Rusia cere explicatii Ambasadei SUA pentru publicarea pe site-ul ei a itinerariilor manifestatiilor opozantilor de Simbata

Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul ei de internet a „itinerariilor” manifestaţiilor opozanţilor de Sîmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pe diplomaţii americani, relatează AFP, potrivit agerpres. „Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?”, a scris purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, „colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia”, adresa MAE rus.

Purtătoarea de cuvînt făcea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al Ambasadei a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile de Sîmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică precizează în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste.

Din punctul de vedere al diplomatei ruse, asta ar însemna de fapt încurajarea manifestanţilor. Potrivit ei, dacă Ambasada Rusiei la Washington ar fi acţionat astfel, asta ar fi dus la „ameninţări de sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruşi”.

Diplomaţii americani nu au reacţionat pînă în prezent la această luare de poziţie, notează AFP.

Purtătoarea de cuvînt a Ambasadei SUA a denunţat în schimb sutele de arestări la protestele care au avut loc Sîmbătă.

Cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat Sîmbătă în centrul Moscovei pentru a protesta în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, estimează Reuters, dar proteste au avut loc în multe alte oraşe.