Realitatea internationala pe scurt (29 Octombrie 2018)

Ayatollah Ali Khamenei: Iranul trebuie să înceapă o luptă împotriva „infiltrării inamicilor”

Ayatollah Ali Khamenei, liderul suprem din Iran, consideră că trebuie începută o luptă împotriva „infiltrării inamicilor”, declarația fiind făcută în cadrul unui discurs adresat oficialilor din departamentele de securitate cibernetică”, a transmis televiziunea de stat iraniană, potrivit Mediafax. „Ne confruntăm cu practici complexe din partea inamicilor, Apărarea noastră civilă ar trebui să confrunte infiltrarea prin acțiuni științifice, precise și moderne”, a declarat Khamenei. Liderul nu a oferit detalii privind infiltrările la care făcea referire. Administrația de la Teheran și-a manifestat în mai multe rînduri îngrijorarea privind ingerințele occidentale prin intermediul rețelelor sociale, internetului și a programelor de divertisment care pun în pericol valorile islamice.

Pierderi grele pentru partidul cancelarului german Angela Merkel la alegerile-cheie din landul Hessa

Partidul cancelarului german Angela Merkel – Uniunea Creştin-Democrată (CDU, de centru-dreapta) – şi partenerul său din coaliţia care guvernează la Berlin – Partidul Social-Democrat (SPD, de centru-stînga) – au înregistrat pierderi grele la alegerile-cheie din landul Hessa, indică sondaje realizate la ieşirea de la urne, relatează AFP şi DPA, potrivit Agerpres. CDU s-a clasat pe primul loc, obţinînd între 27 % şi 29 % din voturi, dar mai puţin cu peste 10 % faţă de scrutinul precedent din 2013, în timp ce SPD a pierdut de asemenea 10 %, cîştigînd 20 %, potrivit unor sondaje ale canalelor televiziunii publice ARD şi ZDF. Cu un rezultat între 12 % şi 13 % din voturi, extrema dreaptă – Alternativa pentru Germania (AfD) – îşi face intrarea în Parlamentul din Hessa, ultimul din cele 16 landuri ale Germaniei unde ea nu era încă reprezentată.

Armata turcă a bombardat în Nordul Siriei o miliţie kurdă susţinută de către Washington

Armata turcă a bombardat Duminică poziţii în Nordul Siriei ale unei miliţii kurde ce este susţinută de către SUA, dar care este considerată drept ”teroristă” de către Ankara, relatează AFP. La o zi după un summit Turcia-Rusia-Franţa-Germania privind Siria ce a avut loc la Istanbul, artileria turcă a atacat poziţii ale miliţiei kurde siriene Unităţile de apărare a poporului (YPG), aflate pe malul de Est al fluviului Eufrat, în regiunea Kobane (Ain al-Arab, în limba arabă), a anunţat agenţia turcă de presă Anadolu. Bombardamentele au avut loc după ce Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat de mai multe ori în ultimele zile că va lansa o ofensivă la Est de Eufrat, după două operaţiuni întreprinse anterior la Vest de fluviu.

Vineri, Erdogan a lansat ”un ultim avertisment” la adresa YPG.

Miliţia YPG face parte dintr-o coaliţie arabo-kurdă, Forţele democratice siriene (FDS), care este susţinută de către SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI).

Dar Ankara consideră YPG drept ”braţul armat” al extensiei în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie ce duce un război de gherilă sîngeros pe teritoriul Turciei din 1984. Dacă PKK este clasat drept organizaţie ”teroristă” de către aliaţii occidentali ai Turciei, nu este cazul în ce priveşte YPG. Sprijinul american pentru YPG este unul dintre principalele puncte de discordie dintre Turcia şi SUA, aliaţi în cadrul NATO, ale căror relaţii s-au deteriorat începînd din 2016.

Mattis: SUA poartă consultări cu aliaţii lor europeni privind Tratatul INF

Ministrul american al Apărării, James Mattis, a afirmat că SUA poartă consultări cu aliaţii lor europeni privind tratatul de control al armelor, în timp ce ţări membre ale NATO fac apel la Washington să încerce mai degrabă să determine Rusia să se conformeze tratatului, decît să se retragă din el, a relatat Duminică Reuters, potrivit Agerpres. Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat pe 20 Octombrie că Washingtonul intenţionează să se retragă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987 de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi de fostul Preşedinte american Ronald Reagan. Washingtonul a invocat drept motiv pentru retragerea din Tratatul INF o presupusă încălcare a documentului de către Rusia, acuzaţie respinsă de către Moscova. Rusia acuză în schimb SUA de ruperea tratatului.

”Purtăm consultări cu omologii noştri europeni, am vorbit despre aceasta cu o zi înainte cu ministrul german al Apărării, şi aşa cum am spus, consultările continuă”, a declarat Mattis reporterilor care călătoreau împreună cu el la Praga. Mattis se va întîlni cu omologul său ceh şi cu premierul Andrej Babis în cursul scurtei sale vizite la Praga. Potrivit oficialului american, miniştrii ţărilor din NATO se vor întîlni la Bruxelles în Decembrie şi acel moment va fi un fel de ”punct culminant”. Membri europeni ai NATO au făcut apel Joi la SUA să încerce mai degrabă să determine Rusia să se conformeze tratatului, decît să se retragă din el, pentru a se evita o scindare în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, pe care Moscova ar putea s-o exploateze, potrivit unor diplomaţi.

Lavrov: Moscova pregăteşte răspunsurile la întrebările trimise de Washington referitor la tratatul INF

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Moscova a început să pregătească răspunsurile la întrebările trimise de către oficiali americani referitor la tratatul privind controlul armelor, a relatat Duminică Reuters, scrie Agerpres. ”În urmă cu o săptămînă, cu cîteva zile înainte de anunţul privind intenţia SUA de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), americanii, prin ambasada lor de la Moscova, i-au trimis Ministerului rus de Externe o listă largă cu întrebări care îi preocupă”, a declarat Lavrov, citat de agenţia Ria.

Atacul din Pittsburgh: Papa Francisc denunţă un „act inuman de violenţă”

Papa Francisc a declarat – Duminică – că atacul armat din ajun într-o sinagogă din Pittsburgh, în SUA, soldat cu 11 morţi, reprezintă un „act inuman de violenţă”, relatează AFP. „Îmi exprim apropierea faţă de oraşul Pittsburgh, în Statele Unite, şi mai ales faţă de comunitatea evreiască, lovită printr-un teribil atac în sinagogă”, a declarat papa Francisc Duminică după rugăciunea „Angelus”.

„Toţi suntem cu adevărat răniţi de acest act inuman de violenţă”, a spus el în faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfîntul Petru. „Fie ca Domnul să ne ajute să stingem focarele de ură care se dezvoltă în societatea noastră, prin consolidarea sentimentului umanităţii, a respectului pentru viaţă, pentru valorile morale şi civile”, a comentat papa argentinian.

Un american de 46 de ani a fost arestat Sîmbătă după ce a împuşcat mortal 11 persoane şi a rănit altele şase într-o sinagogă din Pittsburgh, în Nord-Estul Statelor Unite, comiţînd cel mai grav atac antisemit din istoria recentă a SUA.

Jihadiștii resping forţele susţinute de către SUA din ultimul lor bastion în Estul Siriei

Gruparea Stat Islamic (SI) a respins Forţele Democratice Siriene (FDS), susţinute de către SUA, din ultimul său bastion în estul Siriei, a indicat Duminică Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP. Un comandant al FDS, o coaliţie formată din combatanţi kurzi şi arabi, a confirmat, sub acoperirea anonimatului, retragerea din enclava Hajin, după circa şapte săptămîni de la lansarea unei ofensive de către FDS pentru a-i alunga pe jihadişti din această regiune de la frontiera cu Irakul. FDS, susţinute de către coaliţia internaţională anti-SI condusă de Washington, au lansat, pe 10 Septembrie, ultima etapă a unei ofensive ce viza să pună capăt prezenţei SI în ultimul său bastion în provincia Deir Ezzor.

După ce avansaseră pe teren, FDS au suferit o primă înfrîngere săptămîna trecută, în condiţiile unei furtuni de nisip care a complicat sprijinul aerian pentru luptele la sol.

Vineri, SI a lansat mai multe contraatacuri sîngeroase care au determinat FDS să-şi abandoneze toate poziţiile ocupate anterior. Potrivit OSDO, 72 de combatanţi ai FDS au fost ucişi în aceste atacuri întreprinse şi cu ajutorul unor centuri explozive şi atentate cu maşină-capcană. De partea jihadiştilor s-au înregistrat 24 de morţi.

Rusia a instalat cele mai noi echipamente de luptă electronică „Samarkand” în Kaliningrad şi în Belarus

Ministerul Apărării rus a amplasat cele mai noi echipamente de luptă electronică „Samarkand” în regiunea Kaliningrad şi în alte direcţii strategice, inclusiv în Belarus, rezultă din datele de pe portalul de achiziţii publice, potrivit agenţiei de presă Interfax şi publicaţiei Vzgliad, scrie Agerpres. Astfel de capabilităţi au fost instalate de asemenea în regiunile Moscovei şi Nijni Novgorod, în ţinuturile Krasnodar şi Primorie, în Regiunea autonomă evreiască şi în Arhanghelsk. Conform Interfax, au fost instalate 13 sisteme moderne de război electronic – Samarkand-U, Samarkand SU-PRD-K2 şi Samarkand PU-PRD-D.

Anul trecut, sisteme de război electronic de nouă generaţie „Svet” şi „Samarkand” au intrat în dotarea Flotei ruse a Nordului. Armata rusă nu a dezvăluit niciodată în mod oficial domeniul de aplicare al acestor complexe şi caracteristicile sale, notează publicaţia rusă Vzgliad. Referindu-se la imagini din satelit, canalul de televiziune american CNN informase anterior că în enclava Kaliningrad – situată între Polonia şi Lituania, ţări membre UE şi NATO – au fost modernizate şi construite noi buncăre pentru depozitarea de arme nucleare. Vzgliad, o publicaţie online apropiată Kremlinului, aminteşte în acest context o recentă apreciere a site-ului american National Interest, potrivit cărui „înarmarea pînă în dinţi a enclavei Kaliningrad” ar fi cel mai rău coşmar al NATO.

Rusia se pregăteşte pentru eventualitatea unui război

Diplomatul rus Andrei Belousov a recunoscut că Rusia se pregăteşte pentru eventualitatea unui război, acuzînd totodată SUA că prin retragerea lor din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) pregătesc un război, într-o declaraţie făcută în noaptea de Vineri spre Sîmbătă, după ce o comisie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite a respins cererea Federaţiei Ruse de a introduce pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie referitor la INF, a relatat agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, potrivit Agerpres.

„Aici, la o reuniune recentă, Statele Unite au declarat că Rusia se pregăteşte pentru război. Da, Rusia se pregăteşte pentru război, eu confirm asta. Da, ne pregătim să ne apărăm patria, integritatea noastră teritorială, principiile noastre, oamenii noştri. Ne pregătim pentru un astfel de război”, a declarat şeful adjunct al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentelor din cadrul Ministerului de Externe rus, Andrei Belousov, după votul din comisie.

„Totuşi, avem diferenţe majore faţă de Statele Unite ale Americii (…). Şi în termeni lingvistici, această diferenţă constă doar într-un singur cuvînt, fie în rusă, fie în engleză: Federaţia Rusă se pregăteşte pentru eventualitatea unui război, dar SUA pregătesc un război”, a subliniat el, citat de RIA Novosti în pagina sa de internet. „Altfel, de ce SUA s-ar retrage din tratat, şi-ar creşte arsenalul nuclear, ar adopta o nouă doctrină nucleară care reduce pragul utilizării armelor nucleare? Aceasta este o întrebare pentru noi toţi”, a adăugat diplomatul rus.

Comisia Adunării Generale a ONU a respins cu 55 de voturi împotrivă, 31 pentru şi 54 de abţineri cererea Rusiei de a include pe ordinea de zi proiectul unei rezoluţii ruse cu privire la Tratatul INF. Printre ţările care au votat împotrivă se numără SUA, Marea Britanie, Canada, Argentina, Grecia, Franţa, Ucraina, notează RIA Novosti.

„Majoritatea ţărilor care s-au abţinut sunt totuşi susţinătoare active ale dezarmării nucleare, o parte semnificativă a celor care au votat împotrivă sunt adepţii menţinerii Tratatului INF”, a remarcat Belousov.

Rusia va colabora în mod constant cu acele state care îi împărtăşesc punctul de vedere pentru a convinge SUA să adopte o poziţie constructivă, să continue dialogul în cadrul INF şi să se abţină de la dezvoltarea arsenalului nuclear, a mai spus diplomatul rus.

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat la 20 Ooctombrie intenţia de a retrage Statele Unite din Tratatul INF, încheiat între SUA şi URSS în 1987, care interzice rachetele nucleare cu raze de acţiune între 500 şi 5.000 de kilometri. Ulterior, el a adăugat că Washingtonul intenţionează să-şi dezvolte arsenalul nuclear pînă cînd „celorlalţi nu le va veni mintea la cap”, explicînd că acest mesaj este adresat în primul rînd Rusiei şi Chinei, aminteşte agenţia de presă rusă.

Dacă SUA se vor retrage din Tratatul INF, Rusia va fi obligată să răspundă în mod simetric, a avertizat Preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti.

Rețea de traficanţi români de fiinţe umane, destructurată în Spania

Poliţia spaniolă a anunţat că a destructurat o reţea de traficanţi de fiinţe umane care aducea în Spania români, deseori cu dizabilităţi, pentru a-i forţa să cerşească pe străzile oraşului Santiago de Compostela deghizaţi în mimi sau în statui umane. Trei persoane suspectate de apartenenţă la reţea, inclusiv presupusul şef, au fost arestate şi zece români sechestraţi de către reţea au fost eliberaţi, în cursul unei operaţiuni a Poliţiei în Galicia (Nord-Vest), a precizat Poliţia într-un comunicat. Printre persoanele eliberate se aflau şi şase femei, pe care reţeaua le obliga să se prostitueze.

Reţeaua îşi recruta victimele din România, promiţîndu-le că vor lucra în sectorul hotelier din Spania. După ce persoanele ajungeau în Spania, reţeaua le obliga, sub ameninţare, să cerşească în Santiago de Compostela, destinaţie celebră a pelerinajului mondial. Membrii reţelei se purtau ″îndeosebi violent cînd unii se îmbolnăveau şi nu mai puteau să iasă pe stradă la cerşit″, potrivit comunicatului Poliţiei. Victimele erau alese dintre persoanele ″vulnerabile″ din România, ″de preferinţă cu dizabilităţi fizice sau mentale care le făceau mai rentabile pentru cerşit, pe care ele trebuiau să-l practice o dată ce soseau în ţara noastră″, se mai spune în comunicat. Reţeaua oprea toţi banii strînşi de către victime, care trăiau în condiţii insalubre în oraşul vecin La Coruna. (Sursa: Agerpres)

Ce le-a spus atacatorul din Pittsburgh polițiștilor cînd a fost capturat

Suspectul care a ucis în masă 11 persoane şi a rănit altele şase Sîmbătă într-o sinagogă din Pittsburgh le-a spus polițiștilor că evreii comit genocid și că-și dorește ca toți să moară, se arată într-un document făcut public de către autorități. Robert Gregory Bowers, în vîrstă de 46 de ani, a ucis 8 femei și 3 bărbați în timpul unei slujbe de Sabat. Bărbatul era înarmat cu o puşcă şi trei pistoale, a intrat în sinagogă şi a deschis focul către cei adunaţi la parter. Apoi a coborît la subsol, unde se desfăşura o altă ceremonie. Apelurile au curs în lanț la numărul de urgență, oamenii susținînd că au fost ”atacați”, se arată în același document.

Bowers s-a predat singur polițiștilor, iar în momentul reținerii sale le-a spus că-și dorește ”să moară toți evreii și, de asemenea, că ei comit genocid asupra poporului său”, au transmis autoritățile, potrivit Daily Mail. Atacul armat de Sîmbătă într-o sinagogă din Pittsburgh este “probabil” cel mai grav atac antisemit comis vreodată în SUA, a apreciat principala asociaţie de combatere a antisemitismului în Statele Unite, Liga antidefăimare, citată de AFP.