Rusia a testat o racheta “imbatabila”. Poate lovi Romania in citeva minute

Un avion de vînătoare rusesc MIG-31K a efectuat luna aceasta un test cu o rachetă hipersonică aer-sol de tipul Kinjal în zona Arcticii, informează agenţiile Reuters şi EFE. În aceeași regiune, Sîmbătă a devenit operaţională o divizie de rachete antiaeriene Tor-M2DT, într-o acţiune separată. Potrivit unei surse militare ruse citate de agenţia TASS, în cadrul testului efectuat la jumătatea lunii Noiembrie, avionul MIG-31K a decolat de la baza aeriană Olenegorsk, din regiunea Murmansk, şi a lansat racheta Kinjal către o ţintă terestră amplasată în poligonul Pemboi din regiunea Komi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dezvăluit în Primăvară existenţa rachetei hipersonice Kinjal (”Pumnal”, în limba rusă) şi a altor sisteme de rachete considerate de Moscova ca fiind imbatabile. În mesajul său anual adresat Adunării Federale, Camerele reunite ale Parlamentului rus (Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei) la 1 Martie 2018, liderul de la Kremlin a susţinut că racheta Kinjal poate străpunge scutul american antirachetă.

Conform presei ruse, racheta Kinjal are o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri şi o viteză de 10 ori mai mare decît sunetul şi poate transporta atît focoase nucleare, cît şi încărcătură convenţională. Asta înseamnă că poate parcurge distanța Moscova – București în mai puțin de 10 minute.

Potrivit serviciilor de informaţii americane, Armata rusă a efectuate mai multe teste cu acest tip de rachetă. Pe de altă parte, tot Sîmbătă, oficiali ruşi au anunţat că o nouă divizie de rachete antiaeriene Tor-M2DT a fost amplasată în regiunea Murmansk, în cadrul planurilor de consolidare a apărării zonei arctice.

″Ceremonia oficială a avut loc în districtul Pechengski (aproape de frontiera cu Finlanda şi Norvegia), unde sunt amplasate unităţile″, a declarat purtătorul de cuvînt al Flotei Nordului, Vadim Serga, citat de agenţia Interfax.

Sistemele antiaeriene Tor-M2DT au fost prima dată prezentate publicului la parada militară de pe 9 Mai 2017 şi au fost concepute special pentru a proteja infrastructurile industriale şi instalaţiile militare în condiţiile climatice severe ale regiunii arctice.

În ultimii ani Rusia şi-a consolidat semnificativ unităţile militare în această regiune, unde a construit şi a dat în exploatare circa 20 de aeroporturi militare.