ŞTIRILE SPORTIVE

Hîncu s-a situat pe locul 6 la CE de şah

Şahista moldoveană Olga Hîncu (16 ani) s-a situat pe locul şase la Campionatul European de tineret, care s-a încheiat ieri la Budva (Muntenegru), comunică Moldpres. Ea a ocupat acest loc printre 64 de concurente după ce a acumulat 6 puncte din 9 posibile (6 victorii şi 3 înfrîngeri). Evoluţia sa este cea mai bună printre cei 17 membri ai lotului naţional. Olga Hîncu a început turneul de la Budva, conform coeficientului ELO egal cu 1991 de puncte, de pe poziţia a 20-ea. Prestaţia bună i-a permis să pluseze 142 de puncte la acest indice, fiind actualmente echivalat cu 2133 de puncte. Jucătoarea este campioană naţională. Din componenţa lotului naţional fac parte 17 jucători. Cel mai bun coeficient ELO printre ei l-a avut Nichita Morozov (14 ani) al cărui indice la acest capitol a fost egal cu 2160 de puncte. El a terminat competiţia cu 6 puncte adunate, a ocupat locul 15, iar ELO-ul său este pe moment de 2179 de puncte. În top-20 au intrat următorii şahişti moldoveni: Ştefan Zaiarschi (8 ani, 6 puncte), locul 17 şi Felicia Ojog (8 ani, 5 puncte) locul 18. Cele mai frumoase succese la Campionatele Europene de vîrstele susmenţionate le-a înregistrat la ediţiile precedente Cristina Moşin, care-i dublă campioană continentală (1995, Verdun), (1996, Rimavska Sobota). În 2002 ELO-ul ei a fost egal cu 2271 de puncte.

Componenţa lotului naţional de fotbal U-21

Antrenorul lotului naţional de fotbal Under-21, Alexandru Curteian, a anunţat jucătorii convocaţi pentru meciul cu echipa Finlandei din cadrul preliminariilor Campionatului European-2015, relatează Moldpres. Din componenţa lui fac parte Alexei Koşelev, Cristian Avram - portari; Ion Prodan, Constantin Ţurcan, Vasile Jardan, Maxim Focşa, Constantin Bogdan, Marcel Dulgheru, Victor Gheorghiu - fundaşi; Ion Ursu, Gheorghe Anton, Sergiu Matei, Eugen Zasaviţchi, Vadim Raţă, Valeriu Tiron - mijlocaşi; Iurie Mîrza, Igor Dima, Nicolae Milinceanu - atacanţi. Tehnicianul a chemat la lot trei fotbalişti care nu au jucat niciun meci pînă acum la naţionala de tineret. Este vorba despre portarul Cristian Avram de la Academia Chişinău, fundaşul Marcel Dulgheru de la Speranţa Cahul şi atacantul Ion Ursu de la Veris Chişinău. "Tricolorii" vor juca pe 15 octombrie, la Tiraspol, cu liderul grupei, Finlanda. Echipa moldoveană se află pe locul patru în grupa a şasea cu trei puncte acumulate după tot atîtea meciuri jucate.

Atletico Madrid poate cîştiga Liga Campionilor

Echipa de fotbal Atletico Madrid poate cîştiga în acest sezon Liga Campionilor, a estimat Arsene Wenger, antrenorul lui Arsenal Londra, altă participantă la această competiţie. "Pentru mine, Atletico Madrid poate fi una dintre surprize, cum a fost în sezonul trecut Borussia Dortmund, finalista Ligii Campionilor", a declarat Wenger într-un interviu pentru Eurosport. "Atletico are o echipă bună, foarte echilibrată în toate compartimentele, şi după mine e una dintre candidatele la cîştigarea competiţiei", a estimat Wenger. "Chiar dacă l-au pierdut pe Falcao, au o apărare bună şi un portar foarte bun", a spus tehnicianul francez. El a subliniat calitatea mijlocaşilor lui Atletico şi, mai ales, instinctul de marcator al brazilianului Diego Costa, golgheterul din acest moment al campionatului Spaniei. Diego Costa "este un animal, poate marca din orice situaţie", a afirmat managerul "tunarilor". Atletico a cîştigat toate cele opt meciuri pe care le-a disputat în actuala ediţie a campionatului Spaniei, precum şi cele două jocuri din Liga Campionilor, cu Zenit St. Petersburg şi FC Porto.

Probleme de lot pentru selecţionerul Olandei

Mijlocaşii Stijn Schaars, Jonathan de Guzman şi fundaşul Gregory van der Wiel au declarat forfait din cauza unor accidentări pentru meciurile pe care naţionala de fotbal a Olandei le va susţine în preliminariile Cupei Mondiale din 2014 cu Ungaria şi Turcia. Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, a apelat la mijlocaşul Leroy Fer (Norwich City) şi fundaşul Paul Verhaegh (Augsburg), pentru a completa lotul în vederea jocului de vineri cu Ungaria, la Amsterdam, şi a celui de marţea viitoare cu Turcia, la Istanbul. Olanda este direct calificată din postura de cîştigătoare a Grupei D, însă România speră ca batavii să încurce atît Ungaria, cît şi Turcia, pentru ca tricolorii să aibă şanse la locul secund.