Realitatea internationala pe scurt (9 August 2018)

Din motive religioase, doi părinți din SUA și-au lăsat bebelușul să moară de malnutriție și deshidratare

Doi părinți ultra religioși din Michigan, SUA, și-ar putea petrece tot restul vieții în spatele gratiilor, fără posibilitate de eliberare condiționată, după ce copilul lor a murit pentru că au refuzat să îl ducă la medic, scrie New York Times. Seth Welch și Tatiana Fusari, ambii în vîrtsă de 27 de ani, nu au vrut să ceară ajutorul medicilor din „motive religioase” și pentru că nu aveau încredere în serviciile specializate ale acestora. Ei sunt acum acuzați de crimă și de abuz contra unui minor, după ce fetița lor, Mary, a murit la vîrsta de doar 10 luni din cauza înfometării și deshidratării.

Cei doi au fost șocați să audă acuzațiile care li se aduc și pedeapsa pe care ar putea să o primească, în cazul în care vor fi găsiți vinovați. Procurorii spun că atunci cînd echipajele medicale de urgență au ajuns la casa celor doi au observat că micuța Mary nu avea puls, iar corpul ei prezenta urmele malnutriției, avînd obrajii și ochii trași. Medicii nu au mai putut decît să constate decesul, iar autopsia a arătat că bebelușul a murit din cauza neglijenței părinților ei. Cei doi părinți au recunoscut că fiica lor începuse să scadă în greutate de mai bine de o lună, dar nu au mers cu ea la medic din „motive religioase” și pentru că se temeau că serviciile sociale le vor lua copilul. Welch și Fusari mai au doi copii, în vîrstă de 2, respectiv 4 ani.

Cotidianul moscovit Kommersant a „reușit” doborîrea rublei

Rubla s-a îndreptat spre cel mai slab nivel din Noiembrie 2016, iar acțiunile și obligațiunile rusești s-au prăbușit după ce mass-media locală a publicat textul integral al unui proiect de lege din SUA. Proiectul în cauză urmărește "impunerea unor sancțiuni zdrobitoare" pentru amestecul electoral, potrivit Bloomberg. Rubla a scăzut Miercuri cu 2 procente, pînă la 64,7425 ruble pentru dolar, depășind intervalul de tranzacționare de la începutul lunii Aprilie, după ce ziarul Kommersant din Rusia a publicat textul integral al proiectului introdus săptămîna trecută de un grup de legiuitori. Proiectul de lege include propuneri pentru sancționarea datoriilor suverane noi și a tranzacțiilor bancare.

Demenţa halucinantă a Corectitudinii Politice! Copiii de cinci ani vor lua lecții despre identitatea de gen: „Aveți sexul pe care voi îl hotărîți”

Copiii de cinci ani ar putea fi învățați la școală că ei sunt cei care trebuie să-și „decidă" sexul. Profesorii din întreaga Scoție vor spune copiilor că este de datoria lor să decidă dacă sunt băieți sau fete. Sau dacă „nu le place nici una, nici alta, să decidă" ce doresc să fie. Chiar de la această vîrstă, scrie TheScotsman.com. În conformitate cu proiectul elaborat de către  Sistemul de Educație din Scoția, de consiliile NHS (sistemul de sănătate) și Guvernul scoțian, copiii vor fi învățați la ore că „sexul vostru este cel  pe care îl decideți". Noua programă școlară, care vor intra în vigoare în 2019, menționează: „vi se spune de către un medic cînd te-ai născut. Majoritatea oamenilor sunt informați că sunt un copil de sex masculin (băiat) sau copil de sex feminin (o fată). Oamenii ar putea crede că știu sexul dvs. din cauza hainei pe care o purtați sau a lucrurilor pe care doriți să le faceți. Sunteți însă o persoană unică, știți ce sunteți”.

Politicienii și experții au avertizat însă că planurile riscă să provoace confuzie printre copiii mici înainte ca ei să fie pregătiți să înțeleagă genul și identitatea. Un oficial din partea unui partid conservator scoțian, Liz Smith, a declarat: „Este corect să învățăm copii despre diversitatea de gen și sensul acestor termeni. Cu toate acestea, mulți părinți ar putea considera că este mult prea timpuriu pentru ca ai lor copii să învețe despre aceste lucruri”.

Conform noii programe, copiii vor învăța că toată lumea este egală și că teoriile bazate pe modul în care alții văd genul nu trebuie să limiteze ceea ce ei pot face în viață. În cadrul orelor, profesorii vor da exemple privind stereotipurile de gen, explicînd că atît băieții, cît și fetele pot juca fotbal sau pot coace un tort și că ambele sexe pot plînge sau pot exprima sentimente. Lucru care alimentează temerile părinților că este prea mult devreme ca acești copii mai mici de cinci ani să fie îndoctrinați cu astfel de teorii.

După modelul Ungariei, ministrul italian de Interne va impozita migranții pentru a finanța politici guvernamentale pro familie

Formațiunea populistă Liga, din care face parte ministrul italian de Interne Matteo Salvini, a promis o nouă politică guvernamentală pro familie, pentru a încuraja italienii să aibă mai mulți copii. Planul propus de Liga urmează să fie finanțat parțial din impozitele care ar urma să fie impuse migranților care trimit bani în străinătate. Salvini, care este vicepremier și ministru al Afacerilor Interne, a afirmat dorește ca cuplurile italiene să aibă mai mulți copii în viitor, anunțînd că formațiunea sa va face ca asta să devină o realitate, scrie Il Giornale.

„Am creat un Minister al Familiei pentru a lucra în chestiuni precum  fertilitatea și pe un sistem fiscal care să ia în considerare familii numeroase. La sfîrșitul mandatului, acest Guvern, va fi apreciat mai mult pe baza  numărului de nou-născuți și mai puțin pentru datoria publică”.

Proiectul de lege, care a fost elaborat și prezentat de mai mulți membri ai Ligii încă din luna Martie a acestui an, specifică în mod clar căsătoria dintre un bărbat și o femeie ca temelie a familiei. La începutul acestui an, Biroul italian de Statistică (ISTAT) a publicat cifre care arata o scădere a populației, cu 10 procente, în următoarele decenii, din cauza ratei scăzute a natalității in întreaga țară. Fondurile care urmează să fie alocate pentru noile programe vor proveni, în mare parte, de la o nouă taxă ce va fi impusă migranților care trimit bani în străinătate, și care va reprezenta 3% din totalul banilor trimiși sau cel puțin cinci euro.

Din momentul în care ministrul Salvini a blocat feriboturile de migranți să intre în porturile italiene, popularitatea sa și a formațiunii sale au crescut vizibil în rîndul italienilor. Noua politică guvernamentală a Guvernului de la Roma este similară cu cea adoptată de Ungaria care include sprijinul pentru maternitate, concediul pentru îngrijirea copiilor, scăderea impozitului pe familie și indemnizația pentru locuință.

Cazul Skripal: SUA consideră Rusia responsabilă pentru atacul neurotoxic și vor impune sancţiuni

Administraţia Donald Trump a stabilit că Rusia este responsabilă de atacul neurotoxic comis în Martie în Marea Britanie vizîndu-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal, transmite Departamentul de Stat american, anunţînd că Washingtonul va impune sancţiuni, potrivit mediafax. „Statele Unite au stabilit, în virtutea Legii din 1991 privind controlul armelor chimice şi biologice şi eliminării mijloacelor de război, că Guvernul Federaţiei Ruse a utilizat arme chimice sau biologice prin încălcarea legislaţiei internaţionale sau a folosit arme chimice sau biologice letale împotriva propriilor cetăţeni”, a declarat Miercuri seară Heather Nauert, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat. Administraţia de la Washington va impune sancţiuni Rusiei, care vor intra în vigoare pe 22 August.

Marea Britanie şi alte ţări occidentale din cadrul NATO şi Uniunii Europene au atribuit Rusiei atacul neurotoxic comis pe 4 Martie în orăşelul britanic Salisbury vizîndu-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia Skripal. Cei doi şi-au revenit în urma atacului, dar, o femeie intoxicată în Iulie cu aceeaşi substanţă a decedat.

Administraţia Vladimir Putin a negat orice implicare în acest atac şi a cerut dovezi concrete, propunînd să participe la investigaţie. Moscova a acuzat Guvernul Theresa May de lipsă de transparenţă privind starea celor doi cetăţeni ruşi. Moscova a sugerat în mai multe rînduri că atacul ar putea fi o înscenare care ar avea obiectivul sancţionării Rusiei. Londra susţine că Serghei Skripal şi fiica lui au fost în stare gravă. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a catalogat drept „revoltător” refuzul Marii Britanii de a oferi acces consular la cei doi cetăţeni ruşi. Moscova a cerut dovezi concrete că atacul neurotoxic din Marea Britanie a avut loc. Maria Zaharova, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, a declarat că Rusia are informaţii credibile că în casa din Salisbury a lui Serghei Skripal, unde autorităţile britanice susţin că a avut loc atacul chimic, erau animale. „Unde sunt animalele? În ce stare sunt? Este vorba de creaturi vii; dacă a fost folosită o substanţă chimică de acest gen în casă, aceste creaturi vii ar fi trebuit să fi fost rănite”, a argumentat Maria Zaharova.

Moscova a cerut Londrei să ofere dovezi că atacul chimic din orăşelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizînd că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetăţeni ruşi. „O analiză a tuturor circumstanţelor ne conduce să ne gîndim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice” în atacul neurotoxic din Salisbury. Dacă părţii ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetăţenilor noştri ca rezultat al unei provocări politice majore”, a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

Centrul de cercetare al Armatei britanice a anunţat că nu poate demonstra că substanţa neurotoxică folosită în atacul care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal a fost fabricată în Rusia. Gary Aitkenhead, directorul Laboratorului pentru Tehnologie şi Studii în domeniul Apărării din baza Porton Down, a declarat că nu se poate demonstra că substanţa utilizată în atacul chimic a fost fabricată în Rusia. „Am reuşit să stabilim că este vorba de Noviciok, o substanţă neurotoxică de tip militar. Nu am putut identifica sursa cu precizie, dar am furnizat date ştiinţifice Guvernului, care apoi a coroborat informaţii din alte surse pentru a ajunge la concluziile la care au ajuns”, a afirmat Gary Aitkenhead.

ONU: Războiul din Siria a provocat distrugeri de aproape 400 miliarde de dolari

Războiul care devastează Siria de peste şapte ani a provocat distrugeri estimate Miercuri de ONU la aproape 400 miliarde de dolari (345 miliarde de euro), transmite AFP, potrivit agerpres.Estimarea a fost făcută publică la Beirut, cu ocazia unei întruniri a peste 50 de experţi sirieni şi internaţionali, reuniţi de Comisia Economică şi Socială a Naţiunilor Unite pentru Asia Occidentală (CESAO).Aceasta a estimat ‘volumul distrugerilor’ la peste 388 miliarde de dolari (334 miliarde de euro), cifră care nu include ‘pierderile umane’ – persoanele ucise sau pierderile de oameni calificaţi din cauza deplasărilor de populaţie.Mai mult de jumătate din locuitorii Siriei s-au refugiat din ţară sau în interiorul ei în ultimii şapte ani, în timp ce conflictul a făcut peste 350.000 de morţi.Un raport complet privind impactul celor şapte ani de război urmează să fie publicat în luna Septembrie, a indicat CESAO.

Număr record de femei care candidează pentru Congresul american şi posturi de guvernator

Un număr record de femei se află în cursă pentru a intra în Congresul american în Noiembrie, cînd vor avea loc alegerile la mijloc de mandat, o evoluţie ce survine după un an marcat de mişcarea #MeToo şi de activism împotriva Preşedintelui Donald Trump, notează Miercuri AFP, potrivit agerpres. După o nouă serie de alegeri primare Marţi seară, mai mult de 180 de femei vor încerca să cîştige un loc în Camera Reprezentanţilor a Congresului federal. ‘Este oficial, am bătut recordul de femei nominalizate sub stindardul marilor partide pentru Cameră’, a salutat centrul de studii specializate Center for American Women and Politics (CAWP), amintind că recordul anterior era de 167.

‘Un alt record: 2018 numără cele mai multe femei nominalizate pentru alegerile pentru posturile de guvernator’, cu cel puţin 11 candidate după alegerile primare de Marţi, a menţionat CWAP. ‘Precedentul record, stabilit pentru prima oară în 1994, era de 10’, a indicat acelaşi centru independent, pe Twitter. Potrivit CAWP, recordul fusese depăşit încă de la 1 Iunie în ce priveşte numărul candidatelor pentru Senatul SUA: 42 (24 candidate democrate şi 18 republicane), faţă de 40 în 2016. ‘Femeile nu doar că au bătut recordul de candidaturi pentru Senatul american în acest an. Ele sunt, în plus, în competiţie într-unele din cele mai strînse curse ale acestui ciclu electoral’, nota atunci directoarea CAWP, Debbie Walsh.

De remarcat şi că mai multe candidate cu şanse bune de a cîştiga provin din rîndurile unor minorităţi încă subreprezentate în Congres. Printre ele, democrata Rashida Tlaib din Michigan ar putea fi una din primele femei musulmane în Camera Reprezentanţilor. Cîteva amerindiene (‘Nici o femeie amerindiană nu a fost aleasă vreodată în Congres’, sublinia CWAP) sunt la rîndul lor în cursă.

Acest val de candidate are loc la mijlocul Preşedinţiei lui Donald Trump, a cărui instalare la Casa Albă a coincis cu o manifestaţie istorică în apărarea drepturilor femeilor, Women’s March, în Ianuarie 2017. Recordul de candidate punctează de asemenea mai multe luni de acuzaţii în cascadă de hărţuire şi de viol la adresa unor personalităţi.

Amnesty International acuză ţările din Uniunea Europeană pentru numărul mare de migranţi morţi în Marea Mediterană

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat ţările din Uniunea Europeană pentru numărul mare de migranţi morţi în Marea Mediterană pînă în această Vară, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres. Sprijinul UE pentru paza de coastă libiană în prevenirea plecărilor de migranţi de pe ţărmurile Nord-africane către Europa şi întoarcerea ambarcaţiunilor în Libia ”contribuie ca ruta Mediteranei centrale să devină mai periculoasă pentru refugiaţi şi migranţi, şi salvarea pe mare să fie nesigură”, a afirmat Amnesty International într-un raport.

”Unele decese pe mare pe parcursul acestei rute periculoase sunt inevitabile, atît timp cît traficanţii îi forţează pe oameni să călătorească în ambarcaţiuni nesigure şi supraaglomerate, fără hrană şi fără apă, fără echipament de siguranţă şi fără combustibil suficient la bord”, se mai spune în raportul organizaţiei publicat miercuri la Londra. ”Recenta creştere a numărului de morţi pe mare nu poate fi totuşi considerată drept o nenorocire inevitabilă”, a afirmat organizaţia, vizînd noul Guvern populist de la Roma.

Italia a refuzat accesul în porturile sale pentru mai multe ambarcaţiuni avînd la bord migranţi salvaţi pe mare şi a reţinut nave aparţinînd unor organizaţii neguvernamentale. Malta a acţionat în mod similar. Acest fapt ”a făcut sistemul de căutare şi salvare nesigur, imprevizibil şi punitiv”, este de părere Amnesty. În timp ce mai puţine persoane reuşesc să ajungă în Europa pe aşa-zisa rută centrală către Italia, mai multe se îneacă în mare. Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM), aflată în subordinea ONU, a indicat un record total lunar de 564 de morţi în Iunie şi alţi 157 în Iulie. Pe toată întinderea Mării Mediterane au murit 1.514 migranţi, fiind cea mai periculoasă rută marină de tranzit din acest an.

Italia: Scandal după un anunţ despre ţigani făcut într-un tren pe ruta Milano-Cremona-Mantua

Compania feroviară italiană Trenord a identificat-o pe angajata care a făcut un anunţ scandalos împotriva ţiganilor Marţi într-un un tren pe ruta Milano-Cremona-Mantua după o anchetă internă, au declarat Miercuri surse ale companiei pentru agenţia de presă ANSA, potrivit agerpres. Potrivit pasagerilor, o voce feminină le-a cerut pasagerilor prin difuzor să nu le dea bani ‘hărţuitorilor’, adăugînd: ’Ţiganii să coboare la următoarea staţie pentru că ne călcaţi deja pe nervi!’ Acum angajata în cauză riscă măsuri disciplinare, care ar putea merge pînă la concediere, a anunţat compania. Incidentul are loc în contextul în care noul Guvern italian intenţionează să efectueze un recensămînt al comunităţilor de ţigani pentru a-i expulza pe toţi cei care se află în mod ilegal în ţară.

Cum a ajutat o cireadă de vaci la prinderea unui bărbat urmărit de Poliție

Ajutor prețios și dezinteresat pentru polițiștii din Florida, care erau în toiul nopţii pe urmele unui fugar. Suspectul a fost încolțit de o cireadă de vite, numai bine ca agenţii să îl poată încătuşa. Din vremuri îndepărtate, de cînd aceste animale sunt crescute pentru carne și lapte sau pentru tracțiune, oamenii mînă vaci. Dar, în Florida, cîteva cornute au fost cele care au mînat un individ. Este deznodămîntul unei urmăriri începute de Poliţie. Şoferul unui SUV în care se aflau 3 suspecţi a pierdut controlul volanului și mașina s-a oprit într-un şanţ, pe marginea unui drum de ţară, lîngă o pășune.

În imaginile filmate cu o cameră cu infraroşu din elicopterul Poliţiei, sunt văzute trei persoane care coboară din vehicul şi încearcă să scape cu fuga. Spre ghinionul lor, în apropiere se afla o mică cireada, aproximativ 15 -16 cornute. Iar întreaga agitaţie le-a atras atenţia. Numai că văcuţele nu s-au speriat, ci s-au luat după unul dintre suspecţi, care fugea de mînca pămîntul. Pînă la urmă, l-au încolţit lîngă un gard de lemn. Iar poliţiştii l-au ridicat imediat pe fugar. (Sursa: Pro TV.ro)

Război între Israel și Fîșia Gaza. O mamă și fetița ei au fost ucise într-un raid     

Hamasul a tras Miercuri aproximativ 70 de rachete din Fîşia Gaza către Israel, potrivit Armatei israeliene care a ripostat prin raiduri aeriene în care au fost omorîte trei persoane, informează AFP. Aviaţia a vizat 12 baze „teroriste” ale mişcării islamiste palestiniene Hamas, care controlează enclava, potrivit unui comunicat al Armatei israeliene, conform AFP, citat de Agerpres.

O tînără palestiniană şi fetiţa sa de 18 luni au fost ucise în raid,  a declarat serviciul palestinian de sănătate din acest teritoriu, transmite AFP. Enas Khammash, 23 ani, şi fiica sa, Bayan, 18 luni, şi-au pierdut viaţa într-un raid efectuat în centrul Fîşiei Gaza, iar soţul acestei femei, care era însărcinată, a fost rănit, a indicat acest serviciu. Televiziunile israeliene au difuzat totodată imagini cu o casă şi mai multe maşini avariate în această localitate.

Tirurile palestiniene cu rachete s-au produs a doua zi după ce doi membri ai Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, braţul armat al mişcării Hamas, au fost ucişi într-un atac israelian în Nordul Fîşiei Gaza. Hamas a ameninţat că se va răzbuna. Potrivit presei israeliene, Comandamentul Armatei a admis ulterior că atacul contra Hamas a fost decis după ce Armata a estimat „din greşeală” că tirurile asupra unor soldaţi proveneau din acea direcţie. Hamas a precizat că luptătorii ucişi participau la un exerciţiu şi că lovitura s-a produs într-un moment în care înalţi responsabili ai mişcării erau în vizită în respectivul sector. Această creştere bruscă a tensiunii intervine într-un moment în care Israelul şi Hamas discută indirect despre un posibil armistiţiu, prin intermediul Egiptului şi al ONU. (Sursa: Agerpres)