SUEDIA ESTE ŢARA UNDE ESTE CEL MAI BINE SĂ ÎMBĂTRÎNEŞTI

Suedia este ţara unde autorităţile sînt cel mai bine pregătite să facă faţă îmbătrînirii populaţiei, urmată de Norvegia şi Germania, potrivit unui nou indice creat pentru un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În primele zece locuri, după cele trei ţări, figurează Olanda, Canada, Elveţia, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Islanda şi Japonia. Franţa se situează pe locul al 18-lea, iar în rîndul ţărilor europene se clasează pe locul al 13-lea.

Populaţia lumii îmbătrîneşte, este un lucru cunoscut, însă ţările sînt nepregătite pentru această schimbare demografică, potrivit unui studiu realizat de ONU şi un ONG pentru protejarea persoanelor în vîrstă.

În 2050, 22% din populaţia lumii va avea peste 60 de ani, adică mai mult de 2 miliarde de oameni, faţă de 11% în 2012, adică 809 milioane de oameni, subliniază studiul publicat marţi de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) şi HelpAge International.

Estimînd că "lipsa datelor cu privire la persoanele în vîrstă poate conduce la o excludere sistematică a finanţării planurilor de dezvoltare şi a politicilor publice", UNFPA şi partenerul său au creat un nou indice "Global AgeWatch" bazat pe 13 indicatori economici şi sociali din patru domenii: siguranţa veniturilor, sănătate, muncă şi educaţie, mediu favorabil.

În materie de siguranţă a veniturilor, Luxemburgul ocupă primul loc, urmat de Franţa, Suedia ocupînd abia locul al 8-lea.