REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 aprilie 2021)

42 de partide au depus la CEC rapoartele privind gestiunea financiară pentru anul 2020

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat astăzi că 42 de partide politice, din cele 50 înregistrate oficial în R. Moldova, au depus raportul anual privind gestiunea financiară pentru anul 2020. Potrivit sursei citate, dintre acestea doar 30 au prezentat raportul în corespundere cu prevederile regulamentare. Totodată, opt partide politice nu și-au îndeplinit obligațiile de raportare, printre acestea se numără: Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidul „NOI", Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова", Partidul „Democrația Acasă", Partidul „RENAŞTERE", Partidul Acasă Construim Europa „PACE", Partidul „Pentru Oameni, Natură şi Animale".

 

Primăria Cahul va acorda două burse de excelență pentru cel mai bun elev şi student

Primăria municipiului Cahul a anunțat astăzi lansarea ediției din acest an a concursului „Cel mai bun elev” şi „Cel mai bun student”. Cîștigătorii vor beneficia de două burse de excelență în mărime a cîte 12 mii de lei. Dosarele de participare la concurs pot fi depuse în perioada 7 aprilie – 25 mai. Conform Regulamentului concursului, competiția se va desfășura în două etape: prima prevede evaluarea dosarelor; în cea de-a doua - persoanele selectate după prima etapă, în funcţie de punctajul acumulat, vor fi invitate la interviu.

 

Procuratura Generală a prezentat o statistică a dosarelor inițiate după evenimentele din 7 aprilie 2009

Procuratura Generală a prezentat astăzi statistica dosarelor inițiate după evenimentele din 7 aprilie 2009. Potrivit sursei citate, acum 12 ani, persoanele care au pretins că au avut de suferit de pe urma acțiunilor polițiștilor au adresat 77 de plîngeri, iar în alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 procese penale. În 71 de cazuri au fost pornite cauze penale (42 – tortură, 19 - exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracțiuni); 28 de dosare în privința a 47 colaboratori de poliție au fost finalizate şi expediate în judecată; în restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracțiunilor. În rezultatul examinării dosarelor în instanțele de judecată, au devenit irevocabile - 26 hotărîri în privința a 45 persoane, dintre care 9 sentinţe de achitare în privinţa a 16 persoane.

 

Ruta de troleibuz „D” din capitală a fost suplinită cu 4 unități de transport

Ruta suplimentară de troleibuz „D” „șos. Balcani – Universitatea de Medicină” a fost suplinită de astăzi cu încă 4 unități de transport. Ca urmare a efectuării lucrărilor de reparație capitală a str. Ion Creangă, este afectată circulația transportului public și deplasarea spre str. Alba Iulia, sec. Buiucani. Astfel, pentru ca cetățenii municipiului să dispună de transport rapid și calitativ, Primăria și-a propus să suplinească această rută. Totodată, angajații Serviciului Circulație și Monitoring a RTEC, zilnic monitorizează și informează cetățenii la traseu despre modificărilor operate în orarul și intinerarele troleibuzelor.

 

Circa 400 de persoane au fost vaccinate în afara rîndului

395 de persoane au fost imunizate în prima etapă de vaccinare anti-COVID deși nu erau lucrători medicali și nu făceau parte din categorii cu prioritate, a anunțat coordonatorul Campaniei de vaccinare anti-COVID-19. Ninel Revenco a precizat că aceste persoane au fost înregistrate ca „alte categorii” și nu ar fi trebuit să fie vaccinate în prima fază, iar lucrătorii medicali care i-au imunizat au admis abateri. Analiza autorităților a arătat că în unele centre de vaccinare nu întotdeauna s-a respectat ordinea înregistrarii. „E regretabil cînd cineva dorește să se vaccineze în afara rîndului și decide să meargă peste persoanele cu risc sporit de infectare”, a spus Revenco.

 

Orașul Leova va beneficia de canalizare modernă cu susținerea UE

Circa șapte sute de gospodării din orașul Leova vor avea acces la un sistem de canalizare centralizat, ca urmare a construcției a 13,5 km de rețele interne. Noile conducte sînt construite în cadrul unei măsurii investiționale, susținută financiar de Uniunea Europeană. Startul lucrărilor de construcție în cadrul acestui proiect, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în R. Moldova" (MSPL), a fost dat în luna octombrie 2020. Or, pînă în prezent, rețeaua de canalizare este construită în proporție de 50 la sută, fiind montate parțial căminele de vizitare, iar circa 60% din numărul planificat de consumatori au fost racordați la noua rețea de canalizare.

 

Ministrul de interne a făcut un apel către cetățeni

Purtarea corectă a măștii și distanțarea socială poate salva zeci de vieți omenești. Mesajul a fost transmis de ministrul interimar al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, care îi îndeamnă pe cetățeni să participe activ la măsurile de prevenire a riscului de răspândire a virusului Covid-19. Voicu atenționează că doar prin efort comun se poate obține rezultate eficiente în raport cu riscul de infectare cu Covid-19, iar respectarea regulilor poate proteja mii de vieți omenești. „Scopul angajaților MAI nu este de a amenda cetățenii, dar de a explica oamenilor că doar prin mobilizare comună putem învinge această epidemie”, menționează ministrul.

 

Prin Serviciul MPay au fost procesate şase miliarde de lei

Peste şase miliarde de lei au fost transferate către cetăţeni, de la începutul acestui an, prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Acesta este un nou record pentru platforma MPay, care de această dată se referă la distribuirea plăților sociale, transmite Agenția de Guvernare Electronică (AGE). Potrivit instituției, începînd cu ianuarie curent, pensiile, indemnizațiile, alocațiile, compensațiile și alte tipuri de ajutoare sociale se efectuează în mod automatizat, datorită AGE, care a venit cu soluții digitale moderne și a propus noua modalitate de plată.

 

Pasagerii unui autocar au fost plasați în carantină după ce unul dintre ei s-a pornit în Polonia cu testul la COVID pozitiv

21 de pasageri ai rutei R. Moldova – Polonia și șoferul autocarului au fost plasați în autoizolare pentru 14 zile după ce unul din pasageri a prezentat la frontieră un test la Covid-19 pozitiv. Potrivit Poliției de Frontieră, incidentul a avut loc în seara zilei de ieri, 6 aprilie, în punctul de trecere a frontierei Criva pe direcția ieșire din R. Moldova. După verificarea actelor de identitate ale celor 21 de pasageri, polițiștii de frontieră au solicitat de a fi prezentate și testele COVID-19. Ca urmare, unul dintre pasageri a prezentat în format electronic un test cu rezultat pozitiv. Acesta a declarat că se simțea bine și nu avea simptome ale Covid-19, de aceea nici nu a așteptat rezultatul probelor medicale şi a pornit la drum spre Polonia.

 

Întreprinzătorii vor fi scutiți de auditul obligatoriu al situațiilor financiare aferente anului 2020

Întreprinzătorii vor fi scutiți de auditul obligatoriu al situațiilor financiare aferente anului 2020. Un proiect de lege în acest sens a fost propus de deputații PSRM. Documentul a primit, astăzi, aviz pozitiv la Comisia juridică, numiri și imunități. Deputații socialiști susțin că prin această inițiativă o bună parte din întreprinderi vor fi scutite de cheltuieli în plus, iar banii economisiți vor putea fi direcționați la onorarea obligațiunilor de plată față de salariați, furnizori, la reducerea datoriilor, menținerea activității. Costurile serviciilor de audit constituie în mediu de la 50 de mii la 150 de mii de lei. Potrivit autorilor, din cauza pandemiei antreprenorii au înregistrat pierderi economice. În aceste condiții, o acțiune prioritară devine susținerea antreprenorilor.

 

Parlamentari din Moldova vor participa la monitorizarea referendumului din Kîrgîzstan

Deputații Gaik Vartanean, secretarul Comisiei politică externă și integrare europeană, șeful delegației, și Nichita Țurcan, membrul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, vor participa la monitorizarea referendumului din Kîrgîzstan privind noul proiect al Constituției. Referendumul pe marginea proiectului de Lege privind Constituția Republicii Kîrgîze va avea loc duminică, 11 aprilie. Cei doi parlamentari din R. Moldova vor face parte din Misiunea de observatori a Adunării Interparlamentare a CSI (AIP CSI).