Realitatea internationala pe scurt (9 Octombrie 2018)

Agresivitatea criminală a Corectitudinii Politice: Părinții care nu-și vor lăsa băieții să poarte fustă riscă să fie dați pe mîna serviciilor sociale

Părinții care vor refuza să-și lase fiul să poarte fustă la școală ar putea fi dați pe mîna serviciilor sociale din Marea Britanie, se spune în cel mai recent memo adresat școlilor. Totodată,  cazurile în care mamele și tații care nu sunt de acord cu doleanța copilului de a-și schimba numele ar putea constitui un motiv de îngrijorare, potrivit „Ghidului pentru școli trans-incluziune” din Brighton și Hove City. Documentul, scrie The Telegraph, vine după ce mai mulți englezi s-au plîns că școlile „răspîndesc confuzie” în mintea copiilor prin promovarea excesivă a problemelor transsexuale, copiii fiind încurajați să „uite” diferența dintre băieți și fete.

Acest îndrumar îi sfătuiește pe profesori cu privire la modul în care să se ocupe de o serie de cazuri diferite, inclusiv dacă părinții spun că „refuză să permită băieților să își schimbe numele sau să poarte fuste". Școlile sunt sfătuite că unii părinți pot avea probleme mari în a accepta identitatea de gen a copilului lor și că poate dura o perioadă mai mare de timp ca aceștia să accepte schimbarea. „Dacă există anumite cazuri în care apar îngrijorări semnificative în ceea ce privește bunăstarea și siguranța copilului legat de modul în care părinții tratează explorarea identității de gen a copilului, se recomandă să urmați procedurile de protejare”, precizează documentul.

Instrucțiunile venite de la Departamentul pentru Educație (DfE) privind protejarea copilului spun că personalul școlar care are astfel de îngrijorări trebuie să alerteze conducerea școlii și, dacă este necesar, să contacteze serviciile sociale sau chiar poliția.

Un sondaj realizat în Aprilie  de YouGov Omnibus a constatat că 40% dintre adulți consideră că elevilor, băieți sau fete, ar trebui să li se permită să poarte orice  doresc. Doar 31% dintre cei chestionați au spus că fetele ar trebui să poată purta fuste sau pantaloni, dar că băieții ar trebui să poarte doar pantaloni.

NATO le explică sîrbilor că în 1999 le-a vrut binele. Stoltenberg: V-am bombardat pentru a vă salva!

Deși mulți oameni din Serbia au „amintiri" neplăcute despre bombardarea NATO din 1999 a țării lor, această acțiune de bombardare a fost făcută tocmai pentru a îi proteja de propriul lor Guvern. Așa a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  aflat la Belgrad. Stoltenberg a răspuns la o serie de întrebări privind bombardamentele și campania NATO împotriva Guvernului fostului Președinte sîrb Slobodan Miloșevici, în cadrul unei întîlniri cu studenții Universității din Belgrad.

„Am subliniat că am făcut acest lucru pentru a proteja civilii și pentru a opri regimul Miloșevici", a spus Stoltenberg, citat de mass-media locală. Astfel, a mai spus el, NATO dorește ca Alianța și Belgradul să „privească în viitor". Stoltenberg a apreciat actuala „relație excelentă" dintre NATO și Serbia, adăugînd că blocul militar "respectă" decizia Belgradului de a nu se alătura Alianței militare. Totuși, el a susținut că NATO dorește să fie „partenerul" Serbiei. Vizita lui Stoltenberg survine la o săptămînă după o escaladare a tensiunilor dintre Belgrad și Pristina, provocată de vizita liderului kosovar in partea de Nord a regiunii separatiste, locuită de sîrbi, care refuză să recunoască autoritatea Pristinei. 

În Martie 1999, NATO a lansat bombardamente aeriene asupra infrastructurii militare sîrbe. Rachetele de croazieră și cu rază lungă au fost folosite pentru a doborî obiective de înaltă apărare, cum ar fi instalații strategice din Belgrad și Priștina. Unul dintre orașele sîrbe cele mai afectate de raiduri a fost Nis. Intervenția militară a NATO în Kosovo a reprezentat o încălcare a dreptului internațional, deoarece nu a avut susținerea Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit unor date oficiale de la Belgrad, aproximativ 2.500 de civili sîrbi au fost uciși și aproximativ 12.500 răniți în cursul celor 11 săptămîni de bombardamente. În 2017, o echipă internațională de avocați a pregătit o acțiune legală în instanță împotriva Alianței Nord Atlantice. Motivul: folosirea uraniului sărăcit, de către NATO, în timpul bombardamentelor din 1999 asupra fostei Iugoslavii.

Noul Preşedinte mexican se gîndeşte la legalizarea drogurilor

Preşedintele ales al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat că va analiza posibilitatea de legalizare a anumitor droguri, în cadrul unei strategii mai largi de combatere a sărăciei şi criminalităţii, transmite Reuters, potrivit agerpres. Lopez Obrador, care îşi va prelua mandatul la 1 Decembrie, a subliniat că o propunere recentă a ministrului Apărării, care sprijină legalizarea marijuanei în scopuri medicale, este importantă.

‘Este important ce a propus. Ar trebui să existe o abordare cuprinzătoare a teribilei probleme a insecurităţii şi violenţei’, a afirmat Duminică Preşedintele ales. El a mai declarat că va lua în calcul şi posibilitatea ca fermierii să primească mai mulţi bani pentru producţia de porumb, ca mijloc de a-i descuraja să cultive mac. Lopez Obrador a discutat, de asemenea, despre o potenţială ‘amnistie’ pentru traficanţii de droguri neviolenţi şi pentru cultivatori. Membri ai echipei sale au declarat anterior că Mexicul va evalua crearea de pieţe legale pentru marijuana şi pentru opiu.

Mexicul este implicat din 2006 într-o luptă condusă de Armată împotriva bandelor de traficanţi de droguri, care s-au scindat în grupări mai mici ce concurează pentru rutele de trafic şi teritoriile de distribuţie. Numărul omorurilor a atins un nivel record în Mexic în 2017, potrivit datelor institutului de statistică INEGI. 

Rusia protestează oficial faţă de reţinerea şi arestarea unor cetăţeni ruşi din Olanda

Ministerul rus de Externe a convocat-o Luni pe ambasadoarea olandeză la Moscova, căreia i-a înmînat o notă de protest faţă de reţinerea şi arestarea unor cetăţeni ruşi, informează Reuters. Ministerul a apreciat că incidentul din Olanda a fost o provocare, potrivit Agerpres.

Olanda a anunţat, Joia trecută, că a dejucat, în Aprilie, o tentativă de atac informatic împotriva Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Suspecţii reţinuţi erau patru presupuşi agenţi ruşi, care au intrat pe teritoriul olandez cu paşapoarte diplomatice şi au parcat un autoturism plin cu echipamente electronice în apropierea sediului din Haga al organizaţiei, cu scopul de a pătrunde de la distanţă în sistemul informatic. OIAC ancheta în perioada respectivă otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia.

India: 34 de eleve, bătute cu beţele pentru că au protestat împotriva hărţuirii sexuale

Un număr de treizeci şi patru de eleve din India cu vîrste cuprinse între 12 şi 16 ani au fost transportate la spital, după ce au fost bătute cu beţe de un grup de băieţi, de mamele lor şi de alte persoane, au anunţat Luni autorităţile, citate de Reuters, potrivit Agerpres. Agresiunea s-a produs Sîmbătă, în exteriorul unui internat din statul Bihar, a precizat Poliţia, în contextul unei serii de agresiuni sexuale în întreaga ţară care au provocat revoltă.

India este cea mai periculoasă ţară din lume pentru femei din cauza riscului de violenţe sexuale şi a sclaviei forţate, potrivit unui sondaj al Thomson Reuters Foundation efectuat în rîndul a circa 550 de experţi în domeniu, care a fost dat publicităţii în Iunie. Anterior, în cursul acestui an, tot în statul Bihar, peste 30 de fete au fost agresate sexual şi torturate într-un adăpost.

Atacul de Sîmbătă a ieşit la iveală Luni din cauza întîrzierii în deschiderea dosarului. Zece oameni, printre care şi patru femei, au fost arestaţi, a declarat şeful Poliţiei din Supaul, Mrityunjay Kumar Choudhary. Fetele au suferit răni minore şi au fost externate din spital în cursul weekendului. Băieţii, cu vîrste cuprinse între 12 şi 16 ani, au intrat Sîmbătă pe un teren din apropierea şcolii din satul Darpakha, aflat la circa 300 km de Capitala satului, Patna, unde fetele se jucau, şi au început să strige comentarii obscene, a spus Choudhary. Băieţii au plecat după ce fetele au protestat, dar au revenit mai tîrziu cu un grup de circa 20 de persoane înarmate cu beţe.

„Băieţii şi-au chemat mamele şi alte persoane din cartier”, a declarat Baidyanath Yadav, şeful districtului Supaul. Femeile mai în vîrstă le-au lovit şi ele pe fete, a spus el. Fetele au revenit la şcoală, unde autorităţile au întărit luni măsurile de securitate, a mai precizat Yadav. Liderul opoziţiei şi fostul vicepremier al statului Bihar, Tejashwi Yadav, l-a acuzat pe Twitter pe actualul lider al administraţiei regionale, Nitish Kumar, că a păstrat „o tăcere vicleană” asupra violenţelor.

Numărul persoanelor decedate în Indonezia a ajuns la 1944

Bilanţul victimelor din Indonezia, rezultate în urma cutremurului de 7,5 grade şi a tsunamiului ce au lovit pe 28 Septembrie, a crescut pînă la 1.944, anunţă The Independent. În week-end, fusese anunţat un număr de 1.763 de persoane decedate şi alte 5.000 date dispărute. În plus, peste 74.000 de persoane nu s-au putut, încă, întoarce la locuinţele lor, la zece zile de la producerea catastrofei, a precizat Agerpres, citînd-ul pe Willem Rampangilei, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Gestionarea Dezastrelor. Aşteptările erau ca Marţi căutările să fie sistate, după care toate cele 5.000 de persoane date dispărute vor fi considerate decedate. Într-un astfel de scenariu, numărul total al victimelor ar ajunge la aproape 7.000.

Despăgubirile primite de un copil de 6 ani, după ce a contractat un herpes la naștere

Un copil în vîrstă de 6 ani din Marea Britanie, care a suferit o leziune cerebrală extrem de gravă după ce a contractat un herpes în maternitatea în care s-a născut, a primit despăgubiri în valoare de 37 de milioane de lire sterline. Imediat după naștere, copilul a contractat virusul Herpes Simplex, care i-a provocat o febră teribilă. Infecția nu a fost detectată la timp, ceea ce a dus la leziuni cerebrale grave. ”A existat o întîrziere de două zile de tratament, care a dus la daune catastrofale ale creierului. Efectele neglijenței au fost tragice”, a arătat o instanță londoneză. După ce familia a dat în judecată clinica, a avut cîștig de cauză, băiatul primind o sumă de bani pe care o va încasa lunar, pentru costurile îngrijirii pe durata a 24 de ore pe toată perioada vieții.

În total, minorul va primi o sumă de peste 37 de milioane de lire sterline, scrie metro.co.uk.

O româncă din Italia a pus pe fugă un hoț

O româncă stabilită în regiunea Mantova din Italia a devenit eroină fără voia ei. Totul după ce a împiedicat un hoţ să fugă cu încasările din localul în care lucrează. Femeia a ripostat şi, în ciuda loviturilor, l-a apucat un picior. Disperat că ar putea fi prins, bărbatul a dat pînă la urmă bir cu fugiţii, doar cu 300 de euro din pradă. Patroana localului e impresionată de curajul româncei, care lucrează acolo de patru ani. Din fericire, românca s-a ales doar cu nişte vînătăi din înfruntarea cu hoţul. Acum, bărbatul e căutat de carabinieri.

Erdogan acuză Arabia Saudită: Să dovedească faptul că jurnalistul dispărut a părăsit Consulatul din Istanbul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, Luni, la Budapesta, că oficialii saudiţi trebuie dovedească faptul că jurnalistul Jamal Khashoggi, care a dispărut săptămîna trecută după ce a intrat în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, a ieşit sau nu din clădirea reprezentanţei diplomatice, informează Agerpres.

„Trebuie să avem un rezultat al acestei investigaţii cît mai curînd posibil. Oficialii Consulatului nu se pot salva spunînd pur şi simplu că el a plecat”, a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul ungar Viktor Orban. „Au multe camere de luat vederi. Dacă el (Jamal Khashoggi) a părăsit Consulatul, de ce ei nu dovedesc asta?”, a întrebat Erdogan. „Nu vom lăsa lucrurile aşa”, a adăugat el. Preşedintele turc a afirmat că au existat numeroase zvonuri şi speculaţii în mass-media în legătură cu soarta lui Khashoggi. „Dorim să rezolvăm această problemă”, a spus el, adăugînd că „este datoria politică şi umanitară” a ţării sale de a soluţiona acest caz. Erdogan, care a afirmat că urmăreşte personal cazul jurnalistului dispărut, a adăugat că Turcia nu are nici un document sau dovadă în legătură cu acest caz.

Jamal Khashoggi, un jurnalist critic faţă de puterea de la Riad care scria în special pentru Washington Post, s-a deplasat pe 2 Octombrie la Consulat pentru demersuri administrative. Potrivit Poliţiei turce, el nu a mai ieşit din sediul Consulatului. Într-un interviu acordat Vineri agenţiei Bloomberg, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a afirmat că Jamal Khashoggi a intrat în Consulat, dar că a ieşit la puţin timp după aceea. El chiar a invitat autorităţile turce „să percheziţioneze” Consulatul. „Nu avem nimic de ascuns”, a subliniat el.

Responsabili turci au declarat Sîmbătă seară că, potrivit primelor elemente ale anchetei, Jamal Khashoggi a fost asasinat în incinta consulatului. Însă Riadul a dezminţit imediat ceea ce a calificat drept afirmaţii „lipsite de fundament”.

Pînă unde merge ”dragostea” față de animale: O asociație pentru drepturile animalelor din Paris le cere oamenilor încetarea „masacrării” șobolanilor

O asociaţie pentru drepturile animalelor a lansat o campanie în zeci de staţii de metrou din Paris, cerîndu-le oamenilor să se abţină de la 'masacrarea' şobolanilor, în contextul măsurilor de combatere a acestor animale care infestează Capitala Franţei şi le produc disconfort locuitorilor, notează Luni Xinhua. Campania a fost lansată de asociaţia Paris Animaux Zoopolis, care îşi propune să apere drepturile tuturor animalelor, indiferent de preferinţele oamenilor faţă de acestea, scrie Agerpres. Posterele afişate în staţiile de metrou prezintă imagini cu şobolani 'drăgălaşi' şi atrag atenţia că aceştia 'sunt fiinţe sensibile', care pot 'să simtă emoţii'. Campania le cere autorităţilor să renunţe la planul de deratizare despre care acestea spun că vizează îmbunătăţirea sănătăţii publice.

'Şobolanii nu ar trebui văzuţi ca sinonimi cu mizeria', a susţinut Philippe Reigne, co-fondator al asociaţiei, explicînd că, în realitate, şobolanii ajută la reducerea cantităţii de gunoaie prin faptul că mănîncă în jur de 7 kg de resturi în timpul vieţii, potrivit publicaţiei The Telegraph. Se estimează că în Paris trăiesc circa 4 milioane de şobolani, numărul lor depăşind cu mult populaţia Capitalei franceze.

Şobolanii pot fi văzuţi mişunînd pe străzi, în parcuri, în staţiile de metrou, mai ales cînd au loc inundaţii sau cînd lucrări majore de infrastructură îi gonesc din locurile lor obişnuite. Imagini cu şobolani infestînd oraşul şi speriind oameni nu sunt deloc neobişnuite pe reţelele de socializare. Autorităţile duc de multă vreme o luptă împotriva acestora, cu diferite mijloace, precum folosirea de capcane şi otravă sau blocarea gurilor de canalizare. La sfîrşitul lui 2016, mai multe parcuri au fost chiar închise pentru a putea fi curăţate mai eficient de populaţia în creştere de şobolani.
Autorităţile au introdus în Ianuarie un plan de combatere a înmulţirii şobolanilor, plan pentru care au alocat 1,7 milioane de euro. Recent, au prezentat rezultatele, arătînd că pînă în Iulie au fost efectuate 4.950 de operaţiuni de deratizare, iar în 200 de parcuri şi 600 de imobile au fost realizate tratamente împotriva şobolanilor.

„Acționați acum, idioților”. Semnal de alarmă serios al comunității științifice pe tema încălzirii globale

Sunt necesare schimbări ''fără precedent" în modul de funcţionare a societăţii pentru limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, sub limita convenită, în caz contrar existînd riscul înmulţirii valurilor de căldură, a furtunilor care provoacă inundaţii sau a secetei din anumite regiuni, se arată Luni într-un raport ONU, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Menţinerea creşterii temperaturii globale la limita de 1,5 grade Celsius şi nu la ţinta de 2 grade Celsius convenită prin Acordul de la Paris din 2015 „ar avea beneficii clare asupra populaţiei şi ecosistemelor naturale”, a arătat Luni Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC), în comunicatul care anunţă publicarea raportului. Experţii spun că planeta se poate menţine sub acest nivel doar dacă, în următorii de 20 de ani, se alocă reducerii poluării 2,5 procente din PIB-ul global. Asta înseamnă 2.400 de miliarde de dolari anual pentru scăderea emisiilor de dioxid de carbon, grăbirea trecerii la energie regenerabilă şi eliminarea aproape completă a folosirii cărbunelui.

Potrivit raportului IPCC, la rata curentă de încălzire globală, temperaturile vor înregistra, cel mai probabil, o creştere de 1,5 grade Celsius în intervalul 2030-2052, după creşterea de un grad peste nivelul epocii preindustriale începînd de la mijlocul anilor 1800. „Probabil oamenii de știință și-ar dori să scrie în majuscule „ACȚIONAȚI ACUM, IDIOȚILOR!”, însă nu pot să spună asta decît cu fapte și numere. Și au făcut asta!”, a declarat Kaisa Kosonen, reprezentantă Greenpeace.
Menţinerea obiectivului la 1,5 grade Celsius va limita creşterea nivelului mărilor sub 0,1 metri pînă în 2100, comparativ cu ţinta de 2 grade Celsius, se menţionează în raport. Acest lucru ar putea reduce inundaţiile, iar persoanele care locuiesc în zonele de coastă, pe insule sau în deltele rîurilor ar avea mai mult timp să se adapteze schimbărilor climatice. Obiectivul menţinerii încălzirii globale sub limita Acordului de la Paris ar contribui la reducerea fenomenului dispariţiei şi extincţiei speciilor şi la impactul asupra ecosistemelor terestre, acvatice de apă dulce şi de coastă, se mai spune în raport. „Orice nivel în plus de încălzire globală contează, în special avînd în vedere că o încălzire de 1,5 grade Celsius sau superioară creşte riscul asociat cu schimbări de lungă durată şi ireversibile, cum ar fi dispariţia anumitor ecosisteme”, precizează în cadrul comunicatului Hans-Otto Pörtner, care conduce unul dintre grupurile de lucru ale IPCC.

Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice s-a reunit săptămîna trecută la Incheon, Coreea de Sud, pentru finalizarea raportului realizat la solicitarea Guvernelor în 2015 şi care evaluează fezabilitatea şi importanţa limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Documentul este considerat principalul ghid ştiinţific referitor la modalitatea de implementare a Acordului de la Paris din 2015 şi destinat responsabililor politici care se vor reuni în cadrul Conferinţei pentru schimbările climatice de la Katowice, Polonia, în luna Decembrie. Pentru menţinerea ratei de încălzire globală la 1,5 grade Celsius emisiile de dioxid de carbon la nivel global vor trebui să scadă cu circa 45% pînă în 2030, în comparaţie cu nivelul din 2010 şi să ajungă la „zero” pînă la mijlocul secolului.

Potrivit raportului, energia regenerabilă va trebui să furnizeze un procent cuprins între 70 şi 85% din electricitate pînă în 2050, în comparaţie cu procentul de 25% din prezent. De asemenea, prin utilizarea tehnologiei de captare şi stocare a carbonului (CCS), cota de energie produsă din gaze naturale va trebui să fie redusă cu 8 procente, iar energia pe bază de cărbune la sub 2 procente. „Raportul arată că ne-au mai rămas la dispoziţie oportunităţi infime pentru a evita prejudiciul de neînchipuit adus sistemului climatic care susţine viaţa aşa cum o ştim”, a spus Amjad Abdulla, membru în boardul IPCC şi negociator principal pentru o alianţă de mici state insulare care riscă să fie inundate o dată cu creşterea nivelului mărilor.

Kim Jong Un, invitat oficial în Rusia. Și un nou summit cu Donald Trump este „destul de aproape”

Oficialii ruşi l-au invitat pe liderul Nord-coreean, Kim Jong-un, să viziteze Rusia, conform purtătorului de cuvînt al Kremlinului, Dmitry Peskov, scrie news.ro, care citează Reuters. Peskov a precizat că data vizitei încă nu a fost stabilită. Preşedintele Sud-coreean, Moon Jae-in, a precizat şi el că liderul Nord-coreean va vizita Rusia în curînd. Anunţul vine după vizita Secretarului de Stat american, Mike Pompeo, la Phenian, pentru a stabili un nou summit între Preşedintele american, Donald Trump şi Kim Jong-un. Pompeo a declarat că ambele părţi sunt „destul de aproape” de a ajunge la un acord privind detaliile unui al doilea summit.