Rusia regreta decizia unor state occidentale de a sustine acuzatiile Marii Britanii in cazul Skripal

Moscova regretă că mai multe state occidentale au ales să susțină acuzațiile Londrei privind implicare Rusiei în atacul neurotoxic din Salisbury, care l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal, a declarat, Vineri, Ministerul rus de Externe, relatează site-ul agenției Tass. „La 6 Septembrie, Marea Britanie, Germania, Canada, Statele Unite și Franța au emis un comunicat comun prin care susțin acuzațiile nefondate privind implicarea Rusiei în incidentele din Salisbury și Amesbury. Este regretabil că aceste cinci state s-au aliat încă odată cu Londra, care pare incapabilă să treacă peste fobiile sale. Au preluat minciunile și le-au ignorat din lipsa dovezilor a ceea ce s-a întîmplat de fapt în Marea Britanie cu folosirea agențiilor neurotoxici. Așadar, parodierea bunului simț continuă”, a afirmat Ministerul rus de Externe.

„Afirmăm cu regret că politicienii occidentali, ostatici ai propriilor ambiții geopolitce, continuă să creeze imaginea unui inamic din Rusia. Realitatea, cu toate acestea, cere ceva cu totul diferit și anume consolidarea eforturilor de combatere a adevăratelor amenințări comune, în primul rînd, terorismul internațional”, se mai arată în declarația Ministerului.

Statele Unite, Franța, Germania și Canada au anunțat, Joi, că susțin acuzațiile Londrei privind implicarea „aproape certă” a statului rus în atacul neurotoxic ce l-a vizat pe fostul spion Serghei Skripal și fiica sa, Iulia. Premierul britanic Theresa May a indicat Miercuri că operațiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofițeri din cadrul serviciului militar rus de informații (GRU). Moscova a criticat dur acuzațiile Londrei privind presupusa implicare a conducerii statului rus în atacul neurotoxic de la Salisbury. Liderii statelor semnatare ale comunicatului au mai afirmat că legătura între serviciului militar rus de informații și atacul neurotoxic întărește intenția lor de a conlucra împotriva rețelelor de spionaj, folosirii armelor chimice și pentru „a ne apăra de toate formele de activități statele maligne direcționate împotriva noastră și societăților noastre”.