REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 mai 2020)

Aproape 500 de metri dintr-o clădire de pe teritoriul Moldexpo au ars

Aproape 500 de metri dintr-o clădire de pe teritoriul Moldexpo au ars în această dimineață. Pentru lichidarea incendiului au intervenit 12 autospeciale și 60 de pompieri. Potrivit Serviciului de presă al IGSU, în total pentru lichidarea incendiului care a izbucnit în jurul orei 09.00 în interiorul clădirii “Casa Modernă” pe teritoriul Moldexpo au fost implicate 12 autospeciale de intervenție cu efectiv de trupă și de comandă în număr de peste 60 de angajați. Nici o persoană nu a avut de suferit. În timpul intervenției, pompierii au evacuat două butelii de gaz de pe acoperișul clădirii. Incendiul a fost lichidat la ora 12:06.

 

Peste 4000 de traversări de frontieră în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 4 451 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 2 832 traversări persoane, dintre care 2 227 treceri la frontiera moldo-română, 575 treceri la frontiera cu Ucraina și 30 treceri aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 4 451 de persoane și completate 2 832 de fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Mai multe categorii de persoane vor fi scutite de regimul de autoizolare

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a extins lista categoriilor de persoane, care în cazul cînd nu prezintă semne de infecție respiratorie sau stare febrilă, nu sînt obligate să respecte regimul de autoizolare pe o perioadă de 14 zile. Astfel, vor fi scutiţi de regim de autoizolare conducători auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, echipajele aeronavelor/navelor şi brigăzile garniturilor de tren; persoane care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative); elevii/studenții, înmatriculați în unitățile/instituțiile de învățămînt de peste hotarele țării.

 

Au fost aprobate 19 curse charter

Autoritatea Aeronautică Civilă a publicat lista curselor charter care vor fi realizate în perioada 29 mai – 16 iunie de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Șase curse vor fi deservite de compania „Air Moldova”, iar 13 – de compania „Fly One”. Biletele pentru aceste curse se vînd pe ambele direcții și pot fi procurate online de pe site-urile operatorilor aerieni.

 

Încă patru persoane au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19

Încă patru persoane au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19, bilanțul deceselor ajungînd la 265. Potrivit Ministerului sănătății, pînă la ora actuală, în R. Moldova au fost confirmate 7147 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 888 în stînga Nistrului. Un număr de 256 pacienți sînt stare gravă, 19 sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 479 sînt internați în stare de gravitate medie. În ultimele 24 de ore, alte 82 de persoane vindecate au fost externate, iar bilanțul cazurilor tratate de COVID-19 a ajuns la 3884.

 

Măsurile pe perioada stării de urgență în sănătate publică au intrat în vigoare

Decretul de promulgare și legea cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative au fost publicate marți, 26 mai, în Monitorul Oficiala și au intrat în vigoare. Noile prevederi ale legislației stabilesc, în particular, modificări la Codul muncii, care reglementează organizarea muncii la distanță. De asemenea, este prevăzută stabilirea îndemnizației unice în mărime de 16 mii de lei pentru unele categorii de angajați, infectați cu ”COVID-19”.

 

Mai mulţi absolvenți de liceu şi gimnaziu vor obține nota 10 din oficiu, în baza rezultatelor de la olimpiade

Douăzeci şi cinci de elevi din clasele a XII-a și 19 elevi absolvenți ai treptei gimnaziale vor obține, în baza rezultatelor de la olimpiadele republicane și/sau internaționale/regionale, nota 10 (zece), din oficiu, la probele de examen din cadrul examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățămîntul general, sesiunea 2020. Totodată, în baza rezultatelor obținute la olimpiadele republicane și/sau internaționale/regionale, 19 elevi absolvenți ai clasei a IX-a vor obține nota zece din oficiu la una dintre probele de examen: Matematică (8 elevi), Istoria românilor și universală (6 elevi) și Limba și literatura rusă (5 elevi).

 

Pe 29 mai expiră termenul de depunere a declarației privind impozitul pe venit pentru 2019

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) atenţionează că 29 mai este ultima zi de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2019. „Au mai rămas patru zile pînă la termenul limită de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit și a direcționa 2% din acest impozit. Pentru recepționarea declarațiilor, Serviciul Fiscal de Stat a extins graficul de lucru în perioada 26 – 29 mai de la 7.30 – 19.00”, indică instituţia.

 

Alți 35 de fermieri din Doroțcaia vor putea circula spre terenurile de pășunat

La solicitarea primarului localității Doroțcaia, raionul Dubăsari, Biroul Politici de Reintegrare a intervenit pentru a asigura circulația posesorilor de animale din localitate, care nu puteau merge la terenurile de pășunat. În urma demersurilor Biroului Politici de Reintegrare, alți 35 de locuitori din Doroțcaia vor putea circula spre terenurile dorite, cu respectarea regulilor epidemiologice, comunică Biroul politici de reintegrare.

 

Mandatul de deputat al lui Nicolae Pascaru a fost validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a validat mandatul de deputat al lui Nicolae Pascaru, candidat supleant pe lista Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Acesta ajunge în Parlament după ce deputatul socialist Oleg Teterea și-a depus mandatul de parlamentar. Decizia CC a fost luată astăzi, iar documentul a fost semnat de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

 

Anatol Pahopol este noul președinte interimar al CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are un nou membru, după ce astăzi a fost aprobată detașarea în funcția respectivă a membrului supleant din rîndul judecătorilor, Anatol Pahopol. În aceeași ședință, acesta a preluat interimatul funcției de președinte al CSM deoarece este cel mai în vîrstă membru al instituției. Tot astăzi, membrii CSM au aprobat candidatura lui Vitalie Stratan pentru funcția de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

 

Deputați, membri ai Guvernului, judecători și procurori vor fi verificați de către ANI

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) va efectua controale prioritare pentru unele categorii de subiecți ai declarării averii și intereselor personale. Un ordin în acest sens a fost semnat marţi, 26 mai, de şefa instituţiei, Rodica Antoci. Ordinul prevede controlul obligatoriu, din oficiu, al declarațiilor anuale de avere și interese personale depuse pentru anul 2019 de către: deputații din Parlamentul R. Moldova, judecătorii din cadrul instanțelor judecătorești de toate nivelurile, conducătorii, adjuncții structurilor subordonate și funcționarii publici, de toate nivelurile, inclusiv din cadrul subdiviziunilor Aparatului Primăriei municipiului Chișinău.

 

Ajutor umanitar din partea Bulgariei pentru moldoveni

Un eveniment de acordare a unui ajutor umanitar din partea Bulgariei a avut loc marți, 26 mai, la Chișinău. Asistența medicală constă în 500 sute de seturi cu materiale medicale de protecție pentru medicii din prima linie. „Ne dăm seama că singura modalitate de a face față cu succes consecințelor unei pandemii este unirea și demonstrarea solidarității prin acțiuni”, a declarat Ambasadorul Republicii Bulgariala Chișinău, Evgueni Stefanov Stoytchev.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:06