RUSIA – GERMANIA, FARA SANCTIUNI

Oamenii de afaceri din Germania tot mai des ocolesc sancţiunile economice împotriva Rusiei, organizînd producţia mărfii pe teritoriul ei sau investind în propriile fabrici.

Jürgen König, şef al Concernului Merck din Rusia, specializat pe producţia farmaceutică, susţine că ar fi o prostie să te dezici de relaţiile economice cu Rusia. „O ţară cu populaţia de peste 140 de milioane constituie o piaţă enormă. Iar dacă să adăugăm şi populaţia CSI – avem 280 de milioane”, spune König.

Merck ocoleşte sancţiunile colaborînd cu întreprinderile partenere Farmstandard şi Nanotek, care produc medicamente pe teritoriul Rusiei. În plus, Merck investeşte sume importante în instruirea personalului şi tehnologii noi, ceea ce trădează planuri de lungă durată.

Potrivit unui studiu recent al companiei EY, circa 80% din întreprinderile germane nu vor să refuze piaţa rusească. Cei care rămîn, acţionează ca Merck, lărgindu-şi producţia pe teritoriul Rusiei. Ca exemplu poate servi asemenea întreprinderi ca GEA ( producerea tehnicii de congelare ), Bionorica ( farmaceutică), Siemens sau Klaas ( tehnica agricolă). Toate aceste întreprinderi, în pofida sancţiunilor, sînt mulţumite de dezvoltarea afacerilor în Rusia. „În Rusia companiile germane au cea mai mare piaţă europeană, care are nevoie de modernizare, dar care are un potenţial enorm”, afirmă Vladimir Nikitenko, viceguvernatorul Camerei de comerţ din Rusia.

Un alt exemplu îl constituie agricultorii germani. Aceştia demult îşi dezvoltă afacerile direct în Rusia. Bunăoară întreprinderea Ehrmann ( producţia lactatelor) şi-a început activitatea într-o suburbie a Moscovei acum 16 ani. Iar în ultimul timp tot mai des foloseşte materia primă rusească.

Astfel, nemţii au înţeles că trebuie să-şi localizeze procesul de producţie direct în piaţa Rusească. Compania Bionorica intenţionează să înceapă din 2017 producerea medicamentelor în Voronej, oraş situat la circa 500 de kilometri de Moscova. Iar compania Novartis cîteva luni în urmă şi-a deschis fabrică la Sankt-Peterburg. Întreprinderile care nu au propria producţie în Rusia, îşi găsesc parteneri ruşi: fabrica de cosmetică Henkel are déjà în Rusia nouă întreprinderi partenere, ultima dintre care a fost inaugurată în Novosibirsk. Ce să mai vorbim despre concernul de producere a automobilelor Volkswagen, care are propria uzină în Kaluga ( 190 de kilometri de la Moscova )! Aşadar, sancţiunile au rămas în Europa… şi pentru europeni.

După WirtschaftsWoche Heute, Germania