”ISTORIA COMUNISMULUI DIN ROMÂNIA”, CLASA A XII-A

Cînd o astfel de materie va fi predată și în școlile moldovenești?

Autor: Mihai CONȚIU

Recent, Ligia Deca, ministra Educaţiei din România, a anunțat că liceenii de clasa a XII-a vor studia obligatoriu ”Istoria comunismului din România”. Această materie va fi studiată în clasele a XII-a şi a XIII-a din învăţămîntul seral şi cu frecvenţă redusă. ”Nostalgia după vremuri de tristă amintire are cauze complexe, însă una dintre cele mai importante dintre aceste cauze este necunoaşterea faptelor istorice. Fenomenul este îngrijorător, cu atît mai mult cu cît pare să fie înregistrat în cadrul diferitelor categorii de vîrstă, inclusiv în rîndul tinerilor care nu au trăit nici măcar o zi în regimul comunist, unii fiind născuţi chiar după aderarea României la NATO sau la Uniunea Europeană. Aş adăuga că toţi elevii vor parcurge această disciplină chiar atunci cînd se apropie de primul lor vot democratic, cînd se apropie de vîrsta la care devii matur şi începi să devii cetăţean activ, inclusiv prin gestul democratic de a vota”, a afirmat Ligia Deca.

Frumoasă și pertinentă expunere! Deși această decizie vine cu o impardonabilă întîrziere, chiar tardivă, aș zice că este, totuși, salutară. Aproape întreaga clasă politică de la București este atît de coruptă, incapabilă, radicală și blocată într-un sistem reformulat după cel comunist și din cauză că o astfel de istorie nu a fost introdusă în manualele școlare imediat după 1990. Pe de altă parte, cine să fi permis o astfel de disciplină didactică – camarila politică neocomunistă grupată în jurul criminalului bolșevic Ion Iliescu, ex-președinte al României în două mandate și jumătate, și al fostei Securități ceaușiste care, împreună cu Iliescu, trăiesc și își manifestă influențele politice și sociale și astăzi? Din pricina acestora și a absenței unei astfel de materii școlare, România europeană de astăzi încă nu se află la masa celor bogați și influenți din UE, ci încă în meniul lor.

Introducerea obligativității cursului ”Istoria comunismului din România” ar putea avea efecte benefice pe termen lung, dacă va exista un astfel de ”termen lung”. Deocamdată, realitățile actuale față de această nouă disciplină didactică sunt absolut lamentabile, iar asta și pe fondul unui sistem de Educație incapabil de reforme fundamentale.

Față de contextul arătat mai sus, nu credeți că este absolut necesară introducere și în școlile din Republica Moldova a unui curs de ”Istorie a comunismului sovietic moștenit de Republica Moldova”? Chiar dacă este relativ tardiv, ca și în România, consider că o astfel de disciplină didactică ar trebui să existe, cu prioritate, în absolut toate școlile moldovenești, inclusiv în cele cu predare în limba rusă. Motivațiile ar fi cam tot aceleași care au fost invocate de către români.

În eventualitatea unui astfel de demers didactic, iluzoriu deocamdată, putem invoca doar trei chestiuni, dintre care amintesc: a) care pot fi autorii avizați și credibili ai acestui manual?; b) cum poate fi el impus spre a fi studiat în școlile cu predare în limba rusă, iar asta în contextul în care limba română sau moldovenească, spuneți-i cum vreți, este studiată de mîntuială, absolvenții de liceu neputînd să răspundă în română nici la cele mai elementare întrebări?; c) va putea ”argumentul didactic necesar și legitim național” să nu depindă de Puterile politice trecătoare și să se impună?

României ”didactice” i-au trebuit 35 de ani să înțeleagă această prioritate pedagogică absolut necesară. Nu credeți că i-a venit rîndul și Republicii Moldova ca ”să se trezească educațional din somnul didactic comunist sovietic”?

Sigur că iau în calcul și cît de periculoasă, inclusiv electoral, ar fi o astfel de inițiativă, iar aici e vorba despre reacțiile diplomatice dure ale Moscovei, dar și despre protestele stradale la fel de vehemente ale PSRM, PCRM și ale acoliților politici ai lui Ilan Șor! Ca Stat, dacă nu-ți recunoști eșecul istoric, înfrîngerile, umilințele și triumfurile strecurate printre ele, în ce alt existențialism statal motivațional se pot refugia politicienii? În mutilarea memoriei istorice prin manipularea colectivă a populației pentru obținerea unor voturi? Doar am scris, n-am dat cu parul! 

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
01.12.24 - 15:08
02.12.24 - 14:59
04.12.24 - 00:36
05.12.24 - 00:24
03.12.24 - 01:00
05.12.24 - 15:15
05.12.24 - 15:13
03.12.24 - 00:51
06.12.24 - 16:24
04.12.24 - 00:32
02.12.24 - 15:12
03.12.24 - 00:53