STRATFOR: ALEGERILE PREZIDENTIALE DIN MOLDOVA AR PUTEA DECLANSA UN CONFLICT INTRE PARTIDE

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strîns. Indiferent de cine cîștigă președinția, proteste ample și potențiale ciocniri între grupurile politice din țară ar putea destabiliza Moldova, consecințele fiind resimțite atît de Rusia, cît și de Occident. Previziunile vin din partea agenției americane de analiză Stratfor într-un articol publicat recent.

„Moldova nu apare deseori pe primele pagini ale ziarelor și rare ori este în centrul atenției internaționale, dar obscuritatea sa relativă este invers proporțională cu importanța sa strategică. Țara, prinsă între România și Ucraina pe cîmpiile din Europa de Est, timp de mai multe secole a simțit influența concurentă a marilor puteri. În acest context, pe 30 octombrie în Republica Moldova vor avea loc primele alegeri prezidențiale directe în ultimele două decenii”, se spune în articol.

Potrivit experților Stratfor, „rămîne neclar ce influență reală va avea candidatul cîștigător după preluarea mandatului. În prezent, președintele Republicii Moldova are mai puțină putere decît prim-ministru care este numit în această funcție de către Parlament. În mod legal, aceste puteri nu se vor schimba între ele. Însă un mandat public obținut prin vot direct poate acorda președinției mai multă putere în legislativ, ceea ce ar putea vesti modificări substanțiale în politica internă și externă a țării”.

 

„Impasul fragil din Transnistria”

„Astfel de modificări vor deveni chiar mai probabile, dacă Dodon va cîștiga alegerile. El împreună cu colegii săi socialiști de mult timp fac presiuni în favoarea legăturilor mai strînse cu Rusia. În calitate de președinte al Republicii Moldova, el poate să încerce să inverseze integrarea țării cu Uniunea Europeană”, consideră autorii.

„Totodată, rezultatele viitoarelor ar putea perturba status quo-ul în regiune și să deranjeze impasul fragil din Transnistria, un teritoriu separatist din estul Moldovei susținut militar și economic de Rusia. În ultimii ani, tensiunile au crescut între guvernul pro-occidental de la Chișinău și autoritățile pro-ruse de la Tiraspol, în timp ce NATO a crescu numărul de exerciții militare în Moldova, iar Rusia în Transnistria. În cazul în care Republica Moldova își schimbă cursul înapoi spre Rusia, negocierile stagnante ar putea fi redeschise. De cealaltă parte, o apropiere de Occident ar putea înrăutăți relațiile dintre Chișinău și Moscova”, se mai spune în analiză.

 

„Consecințele vor fi resimțite și peste hotare”

„Viitorul președinte al Republicii Moldova, indiferent cine va fi, se va confrunta cu reacții ostile considerabile din partea adversarilor politici. În cadrul instituțiilor fracturate și fragile ale țării, opoziția tinde să se manifeste prin proteste ample care, uneori, pot deveni violente. Ținînd cont cît de mare este miza la votul din octombrie, alegerile ar putea destabiliza țara cu ușurință, cu consecințe care vor fi resimțite, fără îndoială, departe de hotarele Republicii Moldova”, conchid experții Stratfor.

Radu BURDUJAN (agora.md)