Statele Unite extind finantarea suplimentara destinata marinei ucrainene dupa atacul Rusiei

Statele Unite vor oferi Ucrainei o finanţare militară suplimentară de 10 milioane dolari pentru a-şi consolida marina după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene pe mare luna trecută, într-o „escaladare periculoasă”, a anunţat Departamentul de Stat, citat de Reuters, potrivit agerpres. Măsura intervine după ce Lituania şi Marea Britanie şi-au crescut asistenţa de securitate pentru Ucraina, a declarat Departamentul, în urma atacului din 25 Noiembrie în apropiere de Strîmtoarea Kerci. „Statele Unite cer Rusiei să returneze imediat Ucrainei navele confiscate şi echipajele ucrainene reţinute, pentru a menţine Strîmtoarea Kerci şi Marea Azov deschise navelor ce tranzitează spre şi din porturile ucrainene, şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat Departamentul de Stat.

Rusia a deschis focul asupra navelor ucrainene şi apoi le-a capturat împreună cu echipajele lor în apropierea Crimeii – pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în Martie 2014, aminteşte Reuters. Strîmtoarea Kerci este singura intrare către Marea Azov din Marea Neagră şi controlează accesul spre două mari porturi ucrainene.

Incidentul naval l-a determinat pe Preşedintele american Donald Trump să anuleze o întîlnire cu Preşedintele rus Vladimir Putin în Argentina, pentru a semnala dezaprobarea Washingtonului faţă de această acţiune în forţă a Rusiei.