RUSIA ÎȘI REZERVĂ TOATE OPȚIUNILE, INCLUSIV O INTERVENȚIE MILITARĂ ÎN UCRAINA (RASMUSSEN)

Rusia își rezervă toate opțiunile în Ucraina, inclusiv o intervenție militară, a declarat secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu acordat publicației germane Bild, citată Vineri de agenția de presă ucraineană Ukrinform.

„Pentru prima oară de la cel de-al Doilea Război Mondial, o țară europeană cu ajutorul forțelor militare anexează o parte dintr-o altă țară. Rusia a aruncat peste bord toate promisiunile și angajamentele internaționale și a creat o situație cu totul nouă în domeniul securității în Europa, la care trebuie să ne adaptăm”, a afirmat Rasmussen.

„Este evident că, după intervenția militară a Rusiei în Ucraina, în contradicție cu dreptul internațional, nu mai există nivelul de încredere de dinainte”, a subliniat secretarul general al NATO, evidențiind că încrederea în Rusia a scăzut, în genere, pe plan internațional.

El nu a exclus posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina. „Există un astfel de risc”, a estimat Rasmussen.

„Tocmai am văzut cum militari ruși se concentrează la frontiera ucraineană. Am observat un flux constant de arme și combatanți din Rusia în Ucraina. Vedem o implicare puternică rusă în destabilizarea situației în Estul Ucrainei, ceea ce include și sprijin pentru separatiști”, a evocat secretarul general al NATO, potrivit căruia un lucru este cert: „rușii își rezervă toate opțiunile, inclusiv o intervenție militară”.

La summitul NATO (4-5 Septembrie, la Newport, în Marea Britanie) „se vor face noi pași” ca Organizația să poată să răspundă cît mai repede posibil în caz de necesitate, a menționat Anders Fogh Rasmussen. În interviul pentru Bild, el a accentuat necesitatea ca Alianța Nord-Atlantică „să-și consolideze apărarea comună”.

Lilia Traci