SATELE PUSTII ȘI NOSTALGIILE SOVIETICE

Vinovații nu-s în exterior, ci în interior

Autor: Mihai CONȚIU

La fel ca și în România, moldovenii caută vinovați de situația dezastruoasă din Țară în afara lor, excluzînd din start orice implicare și a lor. Tot timpul e vinovat cineva din afară că ei și Tara o duc rău, aruncînd vina ba pe Soros, ba pe masonerie, ba pe ”Occidentul colectiv”, ba pe NATO, ba pe UE, Rusia, România etc. Ei ignoră cu ușurință realitatea că au ceea ce au votat.

Așa cum spuneam și altădată, o vină mare o poartă toate guvernările de după 1991, care au reinterpretat exercițiul democratic ori chipul democrației în proiecțiile lor extrem de limitate de foști activiști sovietici. Pentru ei, democrația și economia de piață a însemnat privatizarea, în folosul lor, a tuturor bogățiilor tînărului Stat Republica Moldova – o privatizare-cumpărare tot cu bani furați de la Stat, nu cu bani cîștigați cinstit de către ei. Cu toate acestea, deși au văzut că sunt incompetenți și hoți, că nu sunt ca politicienii occidentali, moldovenii majoritari au crezut în promisiunile lor mincinoase și i-au tot votat. Cu trecerea timpului, mulți dintre moldoveni și i-au luat drept model și au perceput corupția și furturile, în toate dimensiunile lor, o normalitate firească.

La fiecare patru ani, moldovenii și-au ales ”democratic și liber” lideri politici care, permanent, i-au făcut tot mai săraci și disperați. Moldovenii, nu rușii, românii ori occidentalii, i-au ales, de exemplu, pe ”pro-europenii” Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Serafim Urechean, Dumitru Diacov, Marian Lupu, Iurie Leancă și Vladimir Plahotniuc, care i-au furat de bani nu doar pe ei, ci și pe europeni și români, pe aceștia din urmă inclusiv ”la mica înțelegere” dintre Plahotniuc și Liviu Dragnea, fostul lider PSD din România.

Pe acest fond, era de așteptat ca fiii și fiicele acestor moldoveni votanți să emigreze în Occident ori Rusia în căutarea unui trai mai bun. Permanent, inclusiv acum, tinerii continuă să fugă de realitățile oferite de voturile părinților și bunicilor lor. Treptat, acești părinți și bunici votanți de prin toate localitățile moldovenești rămîn singuri, se împuținează și intră încet în pămînt.

Multe sate rămîn aproape pustii, iar cei puțini rămași, cei vîrstnici, dau vina pe capitalism și regretă destrămarea URSS. Se gîndesc cu nostalgie la prosperitatea satelor lor din perioada sovietică și spun că doar noua democrație capitalistă poartă vina exclusivă de actuala situație, nicidecum ei, cu voturile și încolonările lor politice. Cam toți primarii din satele moldovenești, cu excepțiile de rigoare, îi învață pe moldoveni cum să voteze politic, dar nu-i îndeamnă sau chiar nu-i obligă efectiv să fie, în primul rînd, gospodari de frunte. Sate există în toată Europa democrată și capitalistă prin tradiție, care nu a fost contaminată de comunism, dar sunt vii. Cu unele mici ”excepții italiene”, aceste sate europene sunt populate cu numeroși tineri, adulți și bătrîni sănătoși și sunt, firește, și prospere. Oamenii lor știu bine pe cine să voteze și de ce, iar acest lucru l-am constatat personal, în ultimii 35 de ani, în cam toate Țările europene democrate și capitaliste.

În consecință, la depopularea satelor și a unor orășele, la fel ca și în România, au contribuit trei elemente: a) moștenirea dezastruoasă a comunismului din mințile conștiente ori inconștiente ale cam tuturor oamenilor; b) guvernanții care au fost și sunt încă neocomuniști în instinctul și modul lor de manifestări politice, ”democratice specific” și administrative; c) mulțimile majoritare de oameni care-i votează și continuă să-i susțină pe toți guvernanții distructivi.

Constatăm, așadar, că nu modelul democratic și capitalist occidental, model adoptat ”în mod specific” și de către Republica Moldova, este vinovat de depopularea Țării, ci absolut toți moldovenii, de la vlădică și pînă la opincă, care nu-s capabili să-și asume civic calitatea de cetățeni activi, reali și vizionari ai acestei Țări! Vinovații sunt în Țară, nu în afara ei!

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
01.02.25 - 12:21
01.02.25 - 12:28
02.02.25 - 14:32
02.02.25 - 14:37
01.02.25 - 12:30
02.02.25 - 14:40
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:55
03.02.25 - 12:52
02.02.25 - 14:34