RETROSPECTIVA SĂPTĂMÎNII 16 SEPTEMBRIE-21 SEPTEMBRIE

Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 16 Septembrie

Banca Mondială oferă R. Moldova 570 de milioane de dolari. Banii vor fi transferaţi în următorii 4 ani. Potrivit directorului executiv al Băncii Mondiale, Frank Heemskerk, strategia de parteneriat pentru Republica Moldova prevede acordarea asistenţei în baza a trei piloni ce prevăd: sporirea competitivităţii în mediul de afaceri, consolidarea capitalului uman şi diminuarea riscurilor sociale. Concomitent, strategia va asigura valorificarea potenţialului de dezvoltare economică şi de creştere a nivelului de trai, a mai spus Frank Heemskerk, citat de serviciul de presă al Parlamentului.

● MARŢI, 17 Septembrie

Guvernul a ales soluţia optimă în cazul BEM, guvernatorul BNM. Banca Naţională a Moldovei nu are împuterniciri de a interveni şi a impune decizii proprietarilor de acţiuni. Potrivit unor estimări, statul ar avea mai puţin de cîştigat de pe urma pachetului majoritar la BEM decît în urma celui de blocaj (33,3%), ca urmare a capitalizării băncii, a notat oficialul. Cota statului în BEM s-a redus de la 56,13% la 33,38% după ultima emisiune suplimentară de acţiuni la care statul nu a subscris.

●MIERCURI, 18 Septembrie

Accentul în politica fiscală pentru noul an se pune pe continuitate. Agenţii economici vor avea dreptul de a deduce în scopuri fiscale cheltuielile suportate pentru asigurarea angajaţilor cu hrană şi transport. Acest lucru este prevăzut de proiectul de lege prin care se anunţă politica fiscală şi vamală pe anul 2014. Proiectul este publicat pe site-ul particip.gov.md, fiind propus pentru dezbateri publice. Vice-ministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră, a menţionat că accentul în politica fiscală pentru noul an se pune pe continuitatea politicilor care se reflectă asupra activităţii de antreprenoriat şi dezvoltarea afacerilor. Proiectul prevede modificarea termenului de restituire a TVA pentru investiţii capitale – de la 3 perioade fiscale la 45 de zile. Se propune anularea scutirii de TVA pentru serviciile şi proprietatea întreprinderilor declarate în proces de restructurare judiciară, de faliment şi lichidare. Pentru anul viitor se preconizează majorarea cotelor accizelor stabilite în sume fixe, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru 2014 (4,3%).

● JOI, 19 Septembrie

În 2014, suma scutirilor personale va fi mai mare. Tranşele vor fi majorate în anul viitor, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru 2014 (4,3%). Cota de impozitare de 7% va fi aplicată persoanelor fizice pentru venituri de 27 852 lei, faţă de 26 700 lei în anul curent. Pentru veniturile mai mari de 27 852 lei va fi aplicată cota de impozitare de 18%. Suma scutirii personale anuale va constitui 9 516 lei, faţă 9120 lei în anul 2013, iar a scutirii anuale personale majorate – de 14 148 lei, faţă de 13 560 lei în anul curent. Scutirea anuală pentru fiecare persoană întreţinută va fi de 2124 lei, faţă de 2040 lei în anul curent. Costul acestei măsuri de politică fiscală este de 84 mln lei.

● VINERI, 20 Septembrie

Reprezentanţii statului în societăţile economice ar putea rămîne fără indemnizaţii lunare. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative care rezultă din politicile bugetare pe anul 2014. În prezent membrii organelor de conducere ale întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni în care statul deţine cotă primesc indemnizaţii de pînă la 3 salarii minime pe ţară (de la 600 lei la 1800 de lei). De asemenea, se propune să fie stabilită incompatibilitatea pentru persoanele care deţin funcţii publice să desfăşoare activitate remunerată în calitate de reprezentanţi ai statului în societăţile economice.
BERD îşi consolidează sprijinul pentru ÎMM din Moldova cu 80 de milioane de euro. Odată cu investiţiile în sectorul privat din Moldova şi îmbunătăţirea accesului la finanţare, BERD, de asemenea, susţine autorităţile statului în crearea unui climat economic mai favorabil pentru stimularea investiţiilor domestice şi străine. BERD, pînă în prezent, a semnat 100 de proiecte investiţionale în ţară, care cuprind energetica, transporturile, activitatea economică agricolă, industria şi sectoarele bancare, în sumă totală de aproape 900 de milioane de euro.

● SÎMBĂTĂ, 21 Septembrie

Rusia şi Moldova au pus de acord acţiuni pentru reluarea livrării vinurilor moldoveneşti. Rusia şi Moldova au pus de acord mai multe acţiuni după îndeplinirea cărora vor fi stabilite termenele de reluare a exportului producţiei alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusă, anunţă Serviciul federal sanitar al Rusiei „Rospotrebnadzor” după întrevederea ministrului agriculturii de la Chişinău, Vasile Bumacov, cu şeful serviciului sanitar, Ghenadi Onişcenco. În cadrul discuţiei părţile au convenit ca la Chişinău să fie pus la punct un sistem naţional de control al calităţii producţiei alcoolice exportate. Abia după aceasta ar putea fi stabilite termenele de reluarea a livrărilor în Rusia.