Realitatea internationala pe scurt (3 Septembrie 2018)

Armele care ar fi cauzat îmbolnăvirile misterioase ale unor diplomați americani în Cuba și China

Armele cu microunde ar fi cauza unor afecțiuni misterioase la o serie de diplomați americani din Cuba și China, este rezultatul unui studiu publicat recent, relatează The Guardian. Medici și oameni de știință suspectează tot mai mult atacuri cu arme cu microunde în cazul îmbolnăvirilor misterioase a peste 30 de persoane, diplomați americani și rude ale acestora, în Cuba și China, relatează The Guardian, citînd The New York Times. Victimele au acuzat sunete ascuțite în casele sau camerele de hotel, urmate de simptome precum greață, durere severe de cap, oboseală, amețeli, insomnii, pierderi de auz.

Un alt studiu, publicat în luna Martie în Journal of the American Medical Association, de o echipă medicală care a examinat 21 de persoane din cele afectate, nu menționa armele cu microunde. Însă Douglas H. Smith, principalul autor al studiului recent, a declarat pentru The New York Times că armele cu microunde reprezintă principalul suspect în acest caz. “Toată lumea era relativ sceptică la început”, a declarat cercetătorul, adăugînd: “dar acum toată lumea este de acord că a fost ceva acolo”. În plus, echipa de cercetători a precizat și că cei afectați cel mai probabil au suferit leziuni pe creier. Cu toate acestea, în studiu nu a fost precizat un autor anume al atacurilor, iar FBI-ul și Departamentul de Stat american nu au indicat în mod public armele cu microunde drept sursa apariției simptomelor la diplomații americani.

Cuba a negat orice rol în incident încă din toamna anului 2017. Chiar și-așa, scandalul a produs o ruptură diplomatică între Statele Unite și Cuba. Potrivit sursei citate, cercetătorul american Allan Frey a descoperit în 1960 că microundele pot fi percepute ca sunete de creierul uman. Acest lucru a dus, ulterior, la dezvoltarea unei noi ramuri de cercetare militară, atît în SUA, cît și în Uniunea Sovietică. 

Un oligarh rus a fost tatonat de către FBI

FBI şi Departamentul de Justiţie au încercat să abordeze un celebru oligarh rus în perioada 2014-2016 pentru a-l transforma în informator pentru Washington, relatează New York Times. Este vorba despre multimiliardarul Oleg Deripaska, unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri ruşi cu legături puternice la Kremlin. Deripaska se numără printre clienţii fostului şef de campanie a lui Trump, Paul Manafort, găsit vinovat recent pentru evaziune fiscală. Oligarhului rus i s-ar fi propus să ofere informaţii despre un potenţial amestec al Rusiei în campania electorală, însă acesta a refuzat.

Dispariție suspectă a unui co-fondator WikiLeaks

Poliţia norvegiană anchetează dispariţia unui co-fondator WikiLeaks. Este vorba despre un expert olandez în securitate cibernetică, asociat al lui Julian Assange. Bărbatul a fost văzut ultima dată în August, în Nordul Norvegiei. Poliţia a refuzat să lanseze vreo ipoteză, după ce WikiLeaks a anunţat, pe Twitter, despre "dispariţia stranie" a acestuia. A plecat de la hotelul în care era cazat, într-un orăşel turistic, şi de două săptămîni nu se mai ştie nimic de el. Potrivit WikiLeaks, expertul informatic ar fi avut un bilet de avion şi trebuia să ajungă într-un aeroport aflat la 700 de kilometri distanţă. Călătoria cu trenul între cele două oraşe ar fi trebuit să dureze10 ore.

Jurnalişti Reuters condamnaţi în Myanmar la 7 ani de închisoare

Doi reporteri ai agenţiei de ştiri Reuters, care investigau masacrul musulmanilor Rohingya, au fost condamnaţi la 7 ani de închisoare în Myanmar pentru violarea de secrete de stat. Cei doi jurnalişti - Wa Lone, în vîrstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vîrstă de 28 de ani - au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare de către o instanţă din Myanmar, fiind acuzaţi că au obţinut documente secrete de stat cu intenţia de a afecta securitatea naţională. Cei doi reporteri au fost arestaţi anul trecut pentru încălcarea legii privind secretul de stat.

La momentul arestării lor, în luna Decembrie a anului trecut, reporterii lucrau la o anchetă privind uciderea a zece musulmani Rohingya într-un sat din Vestul statului Rakhine, în timpul unei intervenii militare despre care agenţiile ONU au spus că a dus la strămutarea a 700.000 de Rohingya în Bangladesh, scrie news.ro. Reporterii au spus că au fost arestaţi aproape imediat după ce au primit nişte documente într-un restaurant din Nordul Yangon de la doi poliţişti pe care nu îi cunoşteau.

În luna Aprilie, căpitanul de Poliţie Moe Yan Neing a depus mărturie că un ofiţer a cerut subordonaţilor să îi dea documente secrete lui Wa Lone pentru a-l prinde pe reporter. După această audiere, Moe Yan Neing a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a încălcat disciplina impusă în Poliţie şi a vorbit cu Wa Lone. Scriitori, jurnalişti şi activişti ai drepturilor omului din întreaga lume au făcut front comun pentru cei doi reporteri închişi, iar ONU şi oficiali ai mai multor ţări vestice au cerut eliberarea lor.

Gafă incredibilă: Radioul public israelian a difuzat o operă a compozitorului preferat al lui Hitler

Radioul public israelian şi-a cerut scuze pentru că a încălcat un tabu, difuzînd un fragment al operei “Amurgul Zeilor” a compozitorului german Richard Wagner. O reprezentantă a postului de radio a precizat că difuzarea fragmentului a fost o greşeală, ea amintind că instrucţiunile din cadrul radioului israelian sunt aceleaşi de mulţi ani: muzica lui Wagner nu trebuie să fie difuzată. Ea a subliniat, într-un comunicat, durerea pe care difuzarea acestei muzici o poate aduce supravieţuitorilor Holocaustului. „Ne cerem scuze de la ascultătorii noştri. Responsabilul emisiunii muzicale a greşit cînd a difuzat această bucată”, a adăugat purtătoarea de cuvînt.

Wagner, ale cărui compoziţii din secolul al XIX-lea, grandioase şi naţionaliste, cuprind elemente antisemite, misogine şi idei privind puritatea rasială, a fost compozitorul preferat al lui Adolf Hitler. În Israel nu există o lege care să interzică muzica lui Wagner să fie interpretată, însă orchestrele şi sălile de spectacole refuză să introducă compoziţiile lui în repertorii pentru a nu fi criticate de public.

Proteste şi incendii la un centru de detenţie pentru imigranţii din Australia

Proteste şi incendii au izbucnit la un centru de detenţie pentru imigranţi în Sud-Vestul Australiei în urma tentativei de suicid comise de un tînăr solicitant de azil irakian, au anunţat, Luni, autorităţile australiene, citate de dpa, potrivit agerpres.  Solicitantul de azil irakian, în vîrstă de 22 de ani, este spitalizat în stare gravă după ce a încercat să se sinucidă în centrul de detenţie pentru imigranţi Yongah Hill, situat la 90 de kilometri Nord-Est de oraşul Perth (Sud-Vestul Australiei). ”Un deţinut de la Yongah Hill a fost dus la spital noaptea trecută şi în prezent primeşte asistenţă medicală adecvată. Nu putem face alte comentarii despre cazuri individuale”, a precizat Forţa frontalieră australiană într-o declaraţie.

Tînărul, care în trecut a suferit de afecţiuni psihice, a fost găsit spînzurat în celula sa la scurt timp după ce a fost externat, el fiind spitalizat după ce îşi tăiase încheieturile mîinilor în cursul dimineţii, a explicat avocatul său, Ian Rintoul. Solicitantul de azil irakian a mai încercat să îşi ia viaţa de două ori în ultimele două săptămîni. Forţa frontalieră australiană a confirmat că există ”turbulenţe cauzate de un număr mic de deţinuţi” şi a afirmat că au fost avariate mai multe spaţii de cazare de la centrul Yongah Hill.

China: Poliţia a arestat 50 de persoane după o manifestaţie împotriva taxelor şcolare

Poliţia chineză a anunţat duminică arestarea a circa 50 de persoane în urma unor manifestaţii violente, conform unor postări pe reţelele de socializare, împotriva creşterii taxelor într-o şcoală din centrul ţării, relatează AFP. Peste 600 de protestatari s-au adunat în noaptea de Sîmbătă spre Duminică în faţa Comisariatului din Leiyang, în provincia Hunan, la cîteva ore după întreruperea unei manifestaţii de către forţele de ordine, a precizat Poliţia într-un comunicat publicat pe site-ul său. 46 de persoane, care au „atacat” Comisariatul aruncînd cu sticle şi cărămizi înspre oficialii care încercau să se adreseze mulţimii, au fost arestaţi. Mai multe maşini au fost distruse, se mai menţionează în comunicat. În imagini difuzate pe Twitter se văd confruntări între o mulţime furioasă şi forţele de securitate.

AFP nu a putut confirma autenticitatea imaginilor din surse independente. Postările legate de acest incident erau şterse de pe reţelele de socializare Duminică, dar puteau fi găsite în continuare pe site-ul anti-cenzură Free Weibo. Conform postărilor de pe reţelele de socializare, tulburările au început după ce părinţii unor elevi de liceu au fost sfătuiţi să îşi transfere copiii în căminele unei şcoli private, ceea ce a rezultat într-o creştere considerabilă a taxelor de şcolarizare. Unii comentatori şi-au exprimat, de asemenea, indignarea şi în legătură cu nivelurile toxice pentru sănătate ale unei substanţe chimice, formaldehida, din unele dormitoare ale unor licee din oraş.

Departamentul local pentru educaţie a dat asigurări că va verifica această chestiune imediat. Proteste violente de acest tip sunt frecvente în China, unde cetăţenii dispun de mijloace extrem de limitate pentru a-şi transmite autorităţilor doleanţele. Chestiunile legate de sănătatea şi educaţia copiilor sunt extrem de sensibile în China, unde Guvernul le-a impus timp de decenii familiilor politica unui singur copil.

Evadare în masă dintr-o închisoare din Libia, după ce 400 de prizonieri au reuşit să fugă. Stare de urgenţă în Tripoli

Cel puţin 400 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare din Capitala Libiei, în timpul unor lupte între grupări rivale care au avut loc în apropiere, a declarat un oficial judiciar, în timp ce Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut o întrevedere cu părţile aflate în conflict, informează Reuters. Deţinuţii au forţat uşile închisorii Ain Zara, iar gardienii nu au putut să-i oprească, a declarat oficialul, confirmînd o declaraţie a Poliţiei Judiciare postată pe o reţea de socializare online. El a cerut să nu fie identificat şi nu a putut oferi mai multe detalii. Închisoarea se află în Sudul oraşului Tripoli, o zonă care a fost lovită timp de o săptămînă de lupte grele între grupurile rivale.

Separat, o rachetă a căzut Duminică în tabăra al-Fallah pentru persoanele strămutate din Tawergha, omorînd doi oameni şi rănind alţi şapte, inclusiv doi copii, a declarat Emad Ergeha, activist care urmăreşte problemele din Tawergha. O rachetă a lovit, de asemenea, Sîmbătă, hotelul Waddan din centrul oraşului Tripoli, lîngă Ambasada Italiei. Trei persoane au fost rănite, a anunţat personalul hotelului. Compania de stat de petrol NOC a confirmat că unul dintre depozitele sale Diesel folosite pentru alimentarea unei centrale electrice a fost lovit de o rachetă Sîmbătă.

Ciocniri severe au izbucnit săptămîna trecută între Brigada a şaptea sau Kaniyat din Tarhouna, un oraş situat la 65 km Sud-Est de Tripoli, împotriva Brigăzilor Revoluţionarilor din Tripoli (TRB) şi Nawasi, două dintre cele mai mari grupări armate ale Capitalei. Guvernul din Tripoli susţinut de ONU a declarat stare de urgenţă în Capitală "dată fiind seriozitatea situaţiei actuale". Pentru a pune capăt luptelor, misiunea ONU din Libia a cerut "diferitelor părţi implicate" să se întîlnească Marţi la prînz pentru un "dialog urgent privind situaţia de securitate".

Japonia îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu "escaladarea militară" de lîngă teritoriul său

Japonia se confruntă cu un mediu de securitate dificil, China şi Rusia amplificîndu-şi activităţile militare, iar Coreea de Nord prezentînd "o ameninţare iminentă", şi-a exprimat din nou îngrijorarea, Luni, ministrul nipon al Apărării, informează AFP.
"China şi-a amplificat rapid forţa de acţiune şi şi-a intensificat activităţile militare în spaţiile maritime şi aeriene de lîngă ţara noastră, iar din acest motiv aceasta a devenit o preocupare majoră", a insistat Itsunori Onodera în faţa înalţilor responsabili ai Forţelor de Autoapărare ale Japoniei (Armata niponă) şi a enumerat operaţiunile aeropurtate din jurul Japoniei şi prezenţa unui submarin nuclear lîngă insulele disputate. Onodera a făcut aceste declaraţii chiar şi în condiţiile în care Tokyo încearcă să-şi amelioreze relaţiile diplomatice cu Beijingul, premierul Shinzo Abe urmînd să întreprindă luna viitoare o vizită la cel mai mare partener comercial al Japoniei.

După ce a revenit la putere, la sfîrşitul lui 2012, Abe a adoptat o poziţie fermă asupra disputelor teritoriale între cele două ţări, agravînd tensiunile cu Beijingul. Însă, de atunci, el şi-a temperat retorica şi i-a solicitat Chinei să facă presiuni asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta să renunţe la programele sale nuclear şi balistic. De asemenea, companiile nipone şi-au exprimat dorinţa de a-şi strînge relaţiile cu Beijingul, pentru a stimula afacerile. Totodată, Onodera a declarat că şi Rusia şi-a activat forţele militare într-un mod îngrijorător. Moscova intenţionează să organizeze exerciţii de mare amploare şi să desfăşoare arme puternice, în special rachete sol-aer, în insulele Kurile de Sud, a subliniat el. Nu în ultimul rînd, Onodera a reiterat că Phenianul va continua să constituie o "ameninţare serioasă şi iminentă" pentru Japonia, în pofida eforturilor internaţionale menite să convingă Phenianul să se denuclearizeze. (AGERPRES)