Rusia a trimis nava de recunoastere „Iuri Ivanov” la manevrele din Marea Mediterana

Printre cele aproape 30 de nave de război care au participat la manevrele organizate săptămîna aceasta de Federaţia Rusă în Marea Mediterană s-au numărat noua navă de recunoaştere „Iuri Ivanov” şi nava amiral a Marinei ruse, crucişătorul echipat cu rachete „Mareşal Ustinov”, potrivit RIA Novosti şi Vzgliad. Acestea au fost cele mai ample manevre maritime pe care flota rusă le-a desfăşurat departe de apele teritoriale ale Federaţiei Ruse, scrie presa rusă. Unii observatori leagă această desfăşurare de forţe ruse de situaţia din Idlib, din Nord-Vestul Siriei, controlată în proporţie de 60% de rebeli şi unde regimul sirian ameninţă cu o ofensivă majoră pentru a o recuceri.

Conform Vzgliad, în apele Mării Mediterane a fost concentrată cea mai importantă grupare navală rusă din 2015. În aceste aplicaţii au fost implicate nave din cadrul flotelor ruse din Marea Neagră, Marea Baltică, Marea Nordului şi Marea Caspică. La manevrele ruse din Marea Mediterană au participat, de asemenea, bombardiere strategice ruse Tu-160, avioane cu muniţie antinavală Tu-141 şi Il-38.

Publicaţia Vzgliad, apropiată Kremlinului, notează că această concentrare de forţă în Marea Mediterană are legătură cu intensificarea activităţii SUA în regiune. În acest sens, ziariştii ruşi scriu că submarinul nuclear USS Newport News (SSN-750) din clasa Los Angeles, înarmat cu 12 rachete Tomahawk, a traversat Gibraltarul şi s-a îndreaptat spre Estul Mediteranei, fiind a treia navă americană echipată cu astfel de rachete în zonă. SUA ar mai dispune aici de distrugătoarele Carney şi Ross din clasa Arleigh Burke, cărora urmează să li se alăture nava „Winston S. Churchill”.

SUA au declarat recent că au indicii potrivit cărora forţele guvernamentale siriene ar pregăti un atac chimic în provincia Idlib, avertizînd că aceasta ar putea atrage o ripostă din partea ţărilor occidentale. Moscova atribuie în cadrul acestor exerciţii un rol deosebit noii sale nave de recunoaştere „Iuri Ivanov”, construită la şantierul naval de la Sankt-Petersburg şi dată în exploatare destul de recent – în 2014. Este primul exemplar din noul proiect 18280. Aceste nave sunt destinate nu doar să asigure comunicaţiile, să monitorizeze spectrul radio şi să desfăşoare operaţiuni de război electronic, ci şi să spioneze componentele sistemului american de apărare antirachetă şi sistemele de rachetă americane. La manevrele din Marea Mediterană, începute la 1 Septembrie şi care s-au încheiat Sîmbătă, au participat 26 de nave de război ruse şi 34 de avioane de luptă, conform RIA Novosti.