TEATRUL LONDONEZ SHAKESPEARE'S GLOBEVA EFECTUA UN TURNEU CU "HAMLET" ÎN TOATE ŢĂRILE DIN LUME

Teatrul Shakespeare's Globe din Londra a anunţat marţi că intenţionează să efectueze un turneu cu spectacolul "Hamlet" în fiecare ţară din lume, în total circa 205 de state şi teritorii, a relatat AP.

Spectacolul, care nu are în distribuţie decît opt actori, îşi va începe turneul mondial în aprilie 2014, urmînd să-l încheie la 23 aprilie 2016 - cînd se vor împlini 400 de ani de la moartea lui Shakespeare.

"Cu trenul, trăsura, avionul şi vaporul, vrem ca această piesă minunată, emblematică, diversă să ajungă la cît mai multe noi persoane posibil", a declarat directorul artistic, Dominic Dromgoole.

Ţinta de 205 state şi teritorii ar putea varia uşor, întrucît în unele cazuri ceea ce constituie o ţară este supus contestaţiei. ONU are 193 de state membre, în timp ce la Jocurile Olimpice de la Londra au participat 204 echipe.

"Sîntem conştienţi că este o ambiţie nebunească", a spus purtătoarea de cuvînt a teatrului, Emma Draper. Ea a adăugat însă că Shakespeare's Globe şi British Council, agenţia susţinută de guvern care va sprijini turneul, consideră că este posibil.

Locurile în care vor avea loc reprezentaţiile urmează a fi stabilite.

"Cele mai simple cuvinte în limba engleză sînt "to be or not to be" ("A fi sau a nu fi"). Aceste cuvinte au fost traduse în aproape fiecare colţ al planetei", a spus directorul teatrului, Peter Brook, despre "Hamlet". "A duce "Hamlet" în limba sa originală în întreaga lume este un proiect îndrăzneţ şi dinamic", a adăugat el.