Realitatea internationala pe scurt (8 Iulie 2019)

Noua Democraţie a cîştigat alegerile legislative anticipate din Grecia. Syriza îşi recunoaşte înfrîngerea

Partidul Conservator grec Noua Democraţie (ND), condus de Kyriakos Mitsotakis, a cîştigat alegerile legislative anticipate desfăşurate Duminică în Grecia, devansînd formaţiunea de stînga Syriza a actualului premier Alexis Tsipras, arată un sondaj publicat la ieşirea de la urme, transmite AFP, potrivit agerpres. Conform acestui sondaj, Noua Democraţie a obţinut circa 40% din voturi, iar Syriza circa 28,5%. Pe locul trei vine formaţiunea de centru-stînga Mişcarea Schimbării (KINAL), cu 6-8%, urmată de comuniştii din partidul KKE, cu 5-7%. Mai multe alte partide mai mici se află sub pragul de 3%, inclusiv formaţiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii.

Dacă aceste rezultate se vor confirma după numărarea voturilor, partidul lui Kyriakos Mitsotakis (fiul fostului premier Konstantinos Mitsotakis) ar putea forma singur o majoritate în Legislativ, ceea ce i-ar permite alcătuirea unui Guvern de dreapta care nu ar avea nevoie de alianţe cu alte formaţiuni. Un reprezentant al partidului Syriza, Panos Skourletis, a recunoscut înfrîngerea formaţiunii sale. ”Avem o victorie clară pentru Noua Democraţie. Să vedem cum o vor folosi”, a spus acesta la postul naţional de televiziune.

Pierderea scrutinului de către partidului lui Tsipras era una aşteptată, actualul premier fiind acuzat că şi-a ”trădat” electoratul prin acceptarea măsurilor de austeritate impuse de instituţiile europene şi de creditorii internaţionali, deşi cînd a ajuns la putere, în 2015, el a promis că va pune capăt austerităţii. Tsipras a convocat atunci şi un referendum, la care electoratul a respins la îndemnurile sale condiţiilor impuse de creditorii internaţionali pentru salvarea economiei Greciei, condiţii pe care însă după referendum el le-a aplicat în mare parte.

Iranul a anunţat oficial începerea îmbogăţirii mai avansate a uraniului

Iranul a anunţat oficial, Duminică, începerea îmbogăţirii mai avansate a uraniului, peste concentraţia de 3,67% convenită prin acordul din 2015 cu puterile internaţionale. Este a doua încălcare a acordului, după ce Teheranul a confirmat săptămîna trecută că a depășit limita de 300 de kilograme a rezervelor de uraniu slab îmbogățit. “Vom îmbogăţi uraniu după necesităţi. (...) În prezent nu avem nevoie să îmbogăţim uraniu necesar reactorului de la Teheran”, a precizat Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvînt al Organizaţiei Iraniene pentru Energia Atomică, într-o conferinţă de presă.

Cu aceeaşi ocazie, Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de Externe, a declarat că Iranul îşi va reduce în continuare, la fiecare 60 de zile, angajamentele asumate în 2015, dacă semnatarii înţelegerii nu iau măsuri de protecţie împotriva sancţiunilor americane.

Statele Unite s-au retras unilateral, în mai anul trecut, din acordul semnat alături de Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania, prin care sancţiunile împotriva Iranului fuseseră suspendate în schimbul îngheţării programului nuclear iranian. Înainte de anunţul făcut Duminică de Ali Rabei, purtător de cuvînt al Guvernului de la Teheran, Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, afirmase că a convenit cu omologul său iranian, Hassa Rouhani, să caute posibilităţi pentru reluarea dialogului privind problema nucleară.

Araghchi a susţinut că ţara sa a aşteptat timp de un an o soluţie diplomatică, însă fără nici un rezultat. Înainte de acordul din 2015, Iranul producea uraniu de concentraţie 20% pentru un reactor atomic din Teheran şi de 5% pentru centrala nucleară de la Bushehr. Concentraţia necesară pentru armele atomice este de 90%, însă atingerea acestui nivel pornind de la 20% este relativ rapidă, arată DPA. Ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, membru al Cabinetului de securitate al premierului Benjamin Netanyahu, a apreciat că Iranul acţionează în direcţia producerii unei arme nucleare.

Macron condamnă Iranul pentru încălcarea prevederilor Acordului Nuclear

Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat Duminică Iranul pentru încălcarea prevederilor Acordului Nuclear semnat în 2015 prin decizia de a crește concentrația uraniului îmbogățit, relatează Reuters, potrivit mediafax. Emmanuel Macron a reiterat termenul limită de 15 Iulie pentru reluarea dialogului cu omologul său iranian Hassan Rouhani privind Acordul Nuclear.

Inspectorii AIEA urmăresc îndeaproape evoluția evenimentelor din Iran

Inspectorii ONU pentru activitate nucleară aflați în Iran urmăresc îndeaproape evoluția evenimentelor legate de încălcarea Acordului Nuclear și vor raporta în momentul în care uraniul îmbogățit va fi prelucrat la un nivel de puritate mai mare decît cel permis, relatează Reuters, potrivit mediafax. „Suntem la curent cu anunțul Iranului privind concentrația uraniului îmbogățit”, a declarat un purtător de cuvînt al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. „Inspectorii din Iran vor raporta la centru după ce verifică evoluția evenimentelor”, a adăugat purtătorul de cuvînt.

China nu este interesată de un război diplomatic cu Marea Britanie, susține ambasadorul chinez la Londra

China nu este interesată de un război diplomatic cu Marea Britanie, însă respinge „mentalitatea de Război Rece” afişată de unii politicieni britanici cu privire la Hong Kong, a informat ambasadorul Chinei la Londra, Liu Xiaoming, conform Reuters, potrivit agerpres. China şi Marea Britanie sunt implicate într-un conflict din cauza protestelor masive din Hong Kong faţă de un proiect de lege, acum suspendat, care ar permite extrădarea infractorilor în China. Ambasadorul Liu Xiaoming a declarat pentru BBC, după ce a fost întrebat dacă Beijingul va interveni direct, că ţara sa rămîne fidelă acordului„o ţară, două sisteme” şi că este încrezător că Hong Kong va putea rezolva situaţia. El a afirmat că Guvernul britanic se amestecă în politica internă din Hong Kong şi încearcă să „obstrucţioneze procesul legal”.

Liu a fost convocat la Ministerul britanic de Externe mai devreme în această săptămînă după ce a declarat că Marea Britanie ar trebui să stea departe de Hong Kong. „Nu suntem interesaţi de un război diplomatic cu Marea Britanie… Încă suntem loiali acestei epoci de aur între cele două ţări”, a afirmat el, adăugînd însă că limbajul folosit de unii politicieni britanic reprezintă „limbaj care aparţine mentalităţii Războiului Rece”. Recent, Marea Britanie se află sub presiune din partea SUA de a interzice gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei să contribuie la reţeaua 5G a ţării din cauza suspiciunilor că ar putea colabora cu Guvernul chinez.

Liu a afirmat că poate promite „100%” că Huawei nu colaborează cu Guvernul chinez. „Huawei este o companie bună, este lider pe piaţa 5G. Cred că dacă veţi respinge Huawei, veţi rata oportunităţi enorme. Cred că ar fi vorba de o cooperare din care ambele părţi vor avea de cîştigat, ei nu sunt aici pentru a spiona”, a declarat Liu.

Noi probleme pentru Salvini: Zecile de migranţi de pe nava Alex au debarcat în portul italian Lampedusa

Un grup de 41 de migranţi salvaţi de nava Alex au debarcat în portul italian Lampedusa, la o zi după ce căpitanul navei a ignorat decizia Guvernului italian de a interzice accesul navelor cu migranţi în porturile italiene, relatează BBC, scrie news.ro. În ciuda avertizărilor, nava Alex a ajuns în portul italian Sîmbătă „din cauza condiţiilor de igienă intolerabile” de la bord. Migranţii au ajuns pe uscat după mai multe ore de aşteptare.

Ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, a promis anterior că nu va permite migranţilor să debarce. „Am văzut că Guvernul german mi-a trimis o scrisoare prin care îmi cer să redeschid porturile şi să permit migranţilor să debarce. Nu, nu, nu, cu siguranţă nu”, a afirmat el într-un videoclip pe Facebook. Anul trecut, Salvini a închis porturile italiene pentru navele care salvează migranţi, iar Italia a introdus amenzi pentru oricine intră în apele sale teritoriale fără aprobarea autorităţilor.

Organizaţia umanitară Mediterranea, cea care deţine nava Alex, a postat o imagine cu grupul de migranţi debarcînd. Autorităţile italiene au urcat la bordul Alex la scurt timp după miezul nopţii pentru a anunţa că vor captura nava şi vor deschide o investigaţie privind căpitanul ambarcaţiunii, a precizat Mediterranea. Organizaţia de caritate informase anterior că membrii echipajului sunt extenuaţi şi că ei trec „printr-o situaţie suprarealistă” iar prelungirea aşteptării reprezintă „o cruzime care nu este necesară”. Italia este una dintre principalele destinaţii pentru migranţii care încearcă să ajungă în Europa prin ruta Nord-africană, majoritatea venind din Libia.

SUA cer Germaniei să sprijine lupta anti-jihadistă din Siria cu trupe terestre

SUA au cerut Germaniei să sprijine lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) cu trupe terestre pentru susţinerea Forţelor democratice siriene (SDF) conduse de kurzi în Nord-Estul Siriei, relatează dpa, potrivit agerpres.

James Jeffrey, trimis special al SUA pentru Siria şi coaliţia anti-SI, vrea ca Guvernul german să trimită instructori, experţi în logistică şi tehnicieni din cadrul Bundeswehr.

„Vrem ca militarii din Germania să-i înlocuiască parţial pe soldaţii noştri”, a declarat Jeffrey pentru dpa şi săptămînalul german Welt am Sonntag. El a spus că aşteaptă răspunsul pînă la sfîrşitul lunii. Forţele americane susţin alianţa SDF care include miliţia kurdă YPG şi alte grupuri rebele. În Martie, forţele SDF au cucerit ultimul bastion al SI în Siria, deşi islamiştii radicali ai grupării au rămas activi „în subteran”.

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat în Decembrie intenţia de a-i retrage pe toţi cei 2.000 de militari americani din Nord-Estul Siriei. El a dat mai tîrziu înapoi şi a spus că circa 400 vor rămîne pentru a stabiliza regiunea kurdă, care se află la frontiera dintre Irak şi Siria. SUA încearcă de atunci să asigure mai mult sprijin din partea celor 80 de state aliate în coaliţia anti-SI, inclusiv a Germaniei, în contextul în care forţele SUA încep să se retragă.

Germania a susţinut coaliţia anti-jihadistă din afara Siriei, furnizînd avioane de recunoaştere Tornado şi o aeronavă de realimentare cu combustibil din Iordania, precum şi instructori militari în Irak.

Cel puţin 14 morţi şi 140 de răniţi în urma unui atentat în provincia afgană Ghazni

Talibanii au detonat Duminică un automobil-capcană în provincia Ghazni din centrul Afganistanului, transmite Reuters. Explozia a ucis cel puţin opt membri ai forţelor de securitate afgane şi şase civili au rănit peste 140 de persoane, conform unor oficiali guvernamentali, potrivit agerpres. Printre victime se află şi copii – unul ucis şi cel puţin 27 răniţi, potrivit autorităţilor medicale; un oficial de specialitate a declarat că bilanţul s-ar putea agrava.

Talibanii au revendicat atentatul, care a avut loc în apropierea sediului Directoratului Naţional pentru Securitate (DNS) din oraşul Ghazni, la o oră de vîrf. „Zeci de agenţi ai DNS au fost ucişi sau răniţi”, a afirmat într-un comunicat un purtător de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. Atacul a avut loc cu numai cîteva ore înainte de începutul unei întîlniri în Qatar între delegaţi ai talibanilor şi ai Guvernului de la Kabul, în cadrul eforturilor diplomatice de soluţionare a conflictului din Afganistan. Talibanii au refuzat de mai multe ori să discute cu reprezentanţi ai Guvernului, dar au acceptat în cele din urmă un dialog direct, cu condiţia să se considere că oficialii participă în nume personal. La întîlnirea de la Doha, organizată de Germania şi Qatar, participă circa 60 de personalităţi afgane. Marţi urmează o nouă întrevedere între reprezentanţi ai talibanilor şi ai Statelor Unite.

Ambasadorul britanic la Washington afirmă despre Administrația Trump că este ”ineptă” şi ”unică în disfuncţionalitatea sa”

Administraţia lui Donald Trump este „ineptă” şi „unică în disfuncţionalitatea sa”, apreciază ambasadorul britanic în SUA, Kim Darroch, potrivit unor telegrame diplomatice care au fost publicate de Mail on Sunday, relatează AFP, scrie agerpres.

Diplomatul ar fi afirmat că Preşedinţia lui Trump este susceptibilă „să se prăbuşească în flăcări” şi „să se încheie în dizgraţie” în memoriile şi rapoartele sale transmise Londrei, potrivit săptămînalului. „Nu credem cu adevărat că această Administraţie va deveni substanţial mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin divizată, mai puţin stîngace şi ineptă din punct de vedere diplomatic”, scrie Kim Darroch într-unul din mesajele sale, potrivit Mail on Sunday. Preşedintele american este „instabil” şi „incompetent”, a mai estimat diplomatul în vîrstă de 65 de ani.

Un alt memoriu privind vizita de stat controversată efectuată luna trecută de Trump la Londra precizează că Preşedintele american şi echipa sa au fost „seduşi”, dar că, în pofida a tot, Marea Britanie ar putea să nu-şi păstreze prea mult timp imaginea bună, întrucît „America este mereu pe primul plan”. Ambasadorul mai scrie că informaţiile privind „haosul şi luptele feroce” care agită Casa Albă – „fake news” potrivit lui Donald Trump – sunt „în cea mai mare parte adevărate”.

Kim Darroch este unul dintre diplomaţii cei mai experimentaţi în post la Washington, unde a ajuns în Ianuarie 2016, înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Potrivit Mail on Sunday, telegramele intrate în posesia presei, cel mai probabil divulgate de un funcţionar britanic, acoperă o perioadă care începe în 2017.

Într-un mesaj mai recent, datat 22 Iunie, Darroch critică politica Preşedintelui american privind Iranul, care a suscitat temeri privind un conflict armat. Potrivit diplomatului, Trump a avut pe acest subiect poziţii „incoerente”, „haotice”. Iar faptul că ar fi renunţat în ultimul moment la un bombardament aerian asupra regimului de la Teheran drept represalii după ce o dronă americană a fost doborîtă, invocînd faptul că 150 de iranieni riscau să fie ucişi, este un argument care „nu ţine”. „A fost mai probabil din cauză nu a fost niciodată complet convins de această soluţie şi era îngrijorat de cum această schimbare faţă de una din promisiunile din campania din 2016 va fi percepută în 2020”, a apreciat Darroch, făcînd referire la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Ministerul britanic al Afacerilor Externe nu a contestat veridicitatea acestor telegrame diplomatice. „Britanicii au dreptul să aştepte ca ambasadorii noştri să le furnizeze miniştrilor noştri evaluări oneste privind politicienii din ţările în care sunt detaşaţi. Opiniile lor nu sunt neapărat şi cele ale miniştrilor sau Guvernului nostru”, a precizat un purtător de cuvînt. „Echipa noastră de la Washington are relaţii solide cu Casa Albă şi fără îndoială vor rezista unor astfel de comportamente meschine”, a mai spus purtătorul de cuvînt despre eventualele consecinţe ale acestei scurgeri de informaţii confidenţiale.

Episcopii catolici polonezi denunţă ”îndoctrinarea LGBT” exercitată de grupul Ikea

Episcopii catolici polonezi au denunţat „îndoctrinarea LGBT” exercitată, potrivit lor, de grupul suedez Ikea, şi au luat apărarea unui salariat recent concediat care s-ar fi opus acestui lucru cu citate din biblie, relatează AFP, scrie agerpres. Potrivit Ikea, angajatul a făcut „afirmaţii discriminatorii” după publicarea într-un e-mail intern al grupului a unui articol care prezenta politica de toleranţă de la Ikea, cu prilejul Zilei mondiale împotriva homofobiei şi transfobiei celebrată pe 17 Mai.

„Din punct de vedere al legii şi în special al etichetei şi al bunului simţ, este inadmisibil să-l ataci pe angajatul de la Ikea care a refuzat îndoctrinarea LGBT la locul de muncă”, au scris episcopii într-un comunicat publicat pe site-ul Episcopiei din Polonia. Potrivit grupului, afirmaţiile fostului salariat au putut „ofensa demnitatea membrilor comunităţii LGBT”, în contextul în care politica sa este „de a nu tolera discriminarea şi atitudinile de excluziune”.

Bărbatul, identificat de presă sub numele Tomasz K., a citat în e-mailuri şi afirmaţiile sale pasaje din Vechiul Testament, printre care şi unul din Levitic cu mesajul că homosexualii „vor fi omorîţi şi sîngele lor întors asupra lor”. Episcopii membri ai Consiliului episcopal l-au „felicitat pe Tomasz K. pentru curajul său de a profesa şi apăra credinţa în viaţa cotidiană”, o atitudine „demnă de recunoştinţă şi exemplară”. Prelaţii au evocat cu acest prilej sentimente de „dezgust, tristeţe, preocupare pentru viitor şi chiar de insecuritate”, provocate, potrivit lor, de activişti LGBT şi de jurnaliştii care îi susţin. Ei au denunţat cu acest prilej şi „atitudinea a numeroşi profesori marcaţi de propaganda LGBT”. „Ne rugăm lui Dumnezeu să ne protejeze împotriva abjecţiei”, au insistat episcopii catolici din Polonia, ţară considerată foarte credincioasă. Tomasz K. şi-a anunţat intenţia de a sesiza Justiţia în cazul său.