REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 martie 2020)

Astăzi credincioșii sărbătoresc Buna Vestire

Miercuri, 25 martie 2020, Biserica ortodoxă sărbătorește Buna Vestire sau Blagovestenia. Cei care țin Postul Mare au dezlegare la Pește. În această zi, Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelului Gavriil că-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu. În tradiția populară, sărbătoarea Bunei vestiri întîmpină sosirea rîndunelelor și primul cîntec al cucului. De aceea, ziua mai este numita Ziua Cucului.

 

Vicepremierul Pușcuța afirmă că salariile și pensiile vor fi achitate integral și la timp

Viceprim-ministrul Pușcuța a informat despre evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor produse de măsurile întreprinse de autoritățile naționale, și a țărilor din regiune, pentru gestionarea situației epidemiologice. Guvernul va achita integral și la timp salariile, pensiile și restul prestațiilor sociale. Pușcuța a anunțat despre faptul că Executivul examinează posibilitatea de a scurta termenul de achitare a prestațiilor sociale și de oferi sporuri salariale persoanelor implicate direct în combaterea epidemiei COVID-19. Fondul de intervenție al Guvernului va fi majorat cu circa 150 milioane de lei.

 

Primăria municipiului Chișinău acordă patru milioane de lei instituțiilor sanitare din capitală

Autoritățile administrației publice locale din capitală au decis alocarea suplimentară a sumei de patru milioane de lei în vederea sporirii măsurilor de profilaxie și prevenire a răspîndirii infecției prin coronavirus de tip nou la nivelul municipiului Chișinău. Decizia privind revizuirea surselor financiare alocate în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Fondul de Rezervă. Sursele financiare vor fi alocate subdiviziunilor municipale şi instituţiilor medicale pentru achiziționarea echipamentelor de protecție (măști, mănuși, termometre, dezinfectanți, ochelari, echipamente speciale folosite la dezinfectarea încăperilor și alte locații etc.).

 

FIFA va finanța construcția unui stadion de fotbal pe plajă din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău informează că Parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani al capitalei va fi reamenajat pe parcursul anului curent. Tot aici urmează a fi construit și un stadion de fotbal pe plajă cu 1100 de locuri, în colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal (FMF). Lucrările de construire a stadionului urmează să fie finalizate pînă la 25 iulie 2020. Finanțarea pentru edificarea stadionului, în proporție de 80% din valoarea proiectului, va fi oferită de Federația Internațională de Fotbal (FIFA).

 

Un minor de 10 ani a provocat o alertă falsă

Pe 24 martie curent, la serviciul unic 112, a parvenit un apel telefonic anonim, prin care a fost comunicat că în sediul Curții de Apel Chișinău este instalat un dispozitiv explozibil. La fața locului imediat s-au deplasat și intervenit toate serviciile specializate, care au evacuat angajații și au încercuit zona. În urma cercetărilor demarate, nu s-a depistat nimic suspect. Ca urmare a acțiunilor speciale a fost identificat autorul apelului. Acesta s-a dovedit a fi un minor în vîrstă de 10 ani. Reieșind din vîrsta subiectului faptei, răspunderea pentru încălcarea legislației o vor purta-o părinții minorului. Aceștia riscă o amendă în mărime de la 450 la 900 lei sau muncă neremunerată de la 40 la 60 de ore.

 

Au fost sistate procedurile de licitaţie de achiziţie a energiei electrice pentru următorul an

Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale a decis sistarea procedurilor de licitație de achiziție a energiei electrice inițiate de către furnizorii reglementați de energie electrică, operatorii sistemelor de distribuție și operatorul sistemului de transport, pentru perioada de furnizare 01.04.2020 - 31.03.2021. De asemenea, Comisia a impus obligația de serviciu public de furnizare a energiei electrice Societăţii pe Acţiuni „Energocom”, cu acoperire a 100% din necesitățile furnizorilor reglementați de energie electrică, operatorilor sistemelor de distribuție de transport, altor participanți ai pieței de energie electrică, dintr-o singură sursă, pentru o perioadă de trei luni, cu posibilitate de prelungire.

 

Noul director interimar al Spitalului Republican este Andrei Uncuța

Interimatul funcției de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” va fi asigurat de fostul viceministru al Sănătății, Andrei Uncuța. Anunțul a fost făcut de premierul, Ion Chicu, pe pagina sa oficială, după ce tot el a comunicat aseară că membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis destituirea lui Anatol Ciubotaru din funcția de director al IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, din data de 24 martie 2020.

 

Autoritățile de la Chișinău au luat măsuri pentru ca locuitorii din stînga Nistrului să fie asigurați cu medicamente

Deciziile luate de autorități în privința pandemiei de COVID-19 au fost extinse și în stînga Nistrului, iar Biroul politici de reintegrare discută zilnic cu președinții de raioane și primarii din Zona de securitate. Anunțul a fost făcut miercuri, 25 mai, de către vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Potrivit sursei citate, începînd cu data de 23 martie, s-a reușit aplicarea unui mecanism operativ de cooperare dintre Biroul politici de reintegrare și administrația publică locală din Zona de securitate. „În fiecare zi, dimineața, colegii biroului au comunicare directă cu președinții de raioane și cu primarii din Zona de securitate pentru a afla problemele și să încercăm să venim cu soluții”, a menționat Lesnic.

 

A fost aprobat orarul desfășurării testării candidaților la examenele naționale de absolvire

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au prezentat Orarul și Instrucțiunile specifice privind desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, sesiunea 2020. Documentele, aprobate pe 25 martie, stabilesc perioada și procedurile de organizare și desfășurare a testării candidaților în contextul în care accesul în instituțiile de învățămînt este restricționat în scopul prevenirii răspîndirii virusului COVID-19. Astfel, în perioada 30 martie – 10 aprilie 2020, elevii claselor a 9-a și a 12-a vor avea posibilitatea să rezolve teste similare cu modelele prevăzute de programele de examen, cu respectarea regimului de autoizolare, fiind asigurat accesul la conținutul testelor în format electronic, în conformitate cu Instrucțiunile specifice privind modalitatea de testare.

 

PSRM propune ca partidele să doneze alocațiile de la stat pentru lupta cu COVID-19

Partidul Socialiștilor din R. Moldova a propus ca toate partidele politice, care primesc alocații de la stat pentru rezultatele obținute la alegeri, să doneze acești bani fondului creat pentru lupta cu COVID-19. Declarația a fost făcută miercuri, 25 martie, de către președintele PSRM, Zinaida Greceanîi. Potrivit sursei citate, PSRM vine cu solicitarea către Comisia pentru Situații Excepționale de a examina posibilitatea de a institui o derogare de la legea privind partidele, astfel încît să se permită ca alocațiile destinate partidelor să fie îndreptate către Fondul de combatere a coronavirusului, care a fost creat de Ministerul Finanțelor.

 

575 de conaționali au revenit acasă, prin culoare tranzit, organizate de autorități

Pentru 575 de cetățeni moldoveni, care au revenit acasă în ultimele 24 de ore, autoritățile naționale au asigurat culoare tranzit, prin înțelegere cu statele vecine. Astfel că 105 conaționali au revenit din Federația Rusă, cu tranzitarea teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere Otaci. Alți 250 de cetățeni ai R. Moldova au revenit din Polonia, prin tranzit teritoriul ucrainean și cu intrare în țară prin punctul de trecere comun Criva. Iar 220 de pasageri moldoveni au revenit din Franța, fiindu-le asigurat un zbor charter Paris-Chișinău.

 

O femeie din Bălceana a fost amendată cu 22.500 de lei

O femeie din satul Bălceana, Hîncești, a fost sancționată, după ce s-a pornit în vizită la rudele din satul vecin. Atît ea, cît și persoanele pe care le-a vizitat, trebuie să plătească amenzi. Alexandru Cuciuc, șeful Inspectoratului de Poliție Hîncești, a spus că incidentul s-a întîmplat pe 20 martie. Femeia a fost găsită la rudele sale de oamenii legii. Ca urmare a încălcării regimului de carantină, și ea, dar și gazda, vor trebui să plătească cîte 22.500 de lei amendă. Șeful Poliției locale mai menționează că, în pofida faptului că localitatea Bălceana se află în carantină și este patrulată constant, oamenii încearcă să găsească cale de a o părăsi.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06