REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 iulie 2020)

Dreptul la pensie va putea fi solicitat prin procură

Dreptul la pensie va putea fi solicitat prin procură. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Guvern. Conform proiectului, cererea de pensionare şi actele necesare se vor putea depune la organul teritorial de asigurări sociale de la domiciliu, nu doar de persoana care a obținut dreptul la pensie, dar şi de către reprezentatul desemnat prin procură. Proiectul vine în sprijinul persoanelor care din cauza stării de sănătate nu se pot deplasa pentru a depune personal cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurări sociale, inclusiv a persoanelor aflate peste hotarele țării, care în legătură cu situația creată din cauza pandemiei de COVID-19, nu pot reveni în țară pentru a-și realiza dreptul la pensie.

 

Guvernul nu va retrage din Parlament proiectele pentru care și-a asumat răspunderea

Guvernul nu va retrage din parlament proiectele de lege pentru care și-a asumat răspunderea. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu la începutul ședinței de miercuri a cabinetului de miniștri. Premierul a reiterat propunerea pentru reprezentanții Partidului PAS să vină cu propuneri pentru rectificarea ulterioară a bugetului de stat. “În cazul în care vor veni cu propuneri bune, cred că noi putem să acceptăm”, a opinat Chicu. „Reiterez, guvernul și-a angajat răspunderea legal și totalmente în interesele cetățenilor. De aceea, noi nu vom retrage din parlament proiectele care prevăd majorarea salariilor medicilor, acoperirea deficitului de salarizare pentru pedagogi și multe altele”, a conchis Chicu.

 

Două asistente medicale au fost răpuse de COVID-19

Două asistente medicale au pierdut lupta cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății. În primul caz este vorba despre o femeie de 57 ani, care activa ca asistentă medicală în cadrul Spitalului Raional Briceni. Cea dea doua asistentă avea 65 ani și activa în cadrul Spitalului Clinic Bălţi, secţia ATI, Pediatrie. Pînă în prezent, COVID-19 a luat viața a 614 persoane, inclusiv 28 de lucrători medicali. Totodată,au fost confirmate 330 de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, în total în ţară fiind înregistrate 18.471 cazuri de COVID-19.

 

Lilia Palii este noul Secretar general al Ministerului Economiei

Lilia Palii este noul Secretar general al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Guvernul a aprobat numirea acesteia în acest post din data de 9 iulie curent. Lilia Palii are o experiență profesională și managerială vastă, în special, în domeniul administrației publice, din care 10 ani a activat în cadrul Ministerului Economiei. Anterior a deținut funcția de Secretar general al Guvernului.

 

Controalele pe șantierele de construcție au fost reluate

Agenția pentru Supraveghere Tehnică a reluat controalele pe șantierele de construcție. Astfel, după reluarea controalelor din data de 1 iulie, de către inspectorii Agenției sînt în proces de lucru 114 controale planificate și 13 inopinate. Astfel, conform graficului controalelor planificate asupra activității de întreprinzător, pentru perioada ianuarie – iunie curent, au fost planificate 696 de controale. Pînă la instituirea moratoriului, precum și pe perioada stării de urgență în condițiile impuse de situația epidemiologică din țară, de către AST au fost executate 92 de controale planificate și 8 inopinate.

 

Un procuror a omis să declare mai multe bunuri și conturi

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a sesizat Procuratura Generală în privința unui procuror din Soroca - asupra căruia planează bănuieli privind săvîrșirea unor infracțiuni de ordin penal ca urmare a nedeclarării mai multor informații despre unele bunuri și conturi din perioada 2015-2019. În cadrul controlului, s-a stabilit că, procurorul ar fi omis să declare - 80 de acțiuni, deținute într-o societate pe acțiuni, conturi, o construcție și un apartament, pe care le deținea cu drept de uzufruct, precum și valoarea unui automobil personal.



Un bărbat a decedat lovit de trăsnet

Ploile torențiale din ultimele zile au provocat prejudicii în peste 20 de localități din raioanele Hîncești, Căușeni, Ialoveni, Criuleni, Ștefan Vodă, dar și în UTA Găgăuzia. Șuvoaiele au deteriorat 57 de kilometri de drumuri locale. Ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu, a declarat că au fost inundate 59 de gospodării și 27 de grădini. Grindina a afectat 120 de hectare de livezi, 23 de hectare de viță de vie și 20 de hectare de porumb. Totodată, un bărbat de 60 de ani din satul Troița Nouă, raionul Anenii Noi a decedat lovit de trăsnet.