REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 iulie 2019)

Termoelectrica dezminte că ar fi solicitat majorarea tarifului la energie

Termoelectrica S.A. dezminte informația precum că ar fi solicitat majorarea tarifului la energie. Potrivit întreprinderii, în acest caz au fost interpretate eronat cifrele expuse într-o scrisoare pe site-ul ANRE, în care furnizorul prezintă calculele medii anuale pentru anul 2019 a prețului pentru energia electrică produsă și tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor.

 

FMI a decis alocarea a 46,5 milioane de dolari Republicii Moldova

Autoritățile Republicii Moldova au încheiat cu succes negocierile purtate cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan, în contextul celei de-a patra și celei de-a cincea evaluări a programului economic susținut de FMI. Ca rezultat, Republica Moldova va beneficia în acest an de circa 46,5 milioane dolari pentru o serie de măsuri în vederea creșterii economiei și a nivelului de viață al cetățenilor țării noastre. Totodată, a fost aprobată extinderea programului cu FMI pînă în luna martie 2020. Despre acestea a anunțat miercuri, 10 iulie, Premierul Maia Sandu.

 

Directorul general al ASP a fost eliberat din funcție

Guvernul a decis la ședința de miercuri, 10 iulie, eliberarea din funcție a directorului general al Agenției Servicii Publice, Serghei Răilean. Premierul Maia Sandu a declarat că ASP este o instituție importantă pentru stat, la conducerea căreia trebuie să fie oameni corecți, responsabili și buni profesioniști, care să asigure calitatea serviciilor publice, corectitudinea cheltuirii banilor publicii și care să nu admită abuzuri.

 

Mai mulți ambasadori ai Republicii Moldova au fost rechemați

Mai mulți ambasadori ai Republicii Moldova au fost rechemați din funcție în legătură cu înheierea mandatului. Decizia a fost anunțată la ședința de miercuri, 10 iulie, a guvernului. Astfel, executivul a decis rechemarea ambasadorului Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi, ambasadorului țării noastre în Turcia, Igor Bolboceanu și a ambasadorului în Polonia, Iurie Bodrug. Totodată, a fost rechemat din funcție și ambasadorul țării noastre la Uniunea Europeană, Eugen Caras. Guvernul a mai propus rechemarea lui Anatol Stratulat din funcția de consul general al Republicii Moldova în orașul Frankfurt pe Main, Germania și a consulului țării noastre în orașul Milano, Italia, Sergiu Goncearenco.

 

R.Moldova a participat la reuniunea şefilor institutelor statelor-membre GUAM

Cooperare bilaterală şi regională în domeniul pregătirii cadrelor diplomatice din statele-membre GUAM, au fost discutate de către participanţii la reuniunea şefilor institutelor statelor-membre GUAM. La eveniment a fost semnat Memorandumul de Înţelegere dintre institutele diplomatice al MAEIE şi al MAE al Georgiei. Programul vizitei a inclus și participarea la conferinţa internaţională consacrată aniversării a 100 de ani ai serviciului diplomatic azer. La reuniunea şefilor institutelor și academiilor diplomatice ale statelor-membre GUAM au avut loc discuţii asupra cooperării bilaterale şi regionale în domeniul pregătirii cadrelor diplomatice, fiind adoptată şi o Declaraţie comună în acest sens.

 

Mai multe loturi de mărfuri au fost reținute de echipele mobile ale Serviciului Vamal

Plante medicinale de proveniență neclară, articole vestimentare și alte bunuri de larg consum, estimate la zeci de mii de lei, au fost depistate de echipele mobile ale Serviciului Vamal. În doar cîteva ore, funcționarii vamali au operat trei rețineri de mărfuri fără acte de însoțire, ca urmare a filtrelor de control instituite în anumite regiuni din sudul țării. Loturile au fost reținute și transmise subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal, iar persoanele implicate urmează a fi sancționate conform legislației.

 

O comisie parlamentară a propus demiterea conducerii Companiei „Teleradio-Moldova”

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a organizat miercuri, 10 iulie, audieri la care a fost invitată conducerea Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM), conducerea Consiliului de observatori al companiei şi conducerea postului public de televiziune. La finele ședinței, membrii comisiei au decis că vor propune legislativului să examineze un proiect de hotărîre privind demiterea din funcțiile de șefi ai companiei, postului TV și Consiliului de observatori.

 

Doi secretari de stat au fost eliberați din funcție

Doi secretari de stat au fost eliberați din funcții în baza cererilor de demisie. Deciziile au fost anunțate la începutul ședinței guvernului, miercuri, 10 iulie. Cei doi funcționari sînt Serghei Bucătaru, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii și Anatolie Munteanu, secretar de stat la Ministerul Justiției. Tot astăzi, guvernul a aprobat eliberarea lui Fredolin Lecari din funcția de șef al Poliției de Frontieră. Lecari, de asemenea, a depus cerere de demisie.

 

Mare parte din taberele de odihnă din ţară activează fără încălcări grave, potrivit ANSA

Admiterea în hrana copiilor a produselor alimentare nerecomandate și interzise minorilor, nerespectarea condiţiilor de păstrare la depozitarea produselor alimentare, folosirea utilajului frigorific fără dispozitive de monitorizare a temperaturii sînt cîteva dintre încălcările depistate în activitatea taberelor de odihnă din ţară. Mai multe controale în acest sens au fost efectuate în ultimele săptămîni de către specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:06