Sandu, ai curaj sa-i spui lui Zelenski ca Ucraina stapineste paminturi care nu-i apartin?

Mihai CONȚIU

Pe data de 12 Ianuarie 2021, Președinta Maia Sandu se duce la Kiev ca să se împrietenească și cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar la cine se duce ea cu adevărat? Din raționamente stric politice, americanii și europenii sancționează Rusia pentru că și-a recăpătat Peninsula Crimeea. Cineva mult mai cunoscător decît mine în domeniu, îmi spunea că orice Tribunal internațional ar recunoaște drepturile Rusiei asupra acestei peninsule. Practic, acest teritoriu i-a fost acordat Ucrainei sovietice drept cadou politic de către Moscova pentru a-l administra, iar asta, rețineți, în componența fostei Uniuni Sovietice. Acum, firesc, Rusia și-a luat înapoi cadoul acordat temporar pentru administrare. Dar fosta URSS a acordat Ucrainei și alte cadouri teritoriale asupra cărora acum nu are nici un drept istoric!

Aici ne referim strict la Bucovina de Nord, Basarabia de Sud și Insula Șerpilor. Istoric, aceste teritorii nu au aparținut niciodată Ucrainei, ci doar Țării Moldovei și României. Lașitatea politică a României de după 1989 este vizibilă în două proiecții – nu a avut niciodată curajul să internaționalizeze această chestiune, încheind chiar și un Tratat umilitor cu Ucraina în 1996, însă, în același timp, paradoxal, are pretenții paterne asupra Republicii Moldova, făcînd trimitere aberantă la denunțatul Tratat Molotov-Ribbentrop. Cum vine asta – extragem din acest Tratat doar partea cu Republica Moldova și înghițim în sec de lași ce suntem cînd e vorba despre Bucovina de Nord și Basarabia de Sud.

Ținînd seamă de realitatea că România nu-și revendică aceste teritorii istorice ca fiind românești, Președinta Sandu are dreptul istoric și legitim să-i ceară lui Zelenski să inițieze, în regim prioritar, toate demersurile politice și juridice de retrocedare către Republica Moldova a Bucovinei de Nord și a Basarabiei de Sud. Aceasta ar trebui să fie misiunea ei istorică în calitate de Președintă a Țării! Are tot dreptul pentru că Ucraina stăpînește samavolnic niște pămînturi care nu i-au aparținut niciodată, care i-au fost făcute cadou temporar de către fosta Putere sovietică. Dacă Ucraina a admis desprinderea din componența fostei URSS și a denunțat-o, atunci ar trebui să-i denunțe și unele acte care au transformat-o într-o Țară imperialistă, acaparatoare de teritorii străine. Acest lucru i-l sugerează și Rusia prin recuperarea legitimă a Peninsulei Crimeea.

Sandu, ai curaj să-i spui lui Zelenski că Ucraina stapînește pamînturi care nu-i aparțin? Sandu, înțelegi că anume aceasta ar fi ora ta astrală? Cartea de Istorie abia așteaptă ca să te îmbrățișeze în filele ei groase! E cazul să renunți să fii doar bună de gură pentru fleacuri propagandistice și mincinoase! Bucovina de Nord, Basarabia de Sud și pandemia trebuie să fie unicele tale misiuni majore în mandatul prezidențial pe care trebuie să ne demonstrezi că tu îl călărești pe el, nu invers! Dă-le moldovenilor, inclusiv românilor, o lecție de demnitate națională, de cum trebuie să defilezi cu fruntea sus pe urma călcîielor lui Ștefan cel Mare! Stă în puterea ta ca să decizi dacă vrei să devii o eroină sau o tîrfă a Istoriei!

Nistor Grigore 04.01.2021 - 11:30

De-aia nu s-a dus Dodon in vizită în Ucraina? De aceea s-a dus doar în Rusia, țara lui de suflet?