nu formal, Justiţia şi guvernarea sînt mute şi surde.

Ilan Şor (Shor) a fost condamnat, în primă instanţă, doar la 7 ani și șase luni de închisoare de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Pînă la pronunțarea Curții de Apel, Şor a fost eliberat din arest la domiciliu şi şi-a reluat munca de primar, dar rămîne sub control judiciar și nu are dreptul să părăsească Republica Moldova. Ilan Şor este acuzat de escrocherie în proporții deosebit de mari şi de spălare de bani. Procurorii au solicitat 19 ani de închisoare, motivînd că acuzatul ar fi cauzat un prejudiciu BEM de cinci miliarde de lei, aproape o treime din suma despre care presa a scris că a dispărut în 2014 din cele trei bănci falimentate, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Această „condamnare provizorie” este extrem de blîndă şi suspectă, ca un fel de anticameră a pronunţării unei sentinţe care l-ar putea declara nevinovat. Filat, care nu figurează în Raportul Kroll, stă în puşcărie, Şor, care figurează în acest Raport, se află în libertate ca denunţător al lui Filat. Adică Filat este închis pentru că s-a lăsat corupt pasiv de Şor cu nişte autoturisme şi bani, iar Şor, care a fost coautor la furtul miliardului, o face pe justiţiabilul în faţa moldovenilor pe care îi dispreţuieşte. În privinţa unui alt dosar penal deschis pe numele lui se păstrează o tăcere suspectă. Într-o ţară guvernată de oameni cinstiţi şi cu o Justiţie liberă, aşa cum sugeram mai sus, Şor şi-ar fi manifestat această aroganţă dispreţuitoare faţă de moldoveni doar în prezenţa unor colegi de celulă.

Dacă nu ar avea garanţii dintre cele mai sigure, Şor nu şi-ar permite să fie aşa de impertinent. Nu trebuie să fii agent al SIS ca să intuieşti că Şor este protejat de Plahotniuc, căruia i-a încredinţat penibila, ingrata şi dezonoranta misiune de a-i ataca pe Năstase şi Sandu. Aşa cum notam într-un articol anterior, Şor este detaşat să atace dreapta politică, iar PDM, guvernanţii şi Parlamentul să discrediteze Preşedinţia şi PSRM prin blocaje legislative. Fireşte că Şor are poziţie subalternă faţă de Plahotniuc, dar şi de complice. Dacă ar fi închis cu adevărat, ar da pe goarnă tot ceea ce-l leagă de Plahotniuc. Mai ştie cineva cui aparţine acum cu adevărat aeroportul adjudecat iniţial, „direct pe ocolite”, de Şor? Demn de reţinut este faptul că, revăzînd ameninţările lui Şor, înţelegem că Plahotniuc i-a garantat şi intrarea în Parlament şi participarea la Putere. E groasă rău, oameni buni, nu credeţi?

 

Magazinele sociale ale lui Şor

În mod normal, astfel de magazine ar trebui patronate, în exclusivitate, de către Guvern sau fundaţii caritabile, nicidecum de către partide politice în calitate de mite electorale. Fireşte că magazinele sociale ale lui Şor nu pot fi închise de către opoziţia extraparlamentară, dar nici de către minoritatea parlamentară a PLDM, ci doar de Guvern. Protestele lui Şor sînt doar o diversiune preelectorală. Alta-i treaba cu finanţarea acestora, pe banii cui şi dacă au provenienţă legală, dar asta-i treaba Procuraturii lui Plahotniuc. Arătaţi-mi măcar un singur milionar moldovean care ar fi aşa de mărinimos şi dezinteresat încît, din banii lui, să facă pomeni poporului obidit! Nu există aşa ceva! Cine o face, o face de nevoie şi din bani furaţi! L-a văzut/auzit cineva pe „milostivul” multimilionar Ion Sturza anunţînd că vrea să deschidă măcar un magazin social? Să fim serioşi, zgîrcenia absolută este a doua natură umană a milionarilor moldoveni!

Aşa cum afirmam mai sus, cu amărăciune, Plahotniuc şi cu Şor au transformat Republica Moldova într-un Stat-prostituată! Din dispreţ suveran faţă de moldoveni!!!

Mihai CONŢIU