Rusia a declasificat imaginile de la detonarea celei mai puternice arme nucleare din istorie, egala cu 3.300 de Hirosime

Un documentar de 40 de minute, recent declasificat, prezintă imagini în premieră de la detonarea așa-numitei „Bombe a Țarului”, care a provocat cea mai mare explozie nucleară produsă vreodată de om, informează Sky News. Respectiva bombă cu hidrogen a fost testată pe 30 Octombrie 1961 deasupra arhipelagului Novaia Zemlia, aflat în Oceanul Arctic, și a avut o putere de 50 de megatone TNT, de 3.300 de ori mai puternică decît bomba de la Hiroșima (a cărei putere a fost în jur de 15 kilotone).

Filmul documentar, care prezintă în detaliu felul în care s-a desfășurat acest test și care începe cu mesajul „Strict Secret”, a fost recent făcut public de către agenția rusă pentru energie Rosatom și postat pe Youtube.

Filmul prezintă procedurile de pregătire a lansării, cum a fost transportată pe calea ferată uriașa bombă de 27 de tone, cum a fost fixată de bombardierul care urma să o lanseze și modul în care au fost făcute observațiile și măsurătorile ulterioare.

După lansare, bomba a avut atașată de ea o parașută, cu scopul de a-i încetini căderea, astfel încît bombardierul TU-95 să aibă timp să se îndepărteze cît mai mult de locul exploziei.

„Bomba Țarului” a fost detonată la o altitudine de 4 kilometri deasupra solului. Lumina extrem de puternică produsă de explozie a fost caracterizată ca fiind „neobișnuit de puternică” și vizibilă, în ciuda stratului gros de nori, pe o rază de 1.000 de kilometri.

Unda de șoc a spart geamurile de la ferestre aflate la 900 de kilometri distanță

La cîteva secunde după detonare, mingea de foc era deja vizibilă de la 250 de kilometri distanță. Globul de foc a crescut în volum, pînă cînd a atins un diametru de 20 de kilometri.

După 40 de secunde de la explozie, sfera de foc atinsese deja 30 de kilometri înălțime.

Cu trecerea timpului, mingea de foc a început să se răcească și să ia forma clasică de ciupercă nucleară care, în faza finală, a atins un diametru de 90 de kilometri și o înălțime de 65 de kilometri, cît 7 munți Everest puși unul peste altul.

Explozia a distrus totul instantaneu pe o rază de 35 de kilometri. Unda de șoc, care a distrus toate clădirile dintr-un oraș militar aflat la 55 de kilometri distanță și a spart geamurile de la ferestre în localități aflate la 900 de kilometri distanță, a fost înregistrată de seismografele de pe întreaga planetă.