Trump urmeaza sa rescrie istoria lumii

Președintele american a anunţat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear iranian: „America nu va fi ostatica şantajului nuclear“

Preşedintele american Donald Trump a anunţat Marţi că Statele Unite renunţă la acordul nuclear cu Iranul. La cincisprezece luni după ce s-a instalat la putere, liderul american întoarce spatele unei mari părţi a comunităţii internaţionale. Liderul de la Casa Albă a catalogat Iranul drept un regim de mare teroare şi a spus că acest text este un acord părtinitor oribil bazat pe o minciună, criticînd acordul încheiat în 2015 de SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania cu Iranul. 

Declaraţia liderului de la Casa Albă: „Astăzi vreau să anunţ lumea despre eforturile noastre de a opri Iranul să obţină arma nucleară. Regimul iranian este principalul sponsor al terorii. Exportă rachete periculoase, alimentează conflicte din Orientul Mijlociu şi susţine organizaţii teroriste precum Hezbollah, Hamas, talibanii sau Al-Qaeda. De-a lungul anilor, Iranul a bombardat ambasade americane, a omorît sute de soldaţi americani şi a răpit, închis şi torturat cetăţeni americani. Nici o acţiune a regimului nu a fost mai periculoasă decît cursa înarmării nucleare şi a mijloacelor de a le lansa. În 2015, Administraţia anterioară s-a alăturat altor state într-un acord care, teoretic, trebuia să protejeze SUA şi aliaţii de o armă care pune în pericol supravieţuirea regimului iranian.   

În realitate, acest acord i-a permis Iranului să îmbogăţească uraniu. Acest acord dezastruos i-a dat acestui regim de teroare miliarde de dolari, este o mare ruşine pentru mine, ca cetăţean al Statelor Unite. Astăzi avem dovezi că promisiunea iraniană a fost o minciună. A fost un acord care nu trebuia niciodată încheiat. Nu a adus calm, pace şi nici nu o va face. De cînd a fost încheiat acest acord, bugetul iranian pentru apărare a crescut cu 40%, în timp ce economia nu o duce foarte bine. După ce sancţiunile au fost ridicate, dictatura a folosit noile fonduri pentru a construi rachete nucleare, pentru a sprijini terorismul. Acordul nu este acceptabil. Dacă va continua, vom avea o cursă a înarmării în Orientul Mijlociu.   

Iran nu trebuie să ajungă niciodată să deţină arma nucleară şi e clar că nu putem preveni acest lucru în condiţiile acestui acord. Dacă nu facem nimic, ştim exact ce se va întîmpla. Anunţ, astăzi, că SUA se retrag din acordul nuclear iranian. În cîteva momente voi semna un memorandum prezidenţial şi vom înfiinţa cel mai înalt nivel de sancţiuni economice şi orice naţiune va ajuta Iranul va primi acelaşi nivel de sancţiuni. America nu va fi ostatica şantajului nuclear şi nu va permite unui regim care scandează «Moarte Americii» să aibă acces la arme nucleare. Nu vom permite oraşelor americane să fie ameninţate cu distrugerea. Această decizia va transforma Statele Unite într-o ţară mai sigură!“, a transmis Donald Trump, Marţi seară, de la Casa Albă.

Înaintea declaraţiei oficiale, Preşedintele american a discutat la telefon cu omologul său francez despre problemele referitoare la pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu şi l-a informat pe Emmanuel Macron că intenţionează să anunţe retragerea Statelor Unite din acordul nuclear iranian. De asemenea, reprezentanţi ai Administraţiei Trump au informat Marţi Congresul că Statele Unite se retrag din acord. 

Astfel, liderul de la Casa Albă rupe o realizare a predecesorului său Barack Obama în politica externă, izolează Statele Unite de aliaţii lor şi le plasează într-un dezacord şi mai puternic cu adversarii lor în dosarul iranian, scrie The New York Times. Această decizie preconizează o amplificare a tensiunilor Statelor Unite cu Rusia şi China, care sunt, de asemenea, părţi ale Acordului de la Viena şi aruncă relaţiile Americii cu aliaţii ei europeni într-o profundă incertitudine, comentează NYT.  

O asemenea decizie - vizînd în special Banca Centrală Iraniană şi veniturile petroliere ale Teheranului - ar urma să provoace o reacţie dură a autorităţilor iraniene, care ar putea, prin ricoşeu, să se considere dezlegate de angajamentele lor. De altfel, un consilier de politică externă al ayatollahului Ali Khamenei crede că Iranul ar face o „greşeală gravă“ dacă ar rămîne în acordul nuclear internaţional din 2015, în cazul în care SUA se retrag din acest acord, a declarat Marţi un înalt responsabil de orientare "dură" de la Teheran, relatează Reuters. „Dacă SUA părăsesc acordul, trebuie să ştie că asta va însemna sfîrşitul lor“, a afirmat Mohammad Javad Larijani, preşedintele Înaltului consiliu iranian pentru drepturile omului şi consilier de politică externă al ayatollahului Ali Khamenei, citat de agenţia de presă iraniană Tasnim.