REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 iunie 2018)

Ploile din ultimele zile au afectat 220 de hectare agricole

Ploile torenţiale din ultimele zile au afectat 220 de hectare agricole şi zeci de gospodării. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Puşcaşu, a precizat că cel mai mult a avut de suferit raionul Căuşeni. Numai în localitatea Ucrainca au fost inundate 70 de grădini particulare, trei gospodării și 13 beciuri. “Precipitațiile au distrus patru poduri și au afectat 220 hectare de culturi agricole din localităţile Tocuz şi Ucrainca, dintre care 80 ha de porumb, 70 ha de floarea-soarelui, 30 ha de mazăre, 20 ha de grîu, 20 ha de orz, și 0,5 ha de vii”, a spus Puşcaşu.

 

La Tiraspol a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru telecomunicații

La sediul Misiunii OSCE din or. Tiraspol s-a desfășurat şedinţa grupurilor de lucru pentru telecomunicații și servicii poștale, cu participarea reprezentanţilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Delegaţia din partea Chişinăului a fost condusă de Secretarul de stat pentru domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor în Ministerul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev. Experții de profil au abordat în continuare unele aspecte de implementare a Deciziei protocolare „Cu privire la organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor” din 25 noiembrie 2017, fiind efectuat un schimb de opinii pe marginea măsurilor ce se impun a fi întreprinse în vederea depășirii dificultăților existente.

 

Alcoolul a revenit în atenția autorităților

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a convocat marți, 19 iunie, cea de-a II-a ședință a Consiliului Naţional Coordonator pentru implementarea Programului naţional privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020, cu participarea reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și a exponenților din mediul asociativ. Reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne au informat despre campaniile de prevenire a consumului de alcool. Vicepremierul Lesnic a accentuat metoda „prevenție și educație”, metodă care va spori combaterea alcoolismului. Membrii Consiliului au convenit asupra necesității de a pregăti o serie de statistici veridice pentru a studia dinamica consumului de alcool.

 

Victoriabank a lansat o platformă cu active spre vînzare

Victoriabank a lansat, în premieră pentru R. Moldova, site-ul de vînzări ale bunurilor imobile (industriale, terenuri, case/vile, apartamente, birouri) și mobile (mărfuri, drepturi, auto, utilaje). Platforma Vanzari.victoriabank.md este structurată pe cinci categorii principale: vînzări la licitație; vînzări directe; vînzări în procedura insolvenței; vînzări amiabile și auto. Un comunicat de presă difuzat de instituția financiară precizează că site-ul este destinat tuturor oamenilor de afaceri și investitorilor, indiferent de sectorul economic în care activează, dar și persoanelor fizice care doresc sa achiziționeze apartamente, automobile sau alte bunuri.

 

Programarea prealabilă la serviciile ASP va fi gratuită

Programarea prealabilă la serviciile de documentare este gratuită cu începere de marți, 19 iunie. Modificarea Nomenclatorului serviciilor prestate de Agenţia Servicii Publice (ASP) a fost aprobată printr-un ordin al directorului ASP. Anterior programarea la serviciile de eliberare a actelor de identitate se efectua cu plată. Potrivit serviciului de presă al ASP, prin intermediul sistemului informaţional „Programare electronică” solicitanţii se pot programa la oricare subdiviziune teritorială sau centru multifuncţional din ţară. Doritorii se pot înscrie prin intermediul paginii web oficiale a Agenţiei, telefonic la numerele de contact ale subdiviziunilor teritoriale afişate în compartimentul „Informaţii utile/Subdiviziuni teritoriale” sau prin intermediul Call-centrului la numărul de telefon 14909.

 

Veniturile populaţiei au crescut în primul trimestru cu 10,3%

Veniturile disponibile ale populaţiei au crescut în primul trimestru al anului curent cu 10,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi au constituit în medie 2353 de lei lunar pentru o persoană. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, cîştigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venituri – 40,8% din veniturile totale disponibile. La formarea veniturilor gospodăriilor au contribuit, de asemenea, prestaţiile sociale – în proporţie de 23,9%, precum şi veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu – 13,2%. O pondere importantă deţin transferurile băneşti din afara ţării, contribuţia acestora fiind de 17,5%.

 

Executivul se va întruni în raioane de cîteva ori pe lună

Întregul Cabinet de miniştri, în frunte cu Premierul Pavel Filip își va desfășura activitatea şi în teritoriu pentru a discuta problemele cetăţenilor. În zilele de vineri, va fi organizată o plecare a întregului Cabinet de miniștri în cîte un raion, unde aceştia vor avea întîlniri cu autoritățile locale, cu agenții economici, cadrele didactice, medicii, dar și cu alte categorii de cetățeni. Anunţul a fost făcut marți de liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Plahotniuc, Executivul trebuie să se implice mai activ în rezolvarea problemelor din raioanele din ţară.