REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 iunie 2019)

În centrele de bacalaureat au fost afișate notele obținute de candidați

Elevii care au susținut în acest an examenele de bacalaureat au aflat miercuri, 26 iunie notele obținute. Rezultatele examenelor au fost afișate în centrele de bacalaureat în dimineața zilei. După ce își vor analiza notele, elevii care nu vor fi de acord cu acestea, vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a le contesta. Cererile de contestare vor putea fi depuse în zilele de miercuri și joi, 26 și 27 iunie. Rezultatele finale, după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate pe data de 4 iulie.

 

Guvernul va acorda sprijin familiilor care au suferit în urma prăbuşirii blocului locativ din Otaci

Persoanele care au rămas fără locuinţe în urma prăbuşirii blocului locativ din Otaci, raionul Ocniţa, vor primi resursele financiare necesare, astfel încît să li se acopere pagubele suferite şi să aibă un loc de trai cît mai curînd. Despre acest lucru au anunțat prim-ministrul Maia Sandu și ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, care au efectuat o vizită de lucru la Otaci. Șeful executivului a subliniat că guvernul îşi propune să găsească soluţii în interesul celor 36 de familii care au rămas fără acoperiş deasupra capului, iar pagubele vor fi evaluate în scurt timp.

 

Cinci angajaţi ai Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură au fost reţinuţi pentru corupție

Directorul, adjunctul acestuia și alți trei angajați ai Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură, au fost reținuți în dimineața zilei de ieri, fiind bănuiți de corupere pasivă. Potrivit schemei infracționale, angajații denaturau informațiile privind cantitatea masei lemnoase, prezente în Ocolul silvic. În urma modificării datelor, se obținea un surplus de masă lemnoasă necontabilizată, care era ulterior înstrăinată. În cadrul urmării penale, sub controlul CNA, au fost transmise peste 115 mii lei din totalul de peste jumătate de milion de lei, prejudiciu minim cauzat intereselor statului. În urma perchezițiilor efectuate de ofițerii CNA, la domiciile, birourile de serviciu și automobilele bănuiților au fost găsite peste 260 mii lei. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceștia riscă pînă la 10 ani de închisoare, cu amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.

 

Funcția de secretar de stat va deveni funcție de demnitate publică

Funcția de secretar de stat va deveni funcție de demnitate publică. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat marţi, 25 iunie, în primă lectură de către legislativ. Potrivit proiectului, statutul funcțiilor de „secretar general al Guvernului”, „secretar de stat” și de „șef sau șef adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat” va fi schimbat din funcții publice în funcții de demnitate publică. De asemenea, autorii proiectului au propus instituirea funcției de secretar general al ministerului, care ar urma să substituie funcția de secretar general de stat. Secretarii de stat vor fi numiţi şi demişi de guvern la propunerea ministrului, iar numărul secretarilor va fi stabilit în funcţie de domeniile gestionate de minister. În lipsa ministrului, secretarul de stat va îndeplini obligaţiile de conducere şi va putea participa la şedinţele guvernului.

 

Fiscul va monitoriza activitatea prestatorilor de servicii de agrement în perioada estivală

În perioada estivală, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) va monitoriza activitatea prestatorilor serviciilor de agrement. Astfel, în perioada iunie - august, aceștia vor fi supuși controalelor inopinate. Potrivit SFS, verificările vor viza în particular activitatea zonelor de recreere, centrelor de distracții și bazinelor. Acestea vor fi efectuate în vederea evitării fenomenului de eschivare de la obligațiile fiscale. Decizia a fost luată întrucît în perioada estivală se atestă o creștere semnificativă a numărului de clienți deserviți de prestatorii serviciilor de agrement. În acest context, crește și riscul comiterii încălcărilor de ordin fiscal, în special prin neaplicarea echipamentelor de casă și control la încasarea plăților în numerar.

 

IGP are un nou șef adjunct interimar

Comisarul-șef Eugeniu Piterschi a fost numit șef adjunct interimar al Inspectoratului General al Poliției. Un ordin în acest sens a fost semnat recent de ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase. Pînă în prezent, Piterschi a deţinut funcţia de șef al Direcției Inspectare Efectiv din cadrul Poliției Republicii Moldova. Anterior, fotoliul de șef adjunct al IGP a fost ocupat de Gheorghe Cavcaliuc.

 

Tatiana Cuneţchi şi-a dat demisia din funcţia de membru al Curţii de Conturi

Parlamentul a luat marţi, 25 iunie, act de demisia Tatianei Cuneţchi din funcţia de membru al Curţii de Conturi. Tatiana Cuneţchi este în prezent deputat în legislativ în fracţiunea PSRM.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37