SCRISOARE DESCHISA

Parlamentului Republicii Moldova
Guvernului Republicii Moldova
Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor
Consiliului municipal Chişinău
Întreprinderii de Stat “Poşta Moldovei”

Stimaţi deputaţi, membri ai Guvernului, consilieri municipali, administratori ai Î.S. „Poşta Moldovei”

Editorii presei scrise se adresează către dumneavoastră cu solicitarea de a întreprinde măsuri pentru asigurarea dezvoltării presei în Republica Moldova în scopul respectării drepturilor constitiţionale ale cetăţenilor la informaţie şi la exprimarea opiniei – valori indiscutabile într-o societate civilizată şi democratică. Aceste drepturi pot fi garantate numai prin asigurarea unui acces permanent al cetăţeanului la diferite surse de informare, fie electronice (prin intermediul centrelor de emisie sau prin reţeaua Internet) sau tipărite (prin intermediul serviciilor poştale de abonare şi a reţelelor de difuzare cu amănuntul). Majoritatea covîrşitoare a ediţiilor periodice din Republica Moldova se află într-o situaţie economică extrem de dificilă, multe redacţii fiind în situaţia de pre-faliment, iar lipsa unor politici publice de stimulare a dezvoltării presei poate genera, în scurt timp, închiderea multor redacţii, ceea ce va afecta atît angajaţii ziarelor şi revistelor, cît şi cititorii consumatori de informaţie. Vă atragem atenţia la cîteva aspecte importante care îngreunează situaţia presei scrise din ţară şi care necesită o soluţionare urgentă.

Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” este singurul agent economic care acordă servicii poştale pe întreg teritoriul ţării, de transparenţa şi deschiderea pentru colaborare a căruia depinde la modul practic supravieţuirea editorilor de presă scrisă. Spre regretul nostru, încercările întreprinse pe parcursul ultimilor zece ani de a stabili relaţii de colaborare onestă, bazată pe respectarea intereselor atît ale distrbuitorului, cît şi ale editorilor, au eşuat. Conducătorii acestei întreprinderi de stat, care are obligaţii legale în domeniu, afirmă permanent că difuzarea ediţiilor periodice reprezintă o povară pentru companie, iar aceasta nu este o activitate obligatorie pentru „Poşta Moldovei”, ci un gest de bunăvoinţă pe care îl face întreprinderea. În anul curent se repetă situaţia cînd campania de abonare începe, însă editorii nu au avut posibilitatea să negocieze prevederile contractului de distribuţie pentru 2016, deoarece proiectul acestui contract nu a fost prezentat în prealabil, astfel nu au putut fi planificate costurile de abonare şi de vînzare cu amănuntul, iar acum „Poşta Moldovei” cere să fie semnate neîntîrziat contractele. Încercările anterioare de a modifica unele prevederi ale contractului, în aşa fel încît acest document să ţină cont şi de interesele legitime ale editorilor, nu doar ale „Poştei Moldovei”, de asemenea nu s-au soldat cu succes din cauza nedorinţei întreprinderii de a negocia de pe poziţii egale cu editorii.

O altă problemă care s-a acutizat în ultima perioadă este cea a distribuţiei cu amănuntul. Municipalităţile din toată lumea, în special în capitalele europene, se ocupă la modul serios de dezvoltarea acestor reţele. De exemplu, acum doi ani, Parisul a marcat aniversarea de 150-ea de la deschiderea primelor gherete de difuzare a presei, alocînd cu acest prilej 200 mii euro pentru a fi distribuiţi între chioşcari. În capitala Franţei, autorităţile încurajează reconstrucţia chioşcurilor învechite, compensînd jumătate din costurile de modernizare. În municipiul Chişinău are loc procesul de reparaţie şi reconstrucţie a străzilor şi bulevardelor, aceste lucrări fiind necesare pentru modernizarea Capitalei. În acelaşi timp, prin dispoziţia Primarului General, toate unităţile comerciale din perimetrul străzilor în reconstrucţie, inclusiv cele specializate în difuzarea ediţiilor periodice, sînt evacuate, fără a se oferi garanţii că acestea vor fi reinstalate după finalizarea lucrărilor. Reamintim că doar în chioşcurile amplasate pe strada Vasile Alecsandri şi pe bulevardul Ştefan cel Mare sînt comercializate circa 80 mii de exemplare ale diferitor edţii periodice. Pentru a menţine reţelele de vînzare cu amănunutul şi a nu-i priva pe cetăţeni de dreptul de a se informa conform propriei alegeri, este important să fie garantată reamplasarea acestor chioşcuri după finalizarea lucrărilor de reconstrucţie.

Vînzarea cu amănuntul a presei periodice în alte localităţi ale republicii de asemenea are loc cu mari probleme, în principal din cauza lipsei unei abordări strategice de stimulare a acestei activităţi importante.

Stimaţi deputaţi, membri ai Guvernului, consilieri municipali, administratori ai Î.S. „Poşta Moldovei”

Situaţia economică actuală a presei scrise din R. Moldova este foarte gravă, iar fără o abordare strategică a dezvoltării acestui domeniu cu funcţii sociale deosebite, nivelul informării şi a accesului cetăţenilor la diferite surse mass-media riscă să scadă dramatic.

Solicităm Guvernului şi Parlamentului Republicii Moldova să purceadă la elaborarea transparentă şi participativă a unei strategii de lungă durată privind încurajarea dezvoltării presei periodice, inclusiv a difuzării acesteia la nivel naţional şi local, conform bunelor practici europene. De asemenea, solicităm public Î. S. „Poşta Moldovei” să înceapă de urgenţă procesul de negociere cu editorii şi reprezentanţii acestora a contractului de distribuire a ediţiilor periodice prin abonare şi vînzarea cu amănuntul pentru anul 2016, iar Guvernului să delege reprezentanţi la aceste negocieri pentru a garanta respectarea intereselor legitime ale editorilor. Totodată, solicităm Consiliului municipal Chişinău să examineze situaţia reţelelor de chioşcuri din Capitală şi să ajute la dezvoltarea şi modernizarea acestora.

Asociaţia Presei Independente (API), „Moldpresa Grup” SRL, „Timpul de dimineaţă”, «Антенна», «Труд7»,
„Observatorul de Nord”, „Cuvîntul”, „Unghiul”, Revista “ACASĂ”, “Gazeta de Sud”, “Cuvîntul Liber”, «Экономическое обозрение «Логос-пресс», «Аргументы и факты в Молдове», «Makler», ”Ziarul de Gardă”