SARLATANI POLITICI SI PUSCARIABILI

Chirtoacă şi Ghimpu sau mafia liberală

Ori de cîte ori a trebuit să scriu despre personaje de teapa unora ca Dorin Chirtoacă sau Mihai Ghimpu am avut senzaţia că mă descalific profesional, că mă compromit voluntar în clipa în care, într-un fel sau altul, admit să mă cobor la nivelul lor de amoralitate, incultură, fariseism ori complicităţi penale. Această coborîre la nivelul lor de a-şi trăi atît de nociv viaţa este totuşi necesară spre a-i înţelege mai bine. Mai apoi, în condiţiile în care Dumnezeu a decis să-i lase pe moldoveni să rîdă unul de altul sau să se urască reciproc pînă mor de foame, sîntem nevoiţi să admitem maimuţăreala tragi-comică în care astfel de „darwinieni” mai au şi calităţi oficiale de „aleşi ai popo(r)ului”.

Din cauza lor, într-o fabulă întocmită ad-hoc, maimuţele, de ruşine, condamnă şi neagă evoluţionismul lui Charles Darwin, potrivit căruia omul se trage din maimuţă, şi se declară adeptele creaţionismului, adică omul este creaţia lui Dumnezeu, de rînd cu toate animalele, reptilele, păsările etc. În contextul acestei evoluţii conceptuale a maimuţelor, avînd în faţă imaginile liberalilor Chirtoacă şi Ghimpu, Creatorul pare să fie dureros de glumeţ, sadic sau un laborant care experimentează lucruri şi fapte necuprinse de mintea noastră.

Nu mi-aşi fi amintit deja de aceşti doi viitori anonimi absoluţi şi deja actuali „foşti” dacă nu l-aşi fi văzut pe Chirtoacă stînd iarăşi crăcănat pe la unele posturi de televiziune şi răcnind frustrat la moldovenii „incapabili” care nu le-au dat liberalilor puterea politică absolută în Stat. Nu am de unde şti ce audienţă mai pot aduce Chirtoacă şi Ghimpu, dar ştiu că oamenilor de pe la sate le produc lehamite, iar telespectatorul urban s-a săturat să audă aceleaşi vorbe repetate ritmic de vreo 10 ani.

Am reuşit să văd bucăţi însemnate din ultima emisiune În Profunzime de la Pro Tv Chişinău a Lorenei Bogza, în care Chirtoacă încerca să-i convingă pe telespectatori că izmenele, fără pantaloni pe deasupra, pot fi purtate şi la recepţii oficiale dacă sînt asortate cu o ie românească. În calitate de invitat într-o emisiune, omul ăsta parcă este un scelerat, un analfabet care habar nu are că există şi o artă a dialogului şi o „jivină umană” care se ascultă doar pe sine, care atunci cînd vorbeşte şi interlocutorul el nu-l ascultă, ci se gîndeşte la ce vrea să mai spună el şi îl întrerupe fără nici o noimă. La fel am văzut că fac şi Ghimpu, Valeriu Munteanu şi alţii dintr-un pomelnic mult prea lung.

Privindu-l şi ascultîndu-l, am constatat că penalul Chirtoacă nu-i capabil să înţeleagă nici acum că tot ceea ce i se întîmplă nu-i din cauza altora, ci a lui şi a unchiului său Ghimpu. Continuă să-i creadă atît de proşti pe moldoveni încît să-i convingă că este persecutat politic de Plahotniuc prin Justiţia controlată de acesta. Aici nu-l apărăm pe Plahotniuc şi nu negăm că nu are Justiţia sub control, ci vorbim despre faptul că Justiţia îl cercetează şi judecă penal pentru hoţii existente. Alta-i că inculparea lui penală vine cu întîrziere, alta-i că şi inculparea lui Ghimpu zăboveşte, dar să nu uităm că pentru aceste întîrzieri ar trebui să-i mulţumească lui Plahotniuc, nu să-l blameze! Datorită acestor întîrzieri cumpărate prin colaborarea politică cu Plahotniuc el, Chirtoacă, şi Ghimpu s-au bucurat nu doar de o libertate mai îndelungată decît era firesc, dar şi de timp suficient ca să-şi acapareze averi nemeritate şi de care să se bucure atunci cînd ies de după experimentele tainice din dosul gratiilor.

Chirtoacă nu mai are nici o şansă să se reanimeze atîta timp cît îi este imposibil să priceapă că Ghimpu l-a transformat într-un mancurt şi într-un complice penal, să recunoască faptul că ei niciodată nu au fost români şi unionişti, că au folosit Primăria pe post de paravan pentru a se îmbogăţi ilicit, că românii ştiu ce ştiu dacă i-au abandonat tocmai pentru complicităţile lor penale, dar să şi se resemneze cu gîndul că moldovenii nu sînt chiar aşa de proşti cum îi crede el, din cauză că nu i-a votat pe liberali ca să conducă şi să fure singuri ţara.

 

Mafia liberală condusă de Ghimpu şi Chirtoacă

Marea durere a lui Chirtoacă şi a lui Ghimpu constă în aceea că cel dintîi a fost inculpat şi scos din fruntea Primăriei înainte de a-şi şterge urmele, dar şi pentru că interimara Silvia Radu a dezvăluit caracatiţa bugetofagă din Primăria Chişinăului. Noi de mult am scris că Primăria este supradimensionată cu subunităţi şi sute de salariaţi inutili. Acum Radu, indirect, ne dă dreptate. Nu contează că este sau nu „omul lui Plahotniuc”, important e să dezvăluie şi alte scheme mafiote patronate de Chirtoacă şi Ghimpu din umbră. Dacă nu va scoate la iveală toate aceste scheme, înseamnă că pe unele le păstrează în rezervă spre a fi dezvoltate în folosul ei, dacă va cîştiga alegerile, şi ale „patronului ei luminos din umbră”.

În urmă cu mai bine de 10 ani, cu ajutorul presei române, am dezvăluit o încîlcită şi tenebroasă schemă securistă română în care fusese racolat şi Ghimpu în afacerile cu apă minerală românească. După 2010, am tot scris despre afacerile cu Statul pe care Ghimpu şi Chirtoacă le făceau. Aceste teme au mai fost abordate şi de către puţine site-uri sau analişti obiectivi, cel mai activ fiind Bogdan Ţîrdea, actualmente deputat socialist. Sîntem scutiţi să mai răscolim propriile arhive de constatările recente dintr-o investigație realizată de portalul Telegraph.md, pe care le reproducem ca să ştiţi ce aveţi de făcut atunci cînd îi veţi mai auzi pe Ghimpu şi Chirtoacă vorbind despre cinstea şi sacrificiile lor pentru moldoveni, unirea cu România şi integrarea europeană.

Eurosim SRL,companie fondată de Mihai Ghimpu în anul 2000 împreună Veaceslav Ceban și Iurie Aramă, la care liderul PL deține 34 % de acțiuni, iar partenerii săi de afaceri cîte 33% acțiuni fiecare, cîștigă, în 2011, o serie de licitații cu instituțiile de Stat și municipale controlate de PL, pentru a le livra carburanți. În 2011, compania semnează un contract cu Ministerul Tineretului și Sportului, condus pe atunci de liberalul Ion Cebanu, prin care vinde produse petroliere în valoare de 135.000 de lei. În același an, Eurosim a livrat carburanți și pentru Agenția Turismului, în sumă de 78.000 de lei.

O altă companie controlată de PL este ”Parstar Petrol”, fondată de Veaceslav Ceban (41 % acțiuni), Iurie Aramă (41 % acțiuni), ambii parteneri de afaceri a lui Mihai Ghimpu, și Ion Putină (18 % acțiuni). Astfel doar în 2011 compania obținute venituri de 457 de milioane de lei, dintre care cei mai fideli clienți sînt: 1. Administrația de Stat a Drumurilor, instituție subordonată MTID, ministru PL, Anatol Șalaru – 25 milioane lei. 2. Î.S. CFM, subordonată aceluiași minister – 135 de milioane de lei. În perioada anilor 2009-2010, compania semnează un contract cu Î.M. „Parcul urban de autobuze”, subordonată Consiliului Municipal Chișinău în valoare de 60 milioane lei. Un an mai tîrziu, Curtea de Conturi stabilește în urma unei analize că Parstar Petrol a oferit prețuri mai mari pentru motorina livrată Parcului Urban de Autobuze în medie cu 0,28 lei mai mult pentru un litru deît S.A. „Tirex-Petrol”, aducînd astfel un prejudiciu de 817,2 mii de lei!

În 2013, în luna Februarie, își face apariția o altă firmă, Get Premium, companie fondată de același partener de afaceri a lui Mihai Ghimpu, Veaceslav Ceban, care deține 99,9% din capitalul social, tot el fostul administrator al Parstar Petrol, și pe Viorel Popescu, 0,09%. Important de notat este că adresa juridică a Companiei Get Premium se afla inițial de pe str. București 87, apartamentul NR. 3, care aparține firmei „Eurosim” SRL, clădire care a fost cîndva și sediul PL. Acum Get Premium își are adresa pe str. Şciusev 94. Din 2014, această companie devine practic înlocuitoarea companiei Parstat Petrol și cîștigă contracte generoase.

Primul contract pe care îl semnează noua companie e cu Întreprinderea pentru Silvicultura Teleneşti, subordonată Ministerului Mediului, care procură, între anii 2014-2016 (miniștri Gheorghe Șalaru, Valeriu Munteanu), carburanți de 1.300.614 lei. Mai departe urmează o serie de contracte semnate cu: 1. Regia Autosalubritate, subordonată CMC, contracte în anii 2015 și 2017 în sumă de 27.056.000 lei. 2. Î.M. “Parcul urban de autobuze”, din 2014 pînă în 2017, semnează cîte un contract de aproximativ 35-40 milioane de lei pe an. 3. În 2015, CFM, conduse de Iurie Topală, membru PL, achiziționează produse petroliere în valoare de 60 de milioane de lei. 4. Edilitate SA, la fel subordonată CMC, între anii 2013-2016, semnează contracte de 5,9 milioane lei. 5. Exdrupo, contract de 8,6 milioane de lei, în aceeași perioadă, 2013-2016 !

Un mic calcul ne arată că firmele controlate și afiliate liderului PL, Mihai Ghimpu, au cîștigat în această perioadă contracte cu instituțiile de stat ori municipale de aproximativ jumătate de miliard de lei.

Prin urmare, acum înţelegeţi mai bine cîrdăşia penală dintre Ghimpu şi Primăria condusă de Chirtoacă? Dacă ar fi judecaţi pentru toate marile hoţii şi abuzuri la care au fost părtaşi, atunci ar trebui să se aleagă cu puşcărie pe viaţă. Vedeţi cît de neruşinaţi sînt atunci cînd spun că sînt persecutaţi politic? Îşi frecau mîinile de bucurie atunci cînd Filat a fost arestat şi ulterior condamnat, dar nu se gîndeau nici o clipă la complicităţile lor penale, crezînd că vor fi protejaţi de Plahotniuc la infinit. Încă de cînd i s-a ridicat imunitate, de la tribuna Parlamentului, fiind în deplină cunoştinţă de cauză, Filat i-a avertizat că ştie totul despre dosarele lor penale şi despre faptul că riscă să-i împărtăşească soarta.

În concluzie, Chirtoacă trebuie să-i fie recunoscător lui Plahotniuc dacă scapă doar cu o condamnare penală simbolică în raport cu dimensiunile penale în care este implicat. La fel şi Ghimpu, ale cărui dosare penale îi duc dorul din spatele rafturilor în care sînt încă dosite!

Cam aşa au luptat Ghimpu şi Chirtoacă pentru limbă, alfabet (analfabet), unirea cu România, integrarea europeană şi împotriva „mîinii Moscovei”! Nu-i aşa că vă vine să-i alungaţi cu pietre după ce i-aţi castra?

Mihai CONŢIU